2024/04/26

 

PANDEMIJA – PROGA PAŽINTI LIETUVĄ

Ekstremalių kelionių mėgėjas Vladas Užtupas viliasi, kad kruopščiai planuota kelionė į Ukrainą liepos pabaigoje įvyks, jei ne – suks ratus aplink Lietuvą.

COVID-19 pandemija sugriovė mėgstančių keliauti žmonių planus. Dėl visuotinio karantino šalies sienos uždarytos, o vasaros atostogų prognozės turistams taip pat nepalankios.

Vyriausybė ragina tautiečius vasaros atostogų į užsienį neplanuoti ir apsiriboti kelionėmis po Lietuvą. Nekurpti atostogų planų be rudens visiems europiečiams rekomenduoja ir Europos Komisija.

Remiantis pesimistinėmis prognozėmis, virusas mus kamuos net iki kitų metų ir keliauti po užsienio šalis galėsime nebent 2021 metais.

Kaip kelionių draudimą vertina pakalbinti kupiškėnai?

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Dėl mūsų pačių

Iki karantino Agnė Kavaliauskaitė po užsienį keliaudavo vidutiniškai šešis kartus per metus. Dabar apie kelionę į tolimą šalį gali tik pasvajoti.

Agnė Kavaliauskaitė iki koronaviruso pandemijos po užsienio šalis keliaudavo gana dažnai, vidutiniškai šešis kartus per metus. Iš paskutinės kelionės ji spėjo grįžti likus kelioms dienoms iki Lietuvoje paskelbto karantino – kovo 11 dieną.

Agnė lankėsi Austrijoje, Vengrijoje ir Slovakijoje, o po šios kelionės laikėsi 14 dienų saviizoliacijos. Pašnekovė tąsyk labai džiaugėsi, kad į namus grįžo pačiu laiku ir nekilo jokių sunkumų, su kuriais susidūrė jau per karantiną į Lietuvą grįžę tautiečiai.

Kad ir kaip patiktų keliauti, A. Kavaliauskaitė dabartinį draudimą vertina teigiamai. Bus puiki proga aplankyti gražiausius Tėvynės kampelius. Agnė prisipažino, kad po Lietuvą nekeliavo jau ketverius metus. Keliaudami po gimtinę tikrai galime rasti naujų ar seniai nematytų dalykų, palaikyti vietinį smulkų verslą, viskas dėl mūsų pačių.

„Nemeluosiu, labai ilgiuosi kelionių, manau, kad kai bus saugu keliauti po pasaulį, įsigysiu bilietą į tolimą šalį, kurią jau seniai norėjau pamatyti. Kasdien apie tai pasvajoju“, – teigė A. Kavaliauskaitė.

Savame krašte su savais

Žaneta Jasaitienė mano, kad sekmadienio pietūs su tėvais, seneliais niekada neatpirks pietų Graikijos saloje ar maudynių Turkijos baseinuose. Svarbiau už keliones yra artimųjų sveikata.
Nuotraukos iš asmeninių pašnekovų albumų

Antra pašnekovė Žaneta Jasaitienė tvirtino, kad pandemijos pasekmės, palietusios turizmą, jos šeimos negąsdina. Liūdna tik dėl vienos priežasties – dėl kelionių draudimo per atostogas negalės aplankyti dukros ir jos šeimos Londone, bet antra vertus, kiekviena mama sutiks, kad visų šeimos narių sveikata svarbiausia. Ž. Jasaitienės manymu, keliauti po Lietuvą galima ne ką prasčiau nei po užsienio šalis.
„Kaip tik prieš keletą dienų su vaikais būdami prie Mikierių atodangos kalbėjomės, kad užklupus virusui prisiminsime, kokias autentiškas ir nepakartojamas lankytinas vietas turime Lietuvoje, kiek nustelbiančio gamtos grožio kampelių ir nepažintų kultūros smulkmenų augančiam jaunimui reikia pažinti. Kadangi sukdamiesi darbų rutinoje save visiškai užmirštame, matau puikią alternatyvą keliauti savame krašte ir su savais. Po daugelio metų galėsime apkabinti tolimus giminaičius, kuriems per didžiulius išsikeltus uždavinius nerasdavome laiko. Visada rasime priežasčių bambėti, bet reikia suvokti, jog mus COVID-19 sustabdė ne šiaip sau. Esu tikra, kad šis virusas – Žemės pagalbos šauksmas, kad sustotume ir atsisuktume į tai, ant ko stovime, kuo kvėpuojame ir dėl ko gyvename“, – dėstė savo mintis Ž. Jasaitienė.

Anot jos, sekmadienio pietūs su tėvais, seneliais niekada neatpirks pietų Graikijos saloje ar maudynių Turkijos baseinuose. Bus proga atgaivinti šeimų tradicijas, o Lietuvos saulė visada bus ryškiausia tol, kol turime šalia sveikus ir gyvus artimuosius.

Prabūsime ir be išvykų

Vilės Sezonienės atostogų planų pandemija nesugriovė. Dar iki karantino pašnekovė nusprendė, kad atostogaus Lietuvoje.

Įprastai Vilė Sezonienė kasmetinę kelionę į užsienį planuodavo kartą per metus, tačiau gimus anūkei, atostogų planai pasikeitė. Vykti pailsėti į užsienį šiemet V. Sezonienė neketino, mieliau atostogaus Lietuvoje.

„Labai džiaugiuosi, kad nenusipirkau kelionės iš anksto, nes dabar turėčiau pinigų susigrąžinimo problemų. Rugpjūtį trims dienoms, jei viskas bus gerai, važiuosiu pailsėti į Palangą. Kelionę organizuoja Kupiškio rajono turizmo ir verslo informacijos centras. Mano atostogų planų ši pandemija nesugriovė. Sunkiau tiems, kurie susiplanavo, nusipirko keliones, ir šiandien yra nežinioje“, – manė V. Sezonienė.

Ar galės šiemet keliautojai išvykti į užsienį pailsėti, V. Sezonienei atsakyti sunku. Panaikinus draudimą tikrai bus žmonių, kurie, vos atsiradus galimybei, ten lėks, o bus ir tokių, kurie prisibijos ir bandys susigrąžinti pinigus. Jei atsiras proga, pašnekovė teigė, kad ir pati kelis kartus į Jūrmalą važiuos. Jeigu negalės ten nuvykti, neliūdės, nieko tokio, jei vienus metus prabūsime be išvykų į užsienį. Svarbu, kad gyvenimas stotų į savo vėžes ir visi būtų sveiki.

Norėtų aplankyti dvarus

Viktoras Bražas svajoja aplankyti apleistus Lietuvos dvarus. Šiandien jam už tai svarbiau – sėkmingai baigti studijų semestrą.

„Suprantu tuos žmones, kurie jau turėjo nusipirkę bilietus ir negali susigrąžinti pinigų. O kiti galėtų pasidžiaugti ir Lietuvos turtais“, – įsitikinęs Viktoras Bražas.

Dėl kelionių draudimo vaikinas tikino nusivylimo nejaučiantis, yra svarbesnių už pramogas dalykų. Šiandien jam labiausiai rūpi pabaigti semestrą, nes nuotolinės studijos daug sunkesnės. Viktoras – būsimasis vertėjas iš anglų ir ispanų kalbų.

Jei viskas klostysis gerai, per vasaros atostogas V. Bražas norėtų aplankyti apleistus Lietuvos dvarus. Nemažai lankytinų objektų susirado Kupiškio ir aplinkiniuose rajonuose. Viktoras spėliojo, kad po karantino turistai visame pasaulyje atplūs bangomis, tačiau vos pasibaigus karantinui iškart pulti keliauti į užsienį nėra protinga mintis. Labai gaila, kad ne visi žmonės supratingi, nesuvokia pandemijos masto ir padarinių.

Ekstremalių kelionių mėgėjas Vladas Užtupas viliasi, kad kruopščiai planuota kelionė į Ukrainą liepos pabaigoje įvyks, jei ne – suks ratus aplink Lietuvą.

Viliasi, kad važiuos

Ekstremalias keliones visureigiu dievinantis Vladas Užtupas dėl visuotinio karantino ir kelionių draudimo nosies nenukabina. Jis tiki, kad šansų keliauti kartu su bendraminčiais „4×4 Pasvalys“ nariais šią vasarą tikrai dar yra.

„Liepos pabaigoje esame suplanavę misiją nuvykti į Rumunijos ir Ukrainos pasienį ir pasitikti Dunojumi atplaukiantį plaukiką, geležiniu žmogumi vadinamą Vidmantą Urboną. Tai turėtų būti savotiška Ukrainos palaikymo akcija. Vėliau visureigiais keliausime po Karpatų kalnus ir kitas Ukrainos žymias vietas, tarp jų ir Pripetę“, – pasakojo V. Užtupas.

Vladas Užtupas visureigiu visada keliauja su žmona Audrone. Kartu – į bet kurį pasaulio kraštą.

Keliautojas tvirtino turintis naivią viltį, kad COVID-19 iki liepos pabaigos apleis Europą ir bus galima išvykti į kruopščiai apgalvotą kelionę. V. Užtupas teigė, kad keliauti visureigiais užkrato prasme gana saugu.

Viename ekipaže važiuoja tos pačios šeimos nariai, be to, visureigių klubo nariai keliauja į atokias, turistams nežinomas, kitiems sunkiai privažiuojamas vietas ir nakvoja atsitvėrę vieni nuo kitų palapinėse.

Vis dėlto, jei koronavirusas neatsitrauks ir vasarą, V. Užtupas pajuokavo, kad namuose šią vasarą nesėdės, su bendraminčiais suks ratus aplink Lietuvą.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video