2024/04/25

 

MOKSLININKAI KRITIKUOJA PERSPĖJIMUS, KAD ĮTARIANT KORONAVIRUSĄ NEREIKĖTŲ VARTOTI IBUPROFENO

Dainius Labutis (ELTA) nuotrauka

Žmonės, kurie įtaria, kad užsikrėtė naujuoju koronavirusu, turėtų nevartoti gerai žinomo vaisto ibuprofeno, nepasikonsultavus su gydytoju, pranešė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

Per spaudos konferenciją Ženevoje PSO atstovas Christianas Lindmeieris sakė, kad nors kol kas nėra atliktų naujų tyrimų, susiejančių priešuždegiminį vaistą su padidėjusiu mirtingumu, ekspertai šiuo metu nagrinėja šį klausimą ir galimą neigiamą vaisto poveikį.

„Gydantis savarankiškai, rekomenduojame vartoti paracetamolį, ne ibuprofeną“, – teigė Ch. Lindmeieris.

PSO šiuos įspėjimus pateikė praėjus kelioms dienoms po to, kai Prancūzijos sveikatos apsaugos pareigūnai įspėjo žmones, sergančius koronaviruso SARS-CoV-2 sukelta liga Covid-19, nevartoti nesteroidinių priešuždegiminių vaistų (NSAIDS).

Šiai vaistų grupai priklauso ibuprofenas, aspirinas ir daug kitų.

Neseniai medicinos žurnale „The Lancet“ pasirodžiusiame straipsnyje iškelta hipotezė, kad kai kurie vaistai, įskaitant ibuprofeną, gali sukelti grėsmę Covid-19 pacientams, kurie tuo pačiu kenčia nuo aukšto kraujospūdžio ar diabeto.

ATNAUJINTA

Mokslininkų ir medikų bendruomenė sukritikavo šį pareiškimą ir nurodė, kad nėra mokslinių tyrimų, kurie rodo, kad vaisto vartojimas gali neigiamai paveikti sveikatą koronaviruso užsikrėtimo atveju, rašo CNN.

Su BBC kalbėję medikai nurodė, kad ibuprofenas gali sukelti neigiamą reakciją žmonėms, turintiems kvėpavimo takų problemų, pavyzdžiui, astmą, taip pat širdies ir kraujotakos problemų.

Prieš porą dienų Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Vytautas Usonis LRT.lt sakė, kad tai tėra nuomonė, ir ragina ją vertinti atsargiai.

„Ibuprofenas yra nesteroidinis priešuždegiminis preparatas, kortizonas yra hormonas. Tai juos į vieną kompaniją dėti jau šiaip sau atrodo. Pasaulis šluoja iš lentynų tiek paracetamolį, tiek ibuprofeną ir tų rekomendacijų nėra. Iš tikrųjų yra tam tikros situacijos, kai arba vienas, arba kitas preparatas turi pranašumų, bet apie koronavirusą oficialios informacijos nėra. Tai yra jų nuomonė, o ne oficialus profesionalus patvirtinimas“, – tikino V. Usonis.

Jungtinės Karalystės sveikatos apsaugos tarnyba taip pat nurodo, kad vengti ibuprofeno pagrindo nėra, nebent taip nurodo gydytojas.

ELTOS ir Lrt.lt inf.

Dainius Labutis (ELTA) nuotrauka

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video