2024/03/28

 

KLIBA SKULPTŪRŲ MIESTO ĮVAIZDIS

Atnaujinti suoliukai skvere prie „Baltų pasaulio medžio“. Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

Ne vienerius metus Kupiškis garsėja kaip skulptūrų miestas. Bene labiausiai estetinį miesto vaizdą yra pakeitęs metalo plastikos meistras, skulptorius Henrikas Orakauskas.

Net yra turistinis maršrutas „Muziejus po atviru dangumi“, kur siūloma mūsų krašto svečiams susipažinti su jo darbais, įkurdintais įvairiose Kupiškio vietose.

Deja, visų šio menininko skulptūrų šiandien kai kuriose vietose nepamatysime dėl užsitęsusių aplinkos tvarkymo darbų ir kitų, ne visai suvokiamų, priežasčių. Kyla abejonių, ar toliau išlaikysime šį Kupiškio savitumą.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Kur skulptūros?

Jau antri metai, kai pasibaigė Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus aikštės remontas, bet į ją iki šiol nesugrįžo ne tik gėlynai, bet ir čia stovėjusi H. Orakausko skulptūrinė kompozicija „Senovinės kupiškėnų vestuvės“, nebeatsirado vietos ir šio menininko „Sėlių (baltų) ąsočiui“, ir „Oskaro versmei“.

Nesugrįžo į savo vietą ir originali šio meistro skulptūra-skelbimų lenta „Teatras“, stovėjusi priešais Kupiškio kultūros centrą.

Nežinia, kur tie kūriniai yra padėti, ar dar išvys dienos šviesą. Gal buvę aikštėje menininko darbai nebetinka prie jos atnaujintų erdvių, nedera su jos paskirtimi?

Plačiau skaitykite rugsėjo 1 d. „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Kitas pastatis skulptūras jos medinės supuvo jau

  • Mano sodyba puosia tos skulpturos

  • Reikia turbūt organizuoti pilietinę akciją, kad ponas Bardauskas teiktūsi grąžinti, straipsnyje išvardintas skulptūras į aikštę.

  • Nuotrauka gera – reikėjo tik pilietiškumo , kad ji taptų tokia 🙂

Rekomenduojami video