2024/04/18

 

Į PAPLŪDIMĮ – NE VIENI

Vilė Leščinskienė,
žurnalistė

Ryškiaspalvė vasara daugeliui asocijuojasi su atostogomis, svilinančiu karščiu ir maudynėmis. Specialistai poilsiautojams dėl jų pačių saugumo rekomenduoja eiti į viešus paplūdimius, kuriuose dirba pakrantės priežiūros darbuotojai, o vandens kokybė periodiškai tiriama.

Deja, populiariausiose maudynių vietose karštomis vasaros dienomis susispiečia būriai įvairaus amžiaus skirtingų kartų atstovų, tad natūralu, kai tokiame knibždėlyne dėl nesutapusių požiūrių įsiplieskia kibirkštys.

Bene daugiausia diskusijų kyla dėl paplūdimyje lakstančių nuogų vaikų. Plikais užpakaliukais bėgiojantys mažyliai patinka ne visiems. Tėvams vaikai – kad ir kokie jie būtų – patys gražiausi, tačiau vertėtų atminti, kad yra žmonių, kurie mažų vaikų išvis nemėgsta, o jei ir mėgsta, tai per atstumą ir pyksta ant tėvų, kad deramai neaprengia savo vaikų. Šia tema išsiskiria ir pačių tėvų nuomonės. Vieni teigia, kad mažų vaikų nereikia sprausti į suaugusiųjų standartus, tegu jie pajunta nuogo kūno laisvę. Kiti tėvai nenorėtų, kad svetimi spoksotų į nuogus jų vaikus, todėl rengia juos maudynėms skirtais drabužiais, nepaisydami vaikų užgaidų.

Nuo kelerių metų vaikai gali lakstyti viešuose paplūdimiuose nuogi, niekur neapibrėžta. Psichologai pastebi, kad ikimokyklinio amžiaus vaikų nuogumo ir aprangos klausimas kiekvieną vasarą kelia amžinas diskusijas, taip pat kaip ir kūdikių žindymas viešose vietose.

Norėdami išvengti karčių replikų iš aplinkinių, tėvai, atėję į maudynių vietą, turėtų atsiklausti maudykloje būnančių žmonių, ar jie neprieštaraus, jei jų mažylis maudysis nuogas. Psichologų manymu, tėvai labiau turėtų nerimauti ir dėl to, kad nuogi jų vaikai gali papulti į svetimus nuotraukų kadrus. Mat dažnas šiais laikais į maudyklą atvažiuoja ne tik pasideginti ar nuo liepto į vandenį pūkštelėti, bet ir pademonstruoti savo figūrą, įdegį socialiniuose tinkluose. Kartais nuogus vaikus paplūdimyje į viešąją erdvę deda ir patys tėvai. Toks elgesys taip pat nerekomenduotinas, nes nuogo vaiko nuotraukos gali sudominti iškrypėlius ir išprovokuoti dar didesnio masto internautų pasipiktinimą.

Antai pediatrai apeliuoja į tėvų sąmoningumą – prašo pamąstyti, ar nuogam vaikui paplūdimyje būti higieniška. Vaikas iki dvejų metų negali kontroliuoti savo gamtinių poreikių, tad jis gali juos atlikti tiesiai ant smėlio – šalia būnančių žmonių panosėje. Taip pat nuogas mažylis gali išgąsdinti priešingos lyties vaiką, kuris dar nežino, kuo skiriasi mergaitė nuo berniuko. Todėl gydytojai rekomenduoja įsigyti specialias, maudynėms skirtas sauskelnes, o vėliau, kai vaikas paaugs, patartina jį aprengti bent maudymosi glaudėmis. Žinoma, niekas nedraudžia vaikams būti nuogiems savame kieme, tik svarbu pasirūpinti vaiko odos apsauga.

Etiketo žinovai į tėvų auklėjimą ir moralę nebaksnoja. Apibrėžimo, kad tėvai privalo paplūdimyje aprengti mažylius, nėra. Jei tėvai mano, kad vaikams nuogiems prie vandens būti geriau, tai tegu. Ilgainiui vaikas su amžiumi pats pradeda gėdytis savo nuogumo ir nuogas maudytis nebenori.

Etiketo taisyklėse suaugusiems nurodytas ir elementarus aprangos kodas, t. y. moterims būtinas maudymosi kostiumėlis, o vyrams – maudymosi glaudės. Nenuostabu, jei daug kreivų žvilgsnių viešose maudyklose sulaukia ir abejotinai apsirengę suaugusieji, su iki paskutinių siūlių išdilusiais arba jau sudriskusiais, nebent ventiliavimo funkciją atliekančiais, apatiniais drabužiais.

Dėl tokios aprangos yra visokių nuomonių. Tai gali būti suvokiama kaip vaikų traumavimas arba per humoro prizmę žvelgiant kaip šykštumas. O gal žmogus, maudydamasis su apatiniais drabužiais, kurie net tokio pavadinimo neverti, nesuvokia, ką daro, ir jaučia pasitenkinimą?

Anot vaikų psichologų, tokia apranga vienareikšmiškai traumuoja vaikus – vaizdai išlieka jų pasąmonėje. Todėl nederamai apsirengusįjį derėtų perspėti, kad tokia apranga netoleruotina, o paplūdimyje taip pat egzistuoja elementari kultūra ir pagarba kitiems. Jei keistuolio elgesys darosi piktybiškas, netgi demonstratyvus, galima kreiptis ir į policijos pareigūnus.

Žvelgiant į šią situaciją ironiškai, galima pasidžiaugti ir stiliaus ekspertų patarimais. Minimalizmas paplūdimyje jau kelerius metus nebemadingas, o plėšytų apatinių drabužių dizaineriai taip pat dar ant podiumo nepristato. O jei rimčiau – prieš susidėdami krepšius į paplūdimį, prisiminkite, kad jūs ten būsite ne vieni.

 

Autorės nuotrauka

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video