2024/04/18

 

VAISMEDŽIŲ BALINIMAS – NE TIK DĖL SODO GROŽIO

Medžius balinti reikėtų anksti pavasarį arba vėlai rudenį. Tai padaryti galima ir dabar, tačiau balinimas vėlyvą pavasarį atliks tik dekoratyvinę funkciją. Autorės nuotrauka

Kiekvienas turintis sodą žino, kad kartą per metus būtina specialiu mišiniu nubalinti medelius, o tai įprastai daroma pavasarį arba rudenį.

Tik ar žinome, kada tiksliai tai reikia atlikti, kurią medžio dalį nubalinti ir kokia šios procedūros esmė? Apie tai ir dar daugiau papasakojo gamtininkas Almantas Kulbis.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Kenkėjai – visai ne kenkėjai?

Pavasarinis medžių balinimas, dažniausiai atliekamas ankstyvą pavasarį iki pumpurų brinkimo, anot A. Kulbio, atlieka keletą svarbių funkcijų.

Visų pirma, sumažėja po žieve gyvenančių kenkėjų, taip pat nubalinta žievė labiau apsaugoma nuo temperatūros svyravimų.

„Žodį „kenkėjai“ mes, gamtininkai, suprantame kiek kitaip. Jie nei kenkėjai, nei ką, tiesiog gyvi organizmai, mintantys būtent tokiomis maisto medžiagomis, kokios yra paviršiniame medžių žievės sluoksnyje, o mes augindami sodą patys lyg tyčia paserviruojame jiems tą vaišių stalą.“

Plačiau skaitykite balandžio 27 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Kiekvienas turintis sodą medžius balina todėl, kad balino jo tėvai ir seneliai. O kodėl, ir pats nežino. Prieš II pasaulinį karą, niekas nebalino. Šita durna mada atėjo iš Rusijos. Per karą miestuose balino pagal gatves augančius medžius, kad važiuojant tankams naktį, geriau matytų kelio gabaritus. Nuo to ir prasidėjo, nes pasirodė kažkam, kad tai gražu ir tvarkinga.Pasidomėkit.

Rekomenduojami video