2024/04/20

 

ĮDOMIŲ VASAROS SKAITINIŲ ATGARSIAI

Kupiškio viešosios bibliotekos salėje apdovanoti skaitymo varžytuvių „Vasara su knyga“ dalyviai, įveikę visas užduotis.

Penkti metai Lietuvoje Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio apskričių viešosios bibliotekos ir Lietuvos aklųjų biblioteka organizuoja skaitymo varžytuves „Vasara su knyga“. Įvairaus amžiaus žmonės kviečiami per vasarą perskaityti pasirinktas penkias knygas pagal tam tikras temas.

Šiemet šiose skaitymo varžytuvėse Lietuvoje dalyvavo 20 tūkst. skaitytojų. Tarp jų buvo ir nemažas būrys kupiškėnų. Juos Kupiškio viešoji biblioteka ir skaitytojų klubas „Knygius“ rugsėjo 23 dieną buvo sukvietę aptarti per vasarą perskaitytų knygų. Per šį renginį pagerbti skaitytojai, įveikę visas projekto „Vasara su knyga“ užduotis.

Skaitytojus, kurie vasarą surado laiko knygoms skaityti, pasveikino Kupiškio viešosios bibliotekos direktorius Algirdas Venckus ir vyresnioji bibliotekininkė Rita Senvaitienė.
Autorės nuotraukos

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Apdovanojimai ir naujas klubo sezonas

Varžytuvių „Vasara su knyga“ kuratorė Rita Senvaitienė, Kupiškio viešosios bibliotekos Lankytojų aptarnavimo skyriaus vyresnioji bibliotekininkė, pasidžiaugė, kad vasaros skaitymo išbandymų noriai ėmėsi ir visas užduotis įveikė 76 suaugę rajono skaitytojai ir 25 vaikai. Tarp jų buvo ir 25 suaugusieji bei 8 vaikai – Kupiškio viešosios bibliotekos skaitytojai.

Per šių metų vasarą reikėjo perskaityti penkias knygas – knygą, kurios autorius iš Šiaurės šalių, knygą, kurios pavadinime yra skaičius, knygą apie draugystę, knygą apie gamtą ir eiliuotą knygą.

Visiems, kurie įveikė šią vasaros užduotį, projekto organizatoriai skyrė knygų skirtukus su melisų, čiobrelių ir ramunėlių sėklomis, o Kupiškio viešoji biblioteka – diplomus bei kitų dovanėlių (apsauginių veido kaukių, raktų pakabukų ir pan.)

Kupiškio viešosios bibliotekos salėje apdovanoti skaitymo varžytuvių „Vasara su knyga“ dalyviai, įveikę visas užduotis.

Vasaros skaitymo varžytuvių dalyvius pasveikino Kupiškio viešosios bibliotekos direktorius Algirdas Venckus. Jis pasidžiaugė, kad kupiškėnai mėgsta skaityti knygas. Pasak jo, ir skaitytojų klubas „Knygius“, susikūręs prie jų bibliotekos, tikrai nėra atsitiktinis dalykas ir šį teiginį pagrindžia.

„Kituose rajonuose irgi buriasi knygų mėgėjai, bet „Knygius“ išsiskiria nuolatine ilgalaike veikla. Klubo nariai dalijasi skaitymo įspūdžiais, ieško naujų veiklos formų. Linkiu, kad „Knygiaus“ veikla tęstųsi, kad skaitydami knygas jūs plėstumėte savo akiratį, patirtumėte naujų įspūdžių ir kad jūsų neapleistų skaitymo malonumas“, – linkėjo bibliotekos direktorius.

Pirmiausia prizai ir diplomai buvo įteikti jauniesiems skaitytojams. Vėliau juos atsiėmė ir suaugusieji.
Šiemet ne penkias, bet – dešimt knygų pagal duotas temas perskaitė Rima Gudelevičiūtė ir Jūratė Tuskaitė. Gaila, bet jos tą dieną renginyje dalyvauti negalėjo ir neperteikė skaitymo įspūdžių, kaip joms pavyko įveikti dvigubą užduotį.

Pasibaigus diplomų ir prizų teikimo ceremonijai, renginio dalyviai skaitymo įspūdžius aptarė prie kavos ir arbatos puodelio. Pasak klubo „Knygius“ vadovės Editos Petrulienės, šis knygų mėgėjų susibūrimas yra ir jų klubo veiklos naujo sezono pradžia.

„Šiuo metu šalyje daugėja koronavirusinės infekcijos židinių. Visgi tikiuosi, kad tai nesutrukdys kartą per mėnesį mums susitikti ir turiningai praleisti laisvalaikį“, – sakė ji.

Skaitymo varžytuvių dalyviai tvirtino, kad kasmet laukia su nekantrumu, kokias organizatoriai pateiks vasaros skaitymo užduotis. Pasirinkti knygą pagal nurodytą temą labai įdomu. Tai paskatina, priverčia perskaityti visai kitokio stiliaus, kitokios tematikos knygų nei esi įpratęs ir mėgsti skaityti. Daugumai sunkiausia buvo ryžtis perskaityti knygą apie gamtą ir eiliuotą knygą.

Aptariant perskaitytas knygas pastebėta, kad beveik visi vasaros skaitymo varžytuvių dalyviai skaitė skirtingų autorių knygas. Tai yra ir šio projekto kuratorės R. Senvaitienės nuopelnas. Ji labai sumaniai ir užtektinai atrinko pagal nurodytas temas knygų ir jas rekomendavo skaitytojams.

Knygos ir užduotis

R. Senvaitienė po knygų aptarimo renginio dalyvius supažindino su naujomis knygomis, kurių pastaruoju metu gavo biblioteka. Tai Władysławo Szpilmano knyga „Pianistas“ apie nacių okupuotą Varšuvą ir jauno žydų tautybės pianisto likimą, Karen Raney romanas „Visi pasaulio vandenys“ apie mamos ir dukros ryšį, šeimos paslaptis ir šeimą ištikusią tragediją, Bev Thomas psichologinis trileris „Pakankamai gera motina“ ir keletas detektyvų.

Renginio dalyviai buvo informuoti, kad Lietuvos literatūros vertėjų sąjunga šiuos metus paskelbė Izraelio metais. Ta intencija rekomenduojama iki spalio perskaityti bent po vieną šios šalies rašytojo knygą.

R. Senvaitienė paragino skaitytojus imtis šios naujos užduoties ir pasiūlė perskaityti Davido Grossmano romaną „Užeina kartą arklys į barą“, Zeruya Shalev knygą „Meilės gyvenimas“, Amos Oz romaną „Judas“, dvi Abrahamo B. Yehoshua garsias, kupinas žydų istorijos detalių knygas „Moteris Jeruzalėje“ ir „Ponas Manis“ bei kitas.

Izraelio rašytojų knygų aptarimas „Knygiaus“ klube planuojamas spalio 28 dieną. Šiame renginyje bus dalijamasi ir įspūdžiais iš kelionių po šią šalį.

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Paziurejus i nuotrauka baisu nes siauciant pandemijai ir kai priklauso kaukias nesioti teisingai kur vaikuciai teisingai jas ir devi o suauge zmones be kaukiu arba nosis iskyse ir dar ideta tokia nuotrauka baisu kokie neispruse ir ne pilietiski zmones

    • Zmones nedirba su vaikais.nelabai zino kad reikia.Binliotekoje dirba su knygom.

Rekomenduojami video