2024/04/19

 

PAŽINTIS SU GRAFIKOS PRADŽIAMOKSLIU

Tautodailininkė Genia Vaičikauskienė edukacinio užsiėmimo dalyvius supažindino su linoraižinio atlikimo technika, pristatė darbo priemones, kurių reikės, norint šiuo būdu sukurti paveikslėlį.

Tautodailininkė Genia Vaičikauskienė edukacinio užsiėmimo dalyvius supažindino su linoraižinio atlikimo technika, pristatė darbo priemones, kurių reikės, norint šiuo būdu sukurti paveikslėlį.

Kiekvienas gali išbandyti, kokių turi kūrybinių galių, ir patirti, kad tai labai įdomus ir įtraukiantis procesas.

Tuo rugpjūčio 29 dieną įsitikino grupelė smalsuolių, atėjusių į edukacinį linoraižinio užsiėmimą, kurį Kupiškyje, liaudies meno studijoje „Židinys“, vedė tautodailininkė Genia Vaičikauskienė.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

G. Vaičikauskienės molio, grafikos darbus, karpinius yra matę ne tik kupiškėnai. Taudodailininkės kūryba įvairiose parodose žavėjosi kitų Lietuvos vietovių ir užsienio dailės parodų lankytojai. G. Vaičikauskienė yra ir patyrusi dailės pedagogė, turinti ekspertės vardą.

Klišės – ant linoleumo išraižyti paveikslėliai ir juos naudojant atspausti darbai.
Autorės nuotraukos

Tad dalyvauti jos linoraižinio (tai iškiliaspaudės grafikos technika, artima medžio raižiniui) pamokėlėje tikrai buvo įdomu. Paaiškėjo, kad pavadinimas „linoraižinys“ nieko bendra neturi su linu. Raižoma ant linoleumo. Tiesa, atspausti tokį raižinį ant lino galima. Keistokai atrodo šios grafikos technikos pavadinimo, susidedančio iš dviejų žodžių, rašyba, bet tuos žodžius rašyti kartu ne klaida. Kalbos konsultantai aiškina, kad rašytina „linoraižinys“ (lino(leumas) + raižinys).

Darbo priemonės, kurių prireikia kuriant linoraižinį.

Pirmiausia tautodailininkė supažindino su darbo priemonėmis, kurių reikia kuriant linoraižinį.

Pagrindinės darbo priemonės yra raižikliai ir linoleumas. Labiausiai tinka relinas – minkštas guminis linoleumas. Deja, šiuo metu tokį sunku rasti. Galima raižyti ant medžio, ant labai kieto statybinio kartono, faneros, tik pastaroji yra klijuota, išlūžinėja. Greitiems paveikslėliams labai tinka raižyti tušinuku blizgų, kreidinį popierių. Išraižai, suvilgai popierių dažais ir greitai atspaudi.

Pamokoje sklandė kūrybinė atmosfera.

G. Vaičikauskienė sakė, kad su mokiniais raižydavo aštriu peiliuku piešinius ir ant paprasto kartono. Storą kartoną galima ne tik išraižyti, bet ir gabalais išplėšyti. Tuomet išeina graži faktūra. Šiandien automobilių detalių parduotuvėse galima gauti A4 formato gumos lakštų. Ant jų labai gera raižyti. Žaismingai atrodo ir visokiausių augalų, panardintų į dažus, atspaudai.

Užsiėmimo dalyviams tautodailininkė padalijo iš anksto pačios paruoštų išraižytų paveikslėlių ant linoleumo lakštelių. Pasak jos, tai vadinamosios klišės. Jas reikia pavoluoti dažais ir atspausti ant švaraus popieriaus lapo.

„Turite visi pabandyti pavoluoti dažais ir atspausti jau paruoštą linoraižinį, kad rankos sušiltų ir būtų lengviau patiems savarankiškai savo sugalvotą piešinį išraižyti“, – mokė G. Vaičikauskienė.

Pasak jos, šiam procesui būtini specialiai grafikos darbams skirti akrilo dažai. Geriausia jų papilti ant stiklo, kad būtų patogu juos voleliu voluoti.

Grafikoje naudojama tradicinė juoda spalva, bet galima eksperimentuoti ir su kitomis spalvomis ar jų mišiniais.

Darbo procesas ir rezultatas.

Pasidžiaugę pirmais pusiau savarankiškais atspaudais, užsiėmimo dalyviai toliau patys ant linoleumo gabalėlių nusipiešė piešinį ir pabandė jį išraižyti.

„Raižyti reikia vidutinio gilumo, nevalia rankų priekyje prieš rėžiklį laikyti, kad nesusižeistumėte“, – patarinėjo G. Vaičikauskienė.

Su mokytojos pagalba ir patarimais visiems tas procesas ėjo sklandžiai. Vėliau viskas vyko azartiškai išbandant įvairius dažus ir nekantriai laukiant, koks vaizdas atsispaus nuo linoleumo raižinio ant balto popieriaus lapo. Pasirodo, čia irgi yra savų šio proceso gudrybių – reikia aplink klišės formą spaudžiant popierių apsibrėžti paveikslėlio kraštus, stengtis nepajudinti popieriaus lapo, kad piešinys neišsimurzintų. Popierius prie klišės spaudžiamas šaukštu tolygiai, rateliu apeinant visą raižinio plotą. Profesionalai grafikos darbus spaudžia ant specialaus popieriaus. Bet paprastiems darbeliams galima naudoti rašomąjį popierių. Toks naudotas ir per šį užsiėmimą.

„Dabar suk, suk ratelį“, – vaizdžiai kalbėjo apie baigiamąjį atspaudo darymą tautodailininkė.
Pasak jos, visokie virtuvės daiktai labai praverčia kuriant dailės darbus. Ne vienas profesionalas savo grafikos atspaudus darydamas naudojasi ne presu, bet šaukštu. Jos namuose visi kočėlai yra molio matę. Dar mokytoja pridūrė, kad atspaudą atsargiai pakėlus lapą galima pasitikrinti, ar gerai išraižyta, ar visos linijos matyti. Jei ko stinga, galima giliau paraižyti ir vėl paspausti su dažais.

Darbuojantis nejučia pralėkė kelios geros nuotaikos, pažinimo ir naujos patirties valandos, o visų šio proceso dalyvių darbai sugulė ant kėdžių ir grindų į improvizuotą žaismingą parodėlę.

Improvizuota edukacinio užsiėmimo dalyvių darbelių parodėlė.

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Krosnis nuotraukoje man kelia šiltus prisiminimus, nors prabėgo daug metų. Svajodavau prie tokios mokykloje per pertrauką pasišildyti. Ji buvo kūrenama. Visi norėdavo, užsiimdavo eilę. Gal ta pati?

Rekomenduojami video