2024/04/18

 

VAKCINACIJA IR SAVITYROS TESTAI

Banguolė Aleknienė-Andrijauskė,
žurnalistė

Ar artėja rajonas prie masinės vakcinacijos? Manyčiau, kad tikrai masinis skiepijimas jau vyksta. Juolab kad rajone didžiausią gyventojų dalį sudaro pensinio amžiaus gyventojai ir biudžetininkai. Masiškumo visi nepajuto vien dėl to, kad stinga vakcinų.

Bent viena vakcinos doze paskiepyta daugiau nei pusė senjorų, medikai, socialiniai darbuotojai. Skiepijami pedagogai, policininkai, gaisrininkai, prekybininkai, abiturientai, lėtinėmis ligomis sergantys asmenys, gali kreiptis didesnės įmonės dėl darbuotojų skiepijimo.

Taigi rajone tų, kurie nepatenka į jokį prioritetinį sąrašą, lieka tik saujelė. Vienintelis šansas šiandien jiems greičiau pasiskiepyti – būti tam pasiryžusiems, neprisirišimas prie tam tikros vakcinos ir laimingas atsitiktinumas, kad kažkas iš tų gausių prioritetinių grupių nenorės tam tikrą dieną skiepytis ir atliekamą vakcinos dozę bus būtina suskiepyti tuoj pat nedelsiant. Atrodo, kad tokia galimybė šiuo metu yra lygi nuliui.

Imunizacijos statistiką gerina COVID-19 liga persirgę žmonės, kuriems skiepytis dar nebūtina. Taip pat yra tokių, kurie atsisako skiepytis. Tarp šios grupės asmenų užkietėjusių skiepų priešininkų, manyčiau, kad yra nedaug. Daugiau tokių, kurie dėl tam tikrų priežasčių išties negali skiepytis arba bijo.
Tarp bijančių esama garbaus amžiaus žmonių, kurie baiminasi, kad su jais namuose nebus artimo žmogaus, jei po skiepo pasijus prasčiau. Šiuos žmones padrąsinti skiepytis yra jų vaikų, giminaičių, socialinių darbuotojų rūpestis.

Nenorintiems, negalintiems pasiskiepyti nebloga alternatyva testavimas. Tai suteikia bent kuriam laikui ramybės, kad nesergu, kad neapkrėsiu aplinkinių, o jei testas teigiamas, tai ženklas kreiptis į medikus.

Jau galima COVID-19 antigenų greitųjų testų nusipirkti savityrai ir vaistinėse. Tokio testo rezultatai nebus oficialūs, neturės teisinės galios. Tokią galią turi tik testai, kuriuos atlieka sveikatos priežiūros specialistai COVID-19 mobiliajame punkte.

Tokie sertifikuoti greitieji COVID-19 testai savityrai jau parduodami kai kuriose šalyse. Antai Vokietijoje jų galima nusipirkti ir prekybos centruose už labai patrauklią kainą. Valdžia žada, kad ir Lietuvoje greitai tai bus įmanoma. O gal jau ir galima? Šiomis dienomis viskas labai greitai keičiasi, sunku net kartais susigaudyti, kas vyksta. Taigi eisiu ieškoti tų greitųjų testų, kad įsitikinčiau, kaip ten yra.

 

Autorės nuotrauka

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Todėl kad mes ne Vokietija,puse jos neėdė ruskis,omes 50 metelių buvome ruskio glėbyje ir to apkabinimo kaip bebūtų gaila, labai dar daug kas ilgisi

  • Jus klausiate kodėl ten kainos yra mažesnės turiu omenyje testų kainos jie ubagai ir daugiau negali mokėti, o mes turtuoliai ir ner ko mums ligintis. O jei rimtai tai vienas nepaneigiamas tas prakeiktas gobšumas ir niekada nepasotininamumas tai ir turim ką turim čia Lietuva čia lietus lija, o po mūsų nors tvanas svarbiausiai kišenę ilna mano, o dėl kito nusispjauti

  • Kodėl Lietuvoje antigenų testai apie 7eurus kainuoja,o Vokietijoje apie 4,75 euro,Olandijoje apie 3,70 euro?

  • O gal galit skaičiais? Saujelė, masinis, didžioji dalis yra gražu, bet norėtųsi matematinio tikslumo. Maistą perkat svertą svarstyklėmis, ar mokat pinigus už saujelę cukraus, nemažai bulvių?

Rekomenduojami video