2024/04/20

 

KANAPIŲ BALTYMŲ MILTELIAI: NEĮTIKĖTINA NAUDA IR NEATSKLEISTI FAKTAI

Kanapių baltymai, išgaunami iš kanapių sėklų, yra aukštos kokybės, dideliu skaidulų kiekiu pasižymintis maisto papildas, kurį galima vartoti siekiant padidinti bendrą suvartojamų baltymų kiekį veganams, vegetarams ir, žinoma, specifiniais mitybos įpročiais neišsiskiriantiems asmenims. Kanapės gali būti laikomos nepakartojamu baltymų šaltiniu dėl itin lengvo jų virškinimo, todėl jos yra tinkamos naudoti ir atletams. Papildomos naudingosios kanapių baltymų savybės yra imuninės sistemos stiprinimas, nuovargio mažinimas bei inkstus padedančios apsaugoti savybės.

Kanapių baltymų kilmė

Kanapės yra neįprastai įvairiapusis augalas, kuris yra auginamas tiek maisto, tiek ne maisto pramonėms. Kanapių sėklos, kurios naudojamos gaminant kanapių baltymų miltelius, yra sudarytos iš maždaug 45 proc. aliejaus, 35 proc. baltymų ir 10 proc. angliavandenių. Remiantis Kanados Žemės ūkio ir Agro-maisto Asociacija – kanapių sėklos pasižymi visu spektru naudingų maistingųjų savybių. Tačiau nepaisant šių gerųjų savybių, kanapės dar yra ir labai draugiškos aplinkai, kadangi yra auginamos be fungicidų, herbicidų ar pesticidų naudojimo bei sugeria palyginti didelius kiekius anglies dioksido.

Aukštos kokybės augalinės kilmės baltymų šaltinis

Kanapių sėklos, kaip ir daugelis kitų sėklų, yra puikus augalinės kilmės baltymų šaltinis – jose aptinkamos  visos 20 pagrindinių aminorūgščių, iš kurių net 9 žmogus privalo gauti su maistu, kadangi organizmas nesugeba jų susintetinti savarankiškai. Dėl tokio nuostabaus aminorūgščių spektro kanapių baltymai yra laikomi pilnaverčiais – visai kaip mėsos baltymai. Taigi, geros naujienos visiems vegetarams ir veganams, nuolat girdintiems, kad neįmanoma gauti užtektinai pilnaverčių baltymų iš daržovių. Tačiau tam būtina rinktis sertifikuotus produktus iš patikimų gamintojų, kurie siūlo tik aukščiausios kokybės kanapių baltymų miltelius.

Kita priežastis, dėl kurios iš kanapių sėklų išgauti baltymai yra tokie naudingi, yra aukštas šių medžiagų virškinamumo lygis. Kuo paprasčiau baltymas gali būti įsisavinamas organizmo, tuo geriau ir naudingiau jis gali būti panaudojamas įvairiose reakcijose.

Kanapių baltymai yra laikomi itin aukštos kokybės būtent dėl juose randamos didelės koncentracijos aminorūgščių. Moksliniame leidinyje „Journal of Agriculture and Food Chemistry“ paskelbtame straipsnyje netgi buvo paskelbta, jog kanapių baltymai yra virškinami geriau nei kai kurios sėklos bei ankštinės kultūros.

Taip pat, priešingai nei dauguma kitų baltymais turtingų pasėlių, kanapių sėklos nėra genetiškai modifikuotos. Pasak Kanapių augintojų, perdirbėjų ir verslo inovatorių asociacijos – KAPVIA valdybos nario ir GERA KARMA™ įkūrėjo Andrejaus Petrušos, – „kanapių kultivacijai nereikia naudoti jokių pesticidų ar cheminių apdulkintojų, todėl šis augalas ir jo sėklos yra žymiai saugesnis ir maistingesnis produktas nei kai kurie kiti augalai“.

Praturtinti skaidulomis

Šiandienos sveikatingumo entuziastai nenustoja liaupsinti visų supermaistui priskiriamų produktų ir jų teigiamo poveikio organizmui. Jei apie tai, kiek daug gero mūsų kūnui gali padaryti tokių maisto produktų ingredientai žinotų daugiau žmonių – jie taip pat liktų maloniai nustebinti.

Kakavos pupelės, goji uogos, linų sėmenys – gerai pažįstami maistingi produktai. Tačiau šiuo metu pripažinimo pagaliau pelnytai sulaukė ir kanapių sėklos, kurių sudėtyje yra gausu stiprių gaivinančių, normalizuojančių ir netgi grožiui svarbių medžiagų.

„Kanapių baltymų milteliai yra turtingi skaidulomis – maisto medžiagomis, pasižyminčiomis gausybe sveikatai naudingų savybių. Tinkamas ir pakankamas skaidulų kiekio vartojimas yra ypatingai rekomenduojamas asmenims, sergantiems II tipo cukriniu diabetu, širdies ir kraujagyslių ligomis ar besiskundžiantiems vidurių užkietėjimu“, – pastebi Andrejus. Remiantis kai kuriais moksliniais tyrimais, yra nustatyta, kad kanapių baltymai taip pat gali prisidėti prie normalios raumenų veiklos, nuovargio mažinimo ir netgi imuninės sistemos veiklos stiprinimo. Suvartojus vieną normą kanapių baltymų miltelių per dieną yra gaunama nuo 25 iki 35 gramų skaidulų, rekomenduojamų per dieną suvartoti suaugusiems, vaikams ir paaugliams. Pavyzdžiui, 30 gramų vienos rūšies kanapių baltymų milteliuose yra net 12 gramų skaidulų – tai yra ženkliai didesnis kiekis, nei pasižymi dauguma kitų tipų baltymų miltelių.

Kitos naudingosios kanapių baltymų savybės

Remiantis su gyvūnais atliktu tyrimu, kuris 2008-ais metais buvo paskelbtas žurnale „Wei Sheng Yan Jui”, kanapių sėklų baltymai gali pasižymėti ir nuovargį mažinančiomis bei imuninę sistemą stiprinančiomis savybėmis. Lyginant su kontroline grupe, žiurkės, kurioms buvo duodama kanapių sėklų baltymų, pasižymėjo didesniu plaukimo greičiu ir sumažėjusiu pieno rūgšties kiekiu kraujyje. Kito tyrimo, 2011-aisiais paskelbto žurnale „Molecular Nutrition & Food Research”, metu buvo atskleista, kad gyvūnų organizme, sojų ir kanapių baltymai padėjo pagerinti inkstų  funkcijas bei sumažinti širdies hipertrofiją, siejamą su inkstų ligomis.

Kaip iš kanapių baltymų gauti kiek įmanoma daugiau naudos?

Kanapių baltymų galima gauti valgant kanapių sėklas, ar, norint didesnės koncentracijos baltymų – išbandyti kanapių baltymų miltelius, kuriuos rekomenduojama vartoti kaip bet kuriuos kitus baltyminius miltelius. Tiesa lukštentose kanapių sėklose yra tik apie 30% pilnaverčių baltymų, kai tuo tarpu GERA KARMA kanapių baltymų milteliuose yra net apie 50% šių baltymų.

Dar vienas geras dalykas apie kanapių sėklas ir kanapių baltymus yra tas, kad jie gali būti valgomi žali. Kanapių sėklomis galite užkandžiauti kad ir visą dieną, o kanapių baltymų miltelius neapdorotus galite pilti tiesiai į savo mėgstamus vaisių ir daržovių kokteilius.

Nauda ne tik Jūsų sveikatai, bet ir aplinkai

Kaip anksčiau minėjo GERA KARMA™ įkūrėjas – kanapių augalų auginimas nereikalauja jokių chemikalų naudojimo ar genetinio modifikavimo procesų. Būtent dėl šios priežasties galite ramiai mėgautis šia maistinga gamtos gėrybe, nesukdami galvos apie gamtai daromą žalą.

Rokas URBONAVIČIUS

Užs. Nr.1312

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video