2024/04/25

 

TIRIAMA, AR SUAUGUSIEMS SVARBŪS VAIKŲ SVAJONIŲ OBJEKTAI

Alizavos vaikų svajonių objektas – daugiafunkcis takas beržyne prie mokyklos. Nuotrauka iš mokyklos archyvo

2018 metų vasarą Kupiškio rajono Alizavos miestelyje apsilankė Keliaujančių architektų dirbtuvės (KAD). Per penkias dienas buvo pastatytas ypatingas objektas. Toks, kokį statyti nusprendė ne miestelio suaugusieji ar iš sostinės atvykę architektai ir menininkai, bet Alizavos vaikai. Jų pačių pasirinktoje vietoje, beržynėlyje prie mokyklos, iškilo grakštus spiralės formos takas. Šis daugiafunkcinis takas sujungė ir nedidelę čiuožyklą – pavėsinę, ir didelę laipynę – hamaką, o vietomis peraugo į besisupantį ir besistiebiantį kliūčių ruožą.

Keliaujančios architektūros dirbtuvės – tai retas atvejis, kai paklausiama vaikų, ko jie nori labiausiai.
Suaugusieji iš vaikų idėjų išvysto objektą, reikalingą bendruomenei. Tokiu būdu vaikai ir jaunimas skatinami būti aktyvūs savo aplinkos kūrėjai.

2013 m pradėjusios veiklą, Keliaujančios architektūros dirbtuvės sukūrė penkiasdešimt objektų įvairiuose Lietuvos miesteliuose. Šiemet projekto organizatoriai lanko šiuos objektus ir vertina. Atlieka grįžtamojo ryšio tyrimą.

Liepos 24 d. projekto vadovės Evelina Vasiliauskaitė ir Margarita Kaučikaitė bei 2018 m. vasaros dirbtuvių savanoriai – architektė Karolina Štreimikytė ir Elvis Lepardinas susitiko su Alizavos seniūnijos seniūne Raminta Ribokaite, mokyklos direktoriumi Gintaru Paškausku, miestelio seniūnaite Vita Balnevičiene, bendruomenės tarybos narėmis Emilija Ablėniene ir Laimute Dešriene, mokytoju Eimučiu Sarsevičiumi, mokinėmis Evelina Čereškevičiūte ir Rimgaile Mergiūnaite, 2018 m. kūrusiomis svajonių objektą.

Apžiūrėję Alizavos vaikų svajonių objektą, KAD organizatoriai liko patenkinti, kad šis yra tvarkomas, reikalingas ir mėgstamas. Tai reiškia, kad pastatytas objektas atitiko bendruomenės poreikius, kad tinkamai parinkta vieta. Svečiai pateikė statistiką: iš vienuolikos aplankytų KAD objektų, vieno nebėra, šeši – apleisti, o deramai prižiūrimi tik keturi.

Kas lemia, kad vaikų svajonių objektai vienur prižiūrimi, o kitur pamirštami, nevertinami? Ar suaugusiems tikrai nesvarbios vaikų svajonės, kad neatrandama laiko pastatytų objektų priežiūrai?
Keliaujančių architektų dirbtuvių statinį, kaip ir kiekvieną daiktą reikia prižiūrėti, jei būtina ir paremontuoti. Paliktas be priežiūros statinys po truputį pradeda griūti. Ir stovi pamiršti statiniai lyg vaiduokliai, nors statyti su karščiausiu entuziazmu. Galų gale nebelikus poreikio sukurtam objektui, reikėtų surasti laiko ir statinį demontuoti.

KAD projekto vadovės papasakojo apie bendruomenių, puikiai prižiūrinčių statinius, gerąją patirtį, pasiūlė ir alizaviečiams pamėginti panašiu metodu tobulinti ir auginti atrakcijų parkelį beržyne prie mokyklos.

Iš Alizavos KAD organizatoriai pasuko į Rudilius. Ten praėjusią vasarą vykusiose dirbtuvėse pastatytas tiltas į Rudilkos užtvankoje esančią salą.

Išsiaiškinus grįžtamąjį ryšį bus rengiamos rekomendacijos būsimoms dirbtuvėms. KAD vadovės prasitarė, kad planuojamas bendradarbiavimas tarp vaikų svajonių statinius turinčių miestelių.
Iniciatyviausios bendruomenės sulauks Keliaujančių architektų dirbtuvių pagalbos.

Danutė MIKNEVIČIENĖ,
Alizavos pagrindinės mokyklos bibliotekininkė

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video