2024/04/19

 

MES MOTERYS

Vilė Leščinskienė,
žurnalistė

Visai neseniai minėjome Tarptautinę moters dieną. Ši diena pradėta minėti tada, kai 1910 metų kovo 8 dieną Danijoje, Kopenhagoje vykusioje tarptautinėje moterų konferencijoje, aktyvi moterų teisių gynėja Klara Cetkin pasiūlė kasmet vieną dieną skirti dėmesio moters kovai už laisvę ir lygias teises.

Nors nuo tos datos prabėgo daug laiko ir moterys išsikovojo kur kas daugiau teisių nei iki tol turėjo (tarp jų ir labai svarbią teisę balsuoti), tačiau net ir šiais laikais jos kone kasdien susiduria su tam tikra nelygybe.

Statistiškai moterys uždirba mažiau nei vyrai, mažiau moterų užima vadovaujamus postus. Socialinę nelygybę jos patiria ne tik darbe, bet ir namuose. Moterys dažniau patiria ne tik fizinį, bet ir psichologinį smurtą artimoje aplinkoje, be to, taip nuo seno įprasta, kad dažna moteris, po darbų grįžusi namo, stoja į antrą pamainą – triūsia prie puodų virtuvėje, tvarko namus ir kitaip prisideda prie buities gerinimo.

Sociologų pastebėjimu, konservatyvioje visuomenėje siekiama, kad biologinė lytis visuomet sutaptų su socialine lytimi. Kitaip tariant, jei gimei moterimi, tai ir perimk moteriškas taisykles. Gimdyk vaikus, laikyk tris namų kampus, būk nuolanki vyrui, o jei gavai mušti – tai pati kalta ir t. t.

Siekdami pokyčių, aktyvūs moterų teisių gynėjai prašo ratifikuoti Stambulo konvenciją, kuri jau apipinta melagiena, dėl to nemaža dalis žmonių jos purtosi kaip COVID-19 skiepų.

Liūdna, kad civilizuotoje, pažengusioje visuomenėje dar egzistuoja kažkokios nerašytos taisyklės, kaip moterys turi elgtis ir kokios jos turi būti. Kartu ir džiugu matyti pavyzdžius moterų, kurios nepaklūsta stereotipams. Daro tai, kas joms prie širdies, ir yra šaunios savo srities atstovės – kranininkės, apdailininkės, tolimųjų reisų vairuotojos, mechanikės. Kad moterys nė kiek ne prastesnės už vyrus politikus, įrodė ir buvusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė, ir dabartiniame Seime lyderiaujančios ministrės.

Neeilinės ir mano pašnekovės. Tai drąsios, stiprios, sumanios, savarankiškos, nepriklausomos, darbščios ir kūrybingos moterys, nebijančios gyvenimo problemų ir atradusios savo laimės kelią. O kai kurių istorijos tokios įdomios ir įtraukiančios, kad netgi vertos visos knygos.

Nebe tie laikai, kai darbai, elgsena ar kiti dalykai skirstomi į „vyriškus“ ir „moteriškus“. Tiek moterys, tiek vyrai gali turėti lygias galimybes, tolygiai padėti vieni kitiems siekdami tikslų, būti lygiateisiai ir lygiaverčiai visose gyvenimo srityse.

 

Autorės nuotrauka

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Ne ne prastesnės, o dar ir geresnės!

Rekomenduojami video