2024/03/28

 

ATLYGINIMĄ GRYNAISIAIS GALI TEKTI PAMIRŠTI

Kristinos Valytės nuotrauka.

Gali būti, kad netrukus grynuosius pinigus čiupinėsime vis rečiau. Valdžia užsimojo, kad atlyginimai būtų mokami tik į banko sąskaitas. Seimas praėjusią savaitę ėmėsi pataisų, kuriomis siūloma uždrausti dienpinigius, darbo užmokestį ir kitas su darbo santykiais susijusias išmokas mokėti grynaisiais.

Jurga BANIONIENĖ

Siūlomas Darbo kodekso pakeitimas

Remiantis šiandien galiojančia tvarka, darbo užmokestis gali būti mokamas ir grynaisiais pinigais, ir pavedimu.

Pasiūlymo autorių teigimu, projekto tikslas – stiprinti darbuotojų teisę į skaidrų ir teisingą mokėjimą už darbą, atsisakant mokėjimo grynaisiais pinigais ir nustatant reikalavimą darbdaviams darbo užmokestį ir kitas su darbo santykiais susijusias pinigų sumas mokėti į darbuotojo nurodytą banko ar kitos finansinės įstaigos sąskaitą.

Teigiama, kad tai būtų dar vienas būdas valstybei kovoti su šešėliu, o darbuotojams – didesnis saugumo garantas. Pataisų iniciatoriai tvirtina, kad gaudami atlygį grynaisiais, darbuotojai negali gauti bankų paskolų, kitų paslaugų.

Seimo teisininkai teigia, kad darbdaviams atlyginimus mokant tik į sąskaitas, gali būti sunku juos išgryninti, todėl siūloma numatyti išimtį, kada galima mokėti grynaisiais. Be to, vietovėje, kur žmogus gyvena ar dirba, gali nebūti bankomatų ar prekybos vietų, kur tai galima būtų padaryti.

Svarstoma, kad atlyginimą grynaisiais pinigais būtų galima skirti tik tada, jei to pageidauja pats darbuotojas, o jo darbdavys su tuo sutinka.

Siūloma, kad Darbo kodekso pataisa, neleidžianti darbo užmokesčio mokėti grynaisiais pinigais, įsigaliotų 2022 m. sausio 1 d.

Plačiau skaitykite balandžio 27 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Vilės Leščinskienės nuotrauka

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Grineji tai yra ligų vokeliai, ubagiska pensiją, Ale darbdavių kišenės papildomas ir nieko nežinau tegu valstybė duoda ir po manęs nors tvanad

  • Pagaliau gal priims tokį įstatymą kad visos firmos ir firmelės mokės atlyginimą per banką o ne į rankas nes yra ir tokių verslininkų kur išmoka net ne visą atlyginimą kuris priklauso, taip išnaudodami savo darbuotoją.O pensijas jau senai perveda per banką ir ne kyla jokių problemų už banko paslaugas vos keli centai ir nereikia čia kurti visokių mitų.

  • Kas jum cia su galvom negerai ar labai ismanus esat, ar dar pinigus jus pazistat ar jau nebezinot kaip atrodo. Pencijas moka grynais pastininkas atnesa. Isiblaivykit pasakoriai jei nezinot pasidomekit o tada pliuskit nesamokes.

  • Dar tikiesi pencimos sulaukti ? Geriau vokelis šiandien

    • Nu dar ir bambalelis su cizu pakeliu prie vokelio ir gyvenimas liux:)

  • Man jei nemoka grynais i rankas, as nedirbu einu kitur kur moka i rankas.

    • Tau ligos išmoką, o laikui atėjus ir pensiją irgi grynais į rankas mokės? Tiems, kurie grynais moka tada neberupesi… :)))

    • Suprantu. Alimentai?

  • Seniai reikėjo tai daryti, bet politikieriai ilgai tylėjo nes matomai turėjo naudos ir didelės naudos na kad ir stichijos

Rekomenduojami video