2024/04/19

 

GYDYTOJA GINTA PUPELYTĖ: „STRESĄ NUGALI NORAS PADĖTI ŽMOGUI“

Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centre dirba nauja šeimos gydytoja Ginta Pupelytė. Ji pakeitė į privačią kliniką išėjusią gydytoją Liną Uckuvienę. Nuotrauka iš laikraščio „Plungė“ archyvo

Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centre dirba nauja šeimos gydytoja Ginta Pupelytė. Ji pakeitė į privačią kliniką išėjusią gydytoją Liną Uckuvienę.
Nuotrauka iš laikraščio „Plungė“ archyvo

Kupiškio poliklinikoje dirba nauja šeimos gydytoja Ginta Pupelytė, pakeitusi į privačią kliniką išėjusią gydytoją Liną Uckuvienę. Iš Žemaitijos į Kupiškio kraštą atvažiavusi specialistė džiaugėsi, kad pritapti sekėsi gana lengvai. Ir nauji bendradarbiai, ir pacientai ją priėmė draugiškai.

G. Pupelytė mielai sutiko prisistatyti skaitytojams – papasakojo apie darbinę patirtį, šeimą, laisvalaikį ir atskleidė, kokių turi ateities siekių.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Visai neseniai, 2014 metais, Lietuvos sveikatos mokslų universitete baigėte šeimos gydytojo rezidentūrą. Kodėl pasirinkote būtent šeimos medicinos sritį?

Gal todėl, kad patiko visuma. Dirbdamas šeimos gydytoju pacientą matai ne vieną, o daugiau kartų. Atsiranda tarpusavio ryšys, pažįsti pacientą, gali sekti jo ligą, o tai pagerina gydymą. Be to, šeimos gydytojams nereikia budėti naktimis, tas, beje, manęs niekada nežavėjo.

Apie Jus internete rašoma, kad esate dirbusi privačiose klinikose Klaipėdoje ir Plungėje. Kas Jus paskatino atvykti į Kupiškio rajoną ir pereiti į valstybinį sektorių? Kokių sąsajų su Kupiškio kraštu turėjote iki tol?

Viską į vietas sudėliojo karantinas. Teko likti namuose dėl dukros nuotolinio mokymosi. Kai nedirbi, turi daug laiko persidėlioti planus. Visuomet svajojau gyventi nuosavame name, turėti savo kiemą, sodą, daržą. Žinoma, norų įgyvendinimą paspartino ir darbo pasiūlymas. Poliklinikoje dirbu dar tik kelias savaites. Prieš tai turėjau ilgą nedarbingumą, mane stipriai surietė.

Esu kilusi iš Naujosios Akmenės, o mano antra pusė – iš Kupiškio rajono. Tai irgi tam tikra prasme lėmė apsisprendimą persikelti į Kupiškio rajoną.

Kas Jus naujoje darbovietėje pradžiugino, o ko – pasigedote?

Nudžiugino tai, kad vadovas (Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro direktorius Robertas Baltrūnas – aut. past.) įsiklauso į darbuotojų poreikius, su juo galima tartis. Bendradarbių kolektyvas taip pat puikus. Galima ir pajuokauti, ir padiskutuoti. Labai patinka erdvios patalpos. Ko pasigendu, šiuo metu negalėčiau atsakyti.

Šeimos gydytoja dirbate septintus metus. Kokių ekstremalių atvejų Jūsų darbe yra pasitaikę?

Yra tekę priimti alpstantį vaiką, o vienas pacientas, laukdamas už durų, patyrė insultą. Daug atvejų būta ir kiekvienas jų vis kitoks, ypatingas ir streso čia, turbūt, neišvengsi. Stresą nugali noras padėti žmogui.

Ar tai – Jūsų gyvenimo šūkis?

Ne visai. Mano gyvenimo credo – padaryti viską, ką galiu, o jei ne, tai padaryti viską, ką galėčiau. Pavyzdžiui, visados domino ultragarso tyrimai, tad neatmetu galimybės siekti gydytojo echoskopuotojo licencijos.

Ar Kupiškio poliklinika – vienintelė Jūsų darbovietė šiuo metu?

Dar dirbu Subačiaus ambulatorijoje. Ši darbovietė arčiau namų. Subačius gražus ir ramus miestas, dukra čia lanko gimnaziją, jai čia labai patinka.

Kas labiausiai padeda atsipūsti po darbų?

Patinka augalininkystė, stebėti augalus, kaip jie keičiasi. Svajoju apie nuosavą rožyną.
Turime ir kelis gyvūnus – dekoratyvinį triušį ir dvi antis. Gyvūnai suteikia daug teigiamų emocijų ir padeda atsipalaiduoti.

Šiųmetis ruduo įpusėjo, tačiau su kiekvienais metais dėl klimato kaitos orai tik šyla. Vis dažniau kalbama ir apie besniegę žiemą. Kokios ligos dėl klimato kaitos yra dažnesnės?

Klimato kaita mums tikrai ne į naudą. Drėgnas oras „dovanoja“ infekcijas. Temperatūrų svyravimas didina peršalimo riziką. Tai veikia ir lėtinėmis ligomis sergančių žmonių savijautą. Paūmėja kraujotakos sutrikimai, reumatoidinis artritas ir kitos ligos.

Antra vertus, dėl dabartinio gyvenimo tempo patiriame daug įtampos, o tai irgi virsta ligomis. Visiems norėčiau palinkėti vidinės harmonijos.

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Labai gera, daug pataranti,nuosirdi daktare. Labai nuostabu kad Kupiskyje turime tokia daktare.

  • Puiki, labai rūpestinga gydytoja. Pavyzdys kolegoms.

Rekomenduojami video