2024/04/25

 

GERI PINIGAI

Kristinos Valytės nuotrauka

Ada DVARIONAITĖ

Netikėtas ir naujas žodžių darinys šiandien skamba viešose erdvėse – geri pinigai. Pinigai yra materialus apčiuopiamas dalykas arba finansų sąskaitų skaičiukas. O žodis „geras“ žymi ypatybę, šiuo atveju atitinka reikšmę – daug.

Neseniai šalies Prezidentas, grįžęs iš Europos Sąjungos valdžios viršūnių pasitarimo, neslėpė džiugesio, mat parvežė daug pinigų, tiksliau, pinigų pažadą. Gero bankininko vertas džiaugsmas. Milijonai ir milijardai glosto širdį. Kompensacija Lietuvai dėl emigracijos – 180 mln. eurų. Europos Sąjunga supratinga, imkite pinigų, reikalas rimtas, kai trūksta darbo jėgos. Ekonomikos gaivinimo fonde dėl pandemijos numatyta 2,4 mlrd. eurų. Dar 3 mlrd. eurų galėsime pasiskolinti, jei kils noras. Pagal europinę septynerių metų finansinę perspektyvą mes paramos gausime 14,5 mlrd. eurų. Širdis džiaugiasi.

Tai dideliais mastais skaičiuojant, o ir mažesniais vartant, geri pinigai jau cirkuliuoja mūsų kasdienybėje. Sąnarių skausmais besiskundžianti brandi moteriškė keliems mėnesiams palieka namus, keliauja į užsienį ar į tolimą Lietuvos kaimą prižiūrėti ligonių, karšinti senelių. Pervargsta, pasiligoja, bet juk geri pinigai. Būna, kad ir numiršta pirmiau už globotinį. Viskas apgalvota, kad ekonomikai nekliudytų, – yra šaldytuvai, velionis ten pabus, kol artimieji turės laiko sudeginant kūną, pažiūrėti virtualią transliaciją iš krematoriumo. Viskas tvarkinga ir paprasta.

Apsikabinti galima per skaipą, pasimatyti per mesendžerį. Nėra ko gaišti niekams, ekonomika ir geri pinigai skubina nežiopsoti. Seni tėvai išmirs, šeima iširs, žmona kitą susiras, vaikai išklys nedorais keliais, bet ką padarysi, reikia uždirbti tam gyvenimui, kur dar bus, jeigu bus.

Ir koronavirusas yra gera proga versliems piliečiams. Sveikatos apsaugos ministerija nežino, kur rasti apsaugos priemonių, greitųjų testų ir kitokių apsaugos dalykėlių. Aplinkybėms sutapus, vienas žmogus žino, kam reikia, žino, kas turi. Ir tampa komerciniu tarpininku, ir į jo asmeninę sąskaitą įkrinta solidi suma, geri pinigai. O ką, ar uždrausta būti iniciatyviam, pasisiūlyti ir pasiūlyti? Žmogus sako – viskas įforminta, surašyta, darbas atliktas. Ir pašvilpkite visi FNTT, STT, visų rūšių kontrolieriai, nes viskas teisėta.

Kaip iki šiol nesusigaudė prekybos poveikiu, kyšininkavimu, korupcija įtariamieji, tiriamieji ir sulaikytieji? Reikia įforminti rašteliais, notaro patvirtintais, komercinius tarpininkavimus, galima dar pranešti Mokesčių inspekcijai, kad pajamų mokesčiai bus sumokėti metų pabaigoje. O iki to laiko gali viskas pasikeisti, tarnybų viršininkai išeiti į pensiją, duomenų bazes, serverius užlieti potvyniai, nunešti viesulai, uraganai, nutrenkti žaibai, karstinė skylė atsiverti. Kaip sakoma žemės ūkyje, gali nutikti force majeure (nenugalima jėga), su tuo nepajuokausi. O kur nenugalima jėga, ten dingsta visi galai.

Taigi viskas gerai Lietuvoje, jeigu ne visiems, tai kažkam. Nieko nenutiko, tik užlijo gerais pinigais, milijonais, milijardais. Bėdos iškyla tada, kai reikia juos pasidalyti. Jau ženklų matyti, kažkur ten Marijampolėje ir didmiesčiuose, teismuose, šeimos tragedijos dėl milijonų rutuliojasi. Europos Sąjungos remiamieji kruta, juda, nes reikės skirtus pinigus panaudoti. Kuris pirmesnis prie gerų pinigų? Viskas paruošta, taip pat ir krematoriumai.

 

Vilės Leščinskienės nuotrauka

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video