2024/03/28

 

STILINGA BARZDA – BRANDOS ŽENKLAS, TRAUKIANTIS AKĮ

Manto Šešelgio manymu, barzda duoda brandos ir pasitikėjimo savimi.

Barzdas pastaruoju metu pamėgę ir jauni, ir vyresni vyrai. Kirpėjos pastebi, kad jaunosios kartos atstovai labiau puoselėja savo barzdas, ūsus ir domisi visomis jų priežiūros naujovėmis.

Lapkritis pasaulyje žinomas kaip vyrų sveikatos mėnuo – nesiskusdami barzdos jie parodo, kad yra neabejingi savo sveikatai. Barzdų klubo atstovai mano, kad reikia atsigręžti ir į kitas vyrų savijautos problemas.

Manto Šešelgio manymu, barzda duoda brandos ir pasitikėjimo savimi.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Patinka merginoms

Kupiškyje gyvenantis policijos pareigūnas Mantas Šešelgis barzdą nešioja apie septynerius metus. Ją tvarkosi pats namuose, priešais veidrodį.

„Pastangų įdėti reikia, bet to priežastis – puikus rezultatas“, – tvirtino pašnekovas.

M. Šešelgis barzdai prižiūrėti naudoja šiurkštų šerno šerių šepetį ir barzdos aliejų.

Anot jo, barzda suteikia vyriškumo ir didina pasitikėjimą savimi. Tad vyras, kuris save nuvertina, augindamas barzdą gali tapti solidus ir įgyti daugiau drąsos, motyvacijos.

Tvarkingą vaikino barzdą visi pastebi. Smagiausia, kad ji patinka visoms merginoms.

Mantas džiaugėsi, kad aplinkiniai į jo barzdą reaguoja teigiamai ir neigiamomis replikomis nesimėto.

Kupiškėnas Valdas Keršulis sostinėje dirba virėju. Vaikinas sakė, kad barzda, kaip įvaizdžio detalė, tinka prie jo profesijos.
Nuotraukos iš asmeninių pašnekovų albumų

Iš Laukminiškių kaimo kilęs ir kurį laiką Vilniuje gyvenantis Valdas Keršulis su barzda nesiskiria trejus metus.

„Susilažinome su draugu, kuris ilgiau išbus nesiskutęs. Taip ir prigijo ta barzda“, – sakė V. Keršulis.

Vaikinas teigė, kad barzda tinka ir jo gyvenimo būdui. Kadangi reikia daug laiko praleisti darbe (Valdas dirba virtuvės šefu), nešioti barzdą yra patogu, tereikia susitvarkyti porą kartų per mėnesį.

Anksčiau sostinėje gyvenantis kupiškėnas lankydavosi pas barzdaskučius, bet su laiku pastebėjo, kad pats geba ją susitvarkyti.

V. Keršulis tikino, kad vizitas barzdaskučių salone jam būdavo savotiškas laiko praleidimas.

Ten ne tik pasitrumpindavo barzdą, bet ir gerai praleisdavo laiką, pabendraudavo.

Už vieną vizitą turėdavo sumokėti nuo 25 iki 30 eurų. Dabar namuose tvarkydamasis barzdą per mėnesį vaikinas jai skiria 15 eurų.

Dėl savo barzdos V. Keršulis sulaukia pačių įvairiausių nuomonių, tačiau į neigiamas replikas stengiasi nereaguoti.
„Svarbiausia, kad tai patinka mano merginai“, – įsitikinęs barzdočius.

Rimvydas Tyla su barzda nesiskiria nuo jaunystės metų. Jis nustojo skustis, kai baigė karinę tarnybą.

Vaikai nematė nusiskutusio tėčio

„Barzdą nešioju praktiniais sumetimais“, – kalbėjo Virbališkiuose gyvenantis Rimvydas Tyla.

Vyras nustojo skustis veidą sulaukęs 23 metų, kai baigė karinę tarnybą. Mat ten skustis barzdą buvo griežtai privaloma.
Jaunystės metais barzda R. Tylai labai greitai žėlė, kad nusiskutus ryte ataugdavo jau vakare.

Toks dukart per dieną privalomas skutimasis sudirgindavo veido odą, tad po tarnybos grįžęs namo pašnekovas nusprendė barzdą auginti.

„Atsimenu, sulaukiau šeimos narių replikų, kaip čia būsiu apžėlęs, bet laikui bėgant visi apsiprato“, – tvirtino R. Tyla.

Virbališkietis sakė barzdą nešiojantis jau ilgai, ir jo atžalos nėra matę tėčio be barzdos. Vyriškis juokavo esąs nepavaldus madai. Pasak jo, mada ateina ir išeina, o barzda lieka visada.

„Nededu daug pastangų. Barzdą pasitrumpinu pats namuose arba nueinu į kirpyklą. Ilgos barzdos nemėgstu, pradeda kliūti. Specialių priemonių nenaudoju, tiesiog plaunu kasdieniu šampūnu“, – pasakojo R. Tyla.

Vyrų kirpėjų pastebėjimai

Kirpėja Jolanta Adamonienė pastebi, kad 20–30 metų jaunuoliai labai pamėgo barzdas. Kirpėja mano, kad barzda jaunuolius sendina, tačiau kas žino – gal vaikinai nori atrodyti vyresni?

Dažnai kirpyklos kėdėje sėdintys vyrai paklausia kirpėjos nuomonės apie jų šukuoseną ar barzdą. „Pasakau, bet stengiuosi kliento neįžeisti. Barzda toks dalykas, kad vienam tinka, o kitam – ne.

Jei ji vešli, tanki, tai kodėl nepasirodyti. Tik jei styro keli gyvaplaukiai, vertėtų pagalvoti, ar juos demonstruoti.
Vyrai dažnai ateina pasidailinti šukuosenos ir barzdos.

Vyrų kirpėja Raimonda Pilkauskienė pastebi, kad jauni vyrai išmano, kaip prižiūrėti barzdą, ir konsultacijų jiems nereikia.
Autorės nuotraukos

Sutvarkymo kaina priklauso nuo atliktų procedūrų. Vienam pakanka patrumpinti su kirpimo mašinėle, antram jau ir šukų, žirklių reikia“, – paaiškino kirpėja.

Kita Kupiškyje dirbanti kirpėja Raimonda Pilkauskienė teigė, kad šis miestas – laisva niša barzdaskučiams, tačiau šios srities specialistu turėtų būti vyras, o ne moteris.

„Vyrai turi barzdas ir jie geriau išmano, ką tai reiškia“, – tikino R. Pilkauskienė.

Ji tvirtino, kad paneigti stereotipą ir persikvalifikuoti iš kirpėjos į barzdaskutes būtų nedrąsu. O jei tam prisiruoštų, šia idėja sakė suabejotų ir dėl to, kad barzdos tvarkymo paslaugos Kupiškyje gali neprigyti, nes miestas yra per mažas.

Kirpėja išsakė ir savo įžvalgas apie vyrų nešiojamas barzdas.

„Jaunimas mėgsta naujoves. Labai populiari tvarkinga, vadinamoji „kelių dienų“ barzda.

Daugelis klientų, ateidavę be barzdų, dabar nesiskuta ir džiaugiasi. Pastebiu ir tai, kad iš didmiesčių į Kupiškį savaitgalį atvažiavę jauni vyrukai – barzdoti. Man labai gražu. Jaučiu stiliaus laisvę.

Įprastai vyresni vyrai barzdas pamėgę nešioti vasarą. Ilgesnes barzdas renkasi ir praplikę vyrai. Aš tokį pasirinkimą vertinu. Svarbu, kad žmogus jaustųsi gerai“, – išsakė nuomonę ir pastebėjimus kirpėja.

Būna ir taip, kad jauni vyrai ateina pasitrumpinti barzdos ir užsisako profesionalių priemonių barzdai puoselėti.

Pasak R. Pilkauskienės, naudodami specialų, barzdai skirtą, šampūną, vyrai elgiasi tinkamai – barzdos plaukai yra kitokie nei galvos, todėl šampūno sudėtis skiriasi nuo įprasto šampūno.

Taip pat kirpėja džiaugėsi, kad atėjęs apsikirpti jaunimas apsiskaitęs, pademonstruoja žinias apie barzdos priežiūrą.
„Visagalis internetas“, – šypsojosi R. Pilkauskienė.

Bendraminčiai – internete

Barzda – puikus kantrybės įrodymo pavyzdys. Taip mano vienas iš Barzdų klubo įkūrėjų, Ingvaras Skagas.

Anot jo, šis klubas įsikūrė 2012 metais, kai Lietuvoje ėmė populiarėti barzdų kultūra. Klubo branduolys susiformavo susitikus per vieną „Mados infekcijos“ renginį – tąsyk pora dizainerių merginų savo kolekcijai pristatyti pasikvietė barzdočius. Dabar ši socialinio tinklo „Facebook“ grupė vienija visoje Lietuvoje ir už jos ribų gyvenančius lietuvius barzdočius.

„Esame socialiai atsakinga bendruomenė. Nuo pat klubo įsikūrimo intensyviai dirbome ir informavome vyrų sveikatos, neatlygintinos donorystės tema. Nors pasaulyje įprasta, kad barzdočiai panašiuose klubuose daug vyresni, pas mus gi vyrauja šiek tiek jaunesnės kartos atstovai. Tikėtina, kad mes labiau esame socialinių tinklų karta, kuriai patogiau daugiau bendrauti ir dalytis informacija tokiu būdu“, – teigė I. Skagas.

Kelerius metus iš eilės Barzdų klubas ėmėsi socialinės iniciatyvos „Barzdotas lapkritis“, kuri buvo skirta prostatos vėžio prevencijai.

Tačiau kurį laiką nuspręsta padaryti pertrauką – atėjo metas šiek tiek pakeisti koncepciją, pavyzdžiui, susitelkti ties vyrų savižudybių ar kitomis temomis.

Vis dėlto I. Skagas ragina vyrus jokiu būdu neapleisti fizinės sveikatos. Vienas iš Barzdų klubo įkūrėjų atskleidė baimes, kurios dažniausiai apima vyrus, besiruošiančius atlikti medicininius tyrimus. Didžiausią baimę dar kelia tyrimų metodai, nes vyravo įsitikinimas, kad gydytojas braunasi į intymų vyrų gyvenimą. Šiandien viskas paprasčiau – pakanka atlikti kraujo tyrimą.

„Mes raginame prižiūrėti savo vyriškumą ir prisiimti atsakomybę už savo sveikatą. Labai svarbu, kad pats vyras laiku pastebėtų ligą, kai ją dar galima sustabdyti. Tikime, kad vėliau bus normalu bent kartą per dvejus metus pasitikrinti sveikatą“, – akcentavo I. Skagas.

Barzda, I. Skago teigimu, ne tik gali įrodyti vyro kantrybę, neabejingumą savo sveikatai, bet ir suteikti finansinių privalumų. Pavyzdžiui, kuriant filmus ar reklamas, barzdočius yra gana paklausus personažas. Į Barzdų klubą kreipiasi garsių filmų kūrėjai ir siūlo neprastus honorarus.

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Nieko baisiau nera kai vyro barzda šviesi arba ryža, ar jie veidrodžio neturi ar niekas nepasako, kad atrodo švelniai tariant kaip ožio pauodegys. Juodaplaukiams vyrams tinka barzda, tinka ūsai , bet tik jiems.

Rekomenduojami video