2024/03/28

 

SMAGIAU VAIŠINTI NEI PAČIAI VALGYTI

Dalia Paslauskienė tortus, pyragus ir kitus gardėsius kepa jau 30 metų. Šiuo metu Dalia susidomėjo konditerija dar labiau – lanko kursus Panevėžyje. Autorės nuotrauka

Kokia gi šventė be saldžių kepinių? Pasigaminti jų Daliai Paslauskienei – ne problema. Tortus, pyragus ir kitus įvairius saldėsius Dalia kepa jau trisdešimt metų. Salamiestyje gyvenanti Dalia ir šiandien dar mokosi konditerijos subtilybių ir tikisi, kad šis pomėgis greičiausiai virs uždarbiu.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Iš teisininkės į konditeres

Dalia prisimena, nuo pat mažų dienų mėgo suktis virtuvėje. Mama šventėms prikepdavo įvairiausių skanėstų. Iš vaikystės labiausiai įsiminė duonkepėje keptas trupininis mamos pyragas su kaukazinių slyvų uogiene.
Būdama šešiolikos, pašnekovė pirmąsyk savarankiškai išsikepė medaus tortą.

Jei Dalia Paslauskienė pakviesta į šventę, ji dažniausiai ateina nešina tortu.

„Atsimenu, tada pasitaikė puiki proga – mamos nebuvo namie. Pati pasikūrenau krosnį ir pasigaminau tortą. Viską pasidariau pati nuo A iki Z ir man pavyko“, – šypsojosi D. Paslauskienė.
Nuo to karto Dalia pradėjo gaminti kepinius be mamos pagalbos. Sakė, kad dėl dovanos draugams ar giminaičiams galvos nesuka, į šventes ateina nešina tortu.

Konditerija kaip pomėgis Dalią lydi jau tris dešimtmečius. Moteris yra baigusi teisę, Kupiškio plytų gamykloje dirbo administratore. Įmonei bankrutavus D. Paslauskienė tapo bedarbe. Netikėtai ji sulaukė Užimtumo tarnybos pasiūlymo – mokytis konditerijos. Nuo šių metų rugpjūčio pabaigos iki kitų metų balandžio iš Salamiesčio kasdien dumia į Panevėžio darbo rinkos mokymo centrą ir džiaugiasi naujais atradimais.

„Pirmąsyk gaminau plikytos tešlos pyragaičius. Buvau maloniai nustebinta. Grįžusi namo, nekantravau šių pyragėlių išsikepti dar kartą. Kursuose vyrauja praktiniai užsiėmimai. Pagamintus saldėsius ragaujame. Kartais jaučiame, kad cukraus per daug. Su kolegomis nevengiame pajuokauti, kad norėtųsi silkės“, – tikino į konditeriją pasinėrusi moteris.
Greitai Dalia taps praktikante – semsis darbinės patirties vienoje Kupiškio maitinimo įstaigoje, prekiaujančioje konditeriniais gaminiais.

„Kas žino, gal patiks ir vėliau dirbsiu šioje srityje. Jeigu taip atsitiks, norėčiau būti samdoma darbuotoja. Būti pati sau viršininke nenorėčiau, nes slėgtų per didelė atsakomybė. O aš noriu miegoti ramiai“, – svarstė pašnekovė.

Kukliai ir natūraliai

D. Paslauskienė yra savikritiška. Pagaminusi ką nors visuomet mąsto, ką galėjo padaryti geriau. Labiausiai vertina konditerinių gaminių minimalizmą ir natūralumą.

Anot jos, idealiausias tortas yra neperkrautas ir, jei naudojami dažikliai, geriausia, kad jie būtų ne sintetiniai.
„Tortas ar pyragėlis turi būti patrauklus, bet kartu ir valgomas. Dažais prisotintos cukrinės masės aš nevertinu. Gražu, bet netikra. Pompastiški tortai – nepatinka. Man mažiau yra daugiau“, – nuomonę išsakė Dalia.

Dekoruodama kepinius, ji stengiasi cheminius priedus pakeisti gamtiniais dažikliais. Labai patinka džiovintos avietės. Jos suteikia ryškiai raudoną spalvą.

D. Paslauskienė pripažįsta, kad gamindama gardėsius patiria ir nesėkmių. Ypač jei išbando naują receptą. Antai sykį gamino 20 kilogramų sveriantį vestuvinį tortą. Pagaminus jį norėjosi verkti, tačiau puošmenomis viską pasisekė užmaskuoti. Liūdniausia, kad nepavykus naujam kepiniui tenka jį išmesti į šiukšlių dėžę. Todėl dabar Dalia perskaičiusi naują receptą gaminti iš karto nebepuola, o kritiškai jį įvertina – verta bandyti ar ne.

Prieš imdamasi kepinių Dalia visuomet planuoja. Kai viskas sustyguota, negresia nei pervargimas, nei produktų išmetimas. Mėgstanti gaminti saldėsius moteris laukia, kada ji su atžalomis pradės kepti kalėdinius meduolius.

„Kelias dienas darbuojamės. Vieną dieną skiriu vaikams – leidžiu jiems kočioti, atspausti, papuošti. Aš tik sutvarkau virtuvę ir prižiūriu orkaitę. Kitą dieną gaminu pati. Meduoliukus pridedame prie kalėdinių dovanų. Šiemet dar nesuplanavau, kokios formos jie bus ir kaip juos pateiksime“, – teigė D. Paslauskienė.

Paradoksalu, tačiau konditerės profesijos siekianti Dalia tvirtino nesanti saldumynų mėgėja. Jai daug smagiau vaišinti kitus nei pačiai valgyti. Pati neatsisakytų nebent varškinių keksiukų, kurie yra jos mėgstamiausi, be to, lengvai paruošiami.

Atradimas Daliai – plikytos tešlos pyragėliai.
Nuotraukos iš asmeninio pašnekovės albumo

12 keksiukų reikės:
200 g per sietelį pertrintos varškės,
200 g cukraus (galima ir mažiau),
200 g miltų,
150 g sviesto,
3 didesnių kiaušinių,
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių,
vanilinio cukraus,
įvairių vaisių ar uogų (tinka ir šaldytos).

Ištirpinkite ir pravėsinkite sviestą. Kiaušinius išplakite su cukrumi, sudėkite varškę, vanilinį cukrų ir supilkite sviestą, išmaišykite. Palaipsniui suberkite su kepimo milteliais persijotus miltus, taip pat išmaišykite. Į tešlą sudėkite smulkintus vaisius ar uogas, išmaišykite ir supilstykite į 12 keksiukų formelių. Kepkite iki 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 20–30 min.

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Teko ragauti..Pasaka !!!!

Rekomenduojami video