2024/04/19

 

TARPTAUTINIAME KONKURSE – SMULKIOSIOS TAUTOSAKOS ILIUSTRACIJOS

Kas prieš gamtą eina neilgai gyvena. Piešinys iš Atlantos lituanistinės mokyklos

Kas prieš gamtą eina neilgai gyvena.
Piešinys iš Atlantos lituanistinės mokyklos

Patarlėse slypi didžiuliai išminties lobynai. Trumpais šmaikščiais posakiais pamokoma, perspėjama ar įvardijama tai, kas amžiams bėgant buvo protėvių pažinta ir perprasta. Pastebėjus, kad šiuolaikinė jaunoji karta nebemoka patarlių ir sunkiai įmena mįsles, dvi Alizavos pagrindinės mokyklos atstovės surengė tarptautinį piešinių konkursą „Ieškok kaip duonos ir atrasi“.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Savitos interpretacijos

Konkurso, skirto vaikų patriotiškumui ugdyti, autorės – Alizavos pagrindinės mokyklos bibliotekininkė Danutė Miknevičienė ir dailės bei technologijų mokytoja metodininkė Audronė Užtupienė.

Sausio pradžioje jos pakvietė prisijungti prie tautosakos mokiniams skiepijimo ir kitas rajono ugdymo įstaigas. Antašavos mokyklos-daugiafunkcio centro ir Salamiesčio pradinio ugdymo skyriaus mokytojai, organizatorių paraginti, rengė konkursui ugdytinius – skaitė vaikams žaismingas tautosakos knygas, į pamokas integravo daugiau Lietuvos kultūros istorijos. Mokiniai dalyvavo tarptautiniame piešinių konkurse, t. y. iliustravo liaudies patarles, posakius ir kitą smulkiąją lietuvių tautosaką.

Į šį konkursą buvo pakviesti ir Atlantos lituanistinės mokyklos „Saulė“ mokiniai ir mokytojai iš Jungtinių Amerikos Valstijų. Draugystė su šia mokykla užsimezgė prieš keletą metų, organizuojant Lietuvos šimtmečiui skirtus renginius. Į „Saulės“ lituanistinę mokyklą išsiųstos dvi lietuvių tautosakininko Leonardo Saukos knygos „Šepetys repetys“.

„Šios knygos – tai dovanos būsimiems piešinių konkurso nugalėtojams. Jose lengvai įsimenamos skaičiuotės, pasakos be galo, priežodžiai, mįslės, kurios šmaikščiai ir neįkyriai moko pažinti aplinką, perprasti svarbiausias gyvenimo tiesas“, – pasakojo bibliotekininkė D. Miknevičienė.

Kas šeštas – laureatas

Kovo 11-osios išvakarėse konkurso organizatorės sulaukė beveik šešiasdešimties piešinių. Pasak organizatorių, nustebino vaikų išradingumas. Patarlės, priežodžiai, mįslės pavaizduotos taikliai, žaismingai, spalvingai. Labai džiugu, kad vaikai iliustravo senąsias lietuviškas patarles, tokias kaip neik su velniu obuoliauti, savame krašte ir tvoros žydi, iš mažos gilės didelis ąžuolas išauga ir kt. Organizatorės pastebėjo, kad lituanistinės mokyklos mokiniai piešiniuose įrašė lietuviškų žodžių – labas, Lietuva. Gera matyti tokius patriotiškus Amerikos lietuvių atžalų piešinius.

Vertinimo komisija turėjo gerokai pasukti galvas, kol atrinko vienuolika laureatų. Originaliausių piešinių autoriai pakviesti į šventę „Iš kartos į kartą!“, kuri vyks Alizavos pagrindinėje mokykloje. Organizatorių teigimu, šventė bus tada, kai baigsis viešų renginių apribojimas dėl koronaviruso.
O piešiniai šiandien jau puošia mokyklos bibliotekos koridorių.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video