2024/03/28

 

KORONAVIRUSO ŽVAIGŽDŽIŲ VALANDA

Matteo Fusco nuotrauka (Unsplash)
Banguolė Aleknienė-Andrijauskė,
žurnalistė

Koronavirusas visame pasaulyje sėja nerimą ir baimę. Jo siautėjimą stebintys iš toli keliamą grėsmę vertina gana skeptiškai. Vis dar mano, kad dėl tos grėsmės pučiamas burbulas. Yra ir per daug nerimaujančių žmonių. Žinoma, labai sunku rasti aukso viduriuką vertinant šią problemą ir mąstyti šalta galva.

Manau, kad koronavirusas yra šiuolaikinio pasaulio išbandymas, tarsi lakmuso popierėlis, parodantis, kaip mes gyvename, kas mus sieja, be ko nebeįsivaizduotume savo būties.

Koronavirusas tautiečiams labai aktualus, nes esame keliautojai, labiausiai migruojanti, emigruojanti tauta. Taigi galime nesunkiai atgabenti visokių egzotiškų „grožybių“ bei „gėrybių“, kurios gali atsisukti prieš mus.

Ši grėsminga situacija atskleidžia ir tai, kad nepaisant visko, iš esmės daugybė žmonių gyvena visai neblogai, net ir Lietuvoje. Antai Tenerifėje gana brangiame viešbutyje, kuriame dabar paskelbtas karantinas nustačius, kad vienas iš šio viešbučio gyventojų apsikrėtęs koronavirusu, yra ir lietuvių. Taip pat yra ir planuojančių ten vykti ir tame viešbutyje apsigyventi.

Daugybė lietuvių, šiuo metu poilsiaujančių slidinėjimo kurortuose Italijoje, irgi patvirtina tą teiginį. Žinoma, Prezidento šūkis apie gerovės valstybės kūrimą tebėra aktualus, bet šįkart ne apie tai.
Koronavirusas gal visus galų gale išmokys taisyklingai plauti rankas ir tinkamai rūpintis savo higiena. Visgi manau, kad čia pats sunkiausias dalykas. Einant gatve dažnokai gali pamatyti ne vieną skrepliuojantį ar nosį ant šaligatvio išsišnypščiantį vyrioką. Netikiu, kad tokie žmonės pakeistų savo įpročius ir siaučiant epidemijoms.

Prognozuotojai pastaruoju metu kaskart vis diskutavo, ar kils nauja ekonominė krizė, ar ne, kokia ji bus, jei kils. Šiandien jau akivaizdu, kad ir sveikiausios ekonomikos gali būti apgraužtos koronaviruso, ir nežinia, kuo čia viskas pasibaigs. Juk pasaulio ekonomika yra surišta vienu mazgeliu. Nebeliko šalių, kurios primintų natūrinį uždarą ūkį. Gal nerasime dabar nė vienos šalies, kuri nesinaudotų žaliava, įvairiomis detalėmis ir kitais dalykais, kuriuos tiekdavo Kinija.

Koronaviruso sukeltas problemas jau pajuto ir Lietuvos verslininkai. Antai girdėti, kad sustojo darbai keliose nedidelėse siuvyklose, nes nebegaunama žaliavų iš Kinijos. Kiek tokia situacija tęsis, niekas nežino. Ko iš jos pasaulis pasimokys, irgi nežinia. Gal nieko, nes pigi darbo jėga tikrai bus svarbiausias verslininkų masalas. Svajoti, kad pasaulinė gamyba tolygiau pasiskirstys ir kitose šalyse, matyt, nerealu.

Pamenu, kad pernai visokie prognozuotojai kalbėjo, jog į Lietuvą atkeliaus pavojinga gripo forma, kad reikia būtinai nuo gripo pasiskiepyti. Žmonės patikėjo ta žinia ir puolė skiepytis. Tokio skiepijimosi bumo niekas neprognozavo. Tų skiepų pristigta. Pasirodė, kad užsakyti Lietuvai tos vakcinos kiekiai per maži. Taigi baisusis gripas gal jau nebeatkeliaus, bet aiškiaregiai suklydo nedaug. Koronavirusas, panašus į gripą, jau čia pat, o vakcina ir vaistai nuo šio ligos sukėlėjo dar tik kuriami.

Matteo Fusco nuotrauka (Unsplash)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video