2024/03/19

 

SENDAIKČIŲ ANGARO ISTORIJA – MO MUZIEJUJE

Nomeda SIMĖNIENĖ

Jau praėjo vieneri metai, kai Vilniuje, buvusio kino teatro „Lietuva“ vietoje, duris atvėrė modernaus meno muziejus MO.

Jis įkurtas asmenine mokslininkų Danguolės ir Viktoro Butkų iniciatyva. Sėkminga pirmų metų veikla nuteikia optimistiškai. Juk nedažnai ir ne prie kiekvienos kultūros įstaigos gali pamatyti nusidriekusias eiles žmonių.

Spalio 5 d. muziejuje atidaryta paroda „Rūšių atsiradimas. 90-ųjų DNR“.

Kaip rašoma pristatyme, šioje parodoje naujai ir interaktyviai atskleidžiamas pirmas nepriklausomybę atgavusios Lietuvos dešimtmetis, didelių lūžių ir pokyčių laikmetis, suformavęs ir mus pačius. Paroda atveria to meto prieštaringumą – ir euforiją, ir transformacijos sudėtingumą.

Naujai suformuotoje kolekcijoje – videofilmai, instaliacijos, performansai, fotografijos, tapyba.

Šį kartą muziejuje eksponuojami ir žymaus menininko Arturo Valiaugos darbai iš serijos „Kupiškio sendaikčių turgaus angaras. Iš Daiktų ir Žmonių vergovės kronikos“. Fotografas šiuos kadrus užfiksavo 2008 metais, viešėdamas Kupiškyje.

„Čia daugiasluoksnę žmogaus tapatybę iškalbingiau apibūdina aplinka, o ne išvaizda ar elgesys.

Toje aplinkoje dera sovietmečio šūkiai, gariūnmečio prekybos principai, pigiausios kinietiškos prekės ir seni dėvėti daiktai.

Deficito laikais daugelis savo kasdienybę troško užpildyti daiktais, tačiau 2008 m. darytose Valiaugos nuotraukose rodomas po Nepriklausomybės atgavimo atėjęs staigus daiktų nuvertėjimas“, – rašoma prie fotografijų ekspozicijos „Kupiškio sendaikčių turgaus angaras. Iš Daiktų ir Žmonių vergovės kronikos“.

Paroda veiks iki 2020 metų vasario 23 d.

Arturo Valiaugos nuotraukos

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Nuobodus.kaip ir MO.

Rekomenduojami video