2024/04/20

 

JŪRATĖS RANKOSE SENAS LAIKRAŠTIS VIRSTA DĖŽUTE AR KREPŠELIU

Jūratė Monkevičienė pina rankdarbius iš popieriaus vytelių.
Jūratė Monkevičienė pina rankdarbius iš popieriaus vytelių.

Pamatęs Vėžionių kaime gyvenančios Jūratės Monkevičienės pintus daiktus iš pirmo žvilgsnio gali pagalvoti, kad jie – iš vytelių. Pasirodo, ne. Moteris naudoja seną laikraštinį popierių, iš jo suka popierinius vamzdelius ir kuria įvairiausius buityje pritaikomus ir namus puošiančius rankdarbius.

Jurga BANIONIENĖ

Tik noro ir kantrybės

Pamaryje, Vėžionių kaime, gyvenanti J. Monkevičienė – aistringa žvejė. O šis pomėgis reikalauja daug kantrybės. Tad neatsitiktinai ji susidomėjo ir pynimu iš popieriaus.

Tam irgi nemažai šios savybės reikia. Tik priemonių nedaug – senų laikraščių (tai ir ekologiškas užsiėmimas), virbalo, dažų ir klijų.

Jūratės Monkevičienės darbai.
Nuotraukos iš asmeninio pašnekovės albumo

Apie šiuos rankdarbius moteris sužinojo internete. „Youtube“ kanale yra nemažai vaizdo pamokų, kaip tai daryti, tuo ir naudojasi.

„Pamačiau, kad visai įdomu. Sugalvojau ir pati pabandyti“, – tvirtino pašnekovė. Sudėtinga, jei tik noro turi, anot J. Monkevičienės, nėra. Pačiai irgi ne iš karto pavyko, bet kuo toliau, tuo labiau sekasi. Pina jau apie metus.

Moteris papasakojo, kaip tai daryti: laikraštinį popierių reikia susukti ant virbalo ir turi šiaudelius, o tada jau – fantazijos reikalas. Tiesa, prieš pinant šiaudelius dar reikia juos tinkamai paruošti – nudažyti su dažų pigmentu, skiestu vandeniu ir laku.

„Kol pasiruoši, žaidimo daug, šiaudelius nusidažai, tada išdžiovini, paskui vėl padengi lako ir vandens mišiniu, kad būtų elastingi, sulipę, tada vėl išdžiovini ir – pirmyn, pini“, – kalbėjo moteris.
Baigus darbą dar reikia jį padengti lako ir vandens mišiniu, kad būtų tvirtesnis, o kartu ir gražiau atrodo – blizga.

Sau – pramoga, draugams – dovana

Nupinti iš popierinių vytelių galima ką tik nori – padėkliukus, dėžutes, lėkšteles, pintinėles. Jūratė puikiai šiuo daiktus panaudoja buityje – susidėti siūlams, prieskoniams. „Aš namie visur juos pritaikau, nemažai esu padovanojusi draugams, vieną kitą ir pardavusi“, – sakė rankdarbių mėgėja.

Vėžionietei pynimas iš popieriaus ne vienintelis pomėgis, su rankdarbiais buvo susidūrusi ir anksčiau, darydavo medelius iš biserio karoliukų.

Šiems maloniems užsiėmimams daugiausia laiko randa žiemą, kai nėra darbų, mat orams sušilus sodyboje visada yra ką veikti.

„Man įdomu, gražu ir pačiai pasižiūrėti, kas išeina, ir kitiems parodyti“, – kalbėjo J. Monkevičienė.
Internete kūrybinga moteris jau aptiko ir kitokių rankdarbių – puokštes iš atlasinių juostelių, kelias ir pasidarė.

Ne kiekvienas žmogus rankdarbiams kurti sutvertas, Jūratė mano, kad šį polinkį bus paveldėjusi iš savo šviesaus atminimo tetos, daug jėgų ir laiko skirdavusios savo sodybos puoselėjimui.

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Reikia įforminti,
    išradingai sugalvojote.

Rekomenduojami video