2024/04/20

 

VILIOS INFRASTRUKTŪROS MOKESČIO LENGVATOMIS

Įstatymo nuostatos reikalauja, kad savivaldybės patvirtintų kriterijus, kurios teritorijos yra prioritetinės infrastruktūros. Vilės Leščinskienės nuotrauka

Įstatymo nuostatos reikalauja, kad savivaldybės patvirtintų kriterijus, kurios teritorijos yra prioritetinės infrastruktūros.
Vilės Leščinskienės nuotrauka

Nekilnojamojo turto plėtotojai turės tam tikru mokesčiu prisidėti prie infrastruktūros kūrimo. Tokią nuostatą įteisino nuo 2021 metų sausio 1 dienos šalyje įsigaliojęs Savivaldybių infrastruktūros plėtros įstatymas. Šiame įstatyme įteisinta ir infrastruktūros organizatoriaus funkcija. Infrastruktūros plėtros koordinatoriaus funkciją savivaldybėse gali vykdyti naujas savivaldybių juridinis vienetas arba savivaldybių administracijos.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Konkurso neprireikė

Lietuvoje šis įstatymas rengtas apie dešimt metų. Remiantis Europos šalių patirtimi, nustatyta, kad nekilnojamojo turto plėtotojai privalo arba prisidėti kuriant teritorijų plėtrai reikalingą suplanuotą infrastruktūrą, arba sumokėti vienkartinę piniginę įmoką savivaldybei, atsakingai už infrastruktūros plėtrą.

Pasak Mažvydo Šalkausko, Infrastruktūros skyriaus vedėjo, taip siekiama suvaldyti chaotiškas statybas teritorijose, labai nutolusiose nuo miestų ar tankiau apgyvendintų vietovių, kur žmonėms sudėtinga pradėti statybas be kelių, elektros, nuotekų, vandentiekio tinklų.

Savivaldybių infrastruktūros plėtros įstatymas numato Savivaldybės teises ir atsakomybę infrastruktūros plėtros procese, nustato, kaip ta infrastruktūra turi būti planuojama ir įgyvendinama.

Plačiau skaitykite kovo 9 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (3 Eur/mėn.)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video