2024/03/28

 

PIRMA PERSONALINĖ FOTOMENININKO GINTO KAVOLIŪNO PARODA

Gintas Kavoliūnas su mama Aldona Kavoliūniene.
Nuotraukos iš Kupiškio etnografijos muziejaus archyvo

Fotomenininkas Gintas Kavoliūnas Kupiškio etnografijos muziejuje pristatė pirmą personalinę parodą „Nature morte“.

Autorius yra Lietuvos fotomenininkų sąjungos, Lietuvos analoginės fotografijos asociacijos narys.

Parodos atidarymo šventė prasidėjo skambant Adomynės himnui, kurį sukūrė Alvyda Palačenkienė ir G. Kavoliūno mama Aldona Kavoliūnienė.

Taip menininką pagerbė kraštiečiai, Adomynės etnografinis kolektyvas „Jara“, vadovaujamas Vaivos Mališauskienės ir Rimos Lapienienės.

G. Kavoliūnas gimė 1976 m. Adomynės kaime, Kupiškio r. Nuo 2003 m. gyvena ir kuria Vilniaus rajone.

2008 m. Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijoje gavo fotografijos technologijos specialybės profesinio bakalauro diplomą. 2011 m. Lietuvos edukologijos universitete baigė dailės pedagogikos bakalauro studijas, 2013 m. suteiktas dailės edukologijos magistro laipsnis. Nuo 2009 m. – VšĮ Atvirų fotografijos dirbtuvių vadovas.

2010–2018 m. dėstė Vilniaus dizaino kolegijoje, Taikomosios fotografijos katedroje. Nuo 2018 m. – Vilniaus dailės akademijos MDL Fotografijos ir medijos meno laboratorijos vedėjas.

Nuo 2008 m. – Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys, 2009 m. suteiktas meno kūrėjo statusas. Nuo 2013 m. – Lietuvos analoginės fotografijos asociacijos (LAFA) narys.

Gintą Kavoliūną sveikino kraštiečiai.

Bendrose parodose ir edukaciniuose projektuose dalyvauja nuo 2000 m., veda teorinius ir praktinius fotografijos užsiėmimus, skaito paskaitas.

Savo kūryboje naudoja skirtingas senąsias fotografijos technikas bei technologijas. Kūrinių yra įsigiję Šiaulių fotografijos muziejus, Tauragės krašto muziejus ir Nacionalinis dailės muziejus.

Parodą autorius pavadino „Nature morte“. Nature morte prancūziškai – mirusi, negyva gamta. Šiuo terminu (liet. natiurmortas) dar vadinamas dailės, taip pat ir fotografijos žanras. Natiurmortuose menininkas vaizduoja negyvus objektus, įvairius daiktus, augalus, medžioklės laimikius ir pan.

G. Kavoliūnas papasakojo apie savo darbų pasirinkimą, supažindino kupiškėnus su dar jiems nežinomomis technikomis, pasiūlė per parodos uždarymą, jeigu atsirastų norinčiųjų, vesti cianotipijos edukacinį užsiėmimą ir supažindinti besidominčius fotografijos menu su šios senos technikos galimybėmis.

Buvusi Adomynės pagrindinės mokyklos direktorė Danguolė Mašauskienė džiaugėsi savo ugdytinio pasiekimais ir akcentavo menišką prigimtį, paveldėtą iš šeimos, meniškus mamos ir tėčio sugebėjimus. G. Kavoliūno mama Aldona Kavoliūnienė, buvusi Adomynės pagrindinės mokyklos chemijos ir biologijos mokytoja, pati visą gyvenimą dainuojanti ansambliuose ir giedanti bažnytiniame chore, grojanti akordeonu, fotografuojanti, sakė, kad sūnaus pasirinkimui įtakos ir spaudimo nedariusi, sūnus apsisprendęs pats. Kad gabumai perduodami iš kartos į kartą, įsitikinome per meninę dalį: prie kolektyvo močiutės pamokyta puikiai prisijungė mažoji Ginto dukrelė, kuri net užvedė tėčio mėgstamiausią dainą „Šią naktelę per naktelę“.

Paroda Kupiškio etnografijos muziejuje veiks iki gruodžio 8 d. Susidomėję cianotipija, skambinkite į muziejų tel. (8 459) 35 439 darbo laiku arba rašykite el. paštu [email protected]

Virginija Pakalniškienė,
Kupiškio etnografijos muziejaus specialistė

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video