2024/03/28

 

KOKIE YRA SKIRTUMAI TARP ESTA PARAIŠKOS IR VIZOS?

Kelionė į Jungtines Amerikos Valstijas kartais asocijuojasi su sunkumais gauti vizą, tačiau Lietuvos piliečiai į šią šalį gali patekti ir beviziu režimu. ESTA viza i Amerika yra gaunama kur kas paprastesnėmis sąlygomis nei įprasta kelionės viza, tad tuomet, jei norite išvengti daugybės dokumentų pildymo, galite pasvarstyti apie galimybę rinktis būtent šį kelionės leidimą. Nors neretai manoma, kad ESTA leidimas ir Amerikos viza yra tapatūs dalykai, tačiau tai nėra tiesa – galima išskirti ne taip ir mažai ESTA ir vizos skirtumų. Taigi, kokie jų yra patys svarbiausi?

ESTA ir vizos galiojimo laikotarpis

ESTA viza į Ameriką yra išduodama  dvejiems metams arba trumpesniam laikotarpiui (tai priklausys nuo to, kiek laiko galioja jūsų pasas – jei iki jo galiojimo pabaigos liko mažiau nei dveji metai, ESTA leidimas galios trumpiau). ESTA leidimas suteikia galimybę vienos kelionės metu Amerikoje išbūti ne ilgiau nei 90 dienų. Jei ši taisyklė yra pažeidžiama, keliautojui gali būti uždrausta tam tikrą laikotarpį atvykti į šalį (pavyzdžiui, jei JAV išbūsite ilgiau nei metus, į Ameriką negalėsite atvykti net 10 metų). Amerikos vizos galiojimo trukmė gali būti ilgesnė – pavyzdžiui, turistinė viza gali būti suteikiama 6 mėnesiams, o tuomet, jei Jungtinėse Amerikos Valstijose planuojama dirbti ar studijuoti, vizos galiojimo trukmė gali būti kur kas ilgesnė.

Kokiais tikslais galima atvykti į JAV?

Jei pasirenkama ESTA viza į Ameriką, atvykti į šią šalį galėsite turistiniais, tranzitiniais ar verslo tikslais, o įprasta JAV viza gali būti labai skirtingų tipų (ji gali būti išduodama turistiniais, darbo, studijų tikslais, ir t.t.), tad visada svarbu pasidomėti, kokio tipo vizą jums reikia gauti.

Kaip gauti ESTA leidimą?

Lietuvos piliečiai, norintys keliauti po Ameriką, dažniausiai pasirenka galimybę keliauti beviziu režimu. Norint gauti leidimą vykti į šią šalį  galima pasinaudoti anksčiau gautu tebegaliojančiu leidimu arba gali būti užpildoma nauja ESTA paraiška. Pildant šią paraišką svarbu įsitikinti, kad jūsų pasas yra tebegaliojantis (svarbu tai, kad jis galiotų ne trumpiau nei pusę metų nuo kelionės pabaigos dienos). Jūsų bus prašoma pateikti įvairius asmeninius duomenis, kuriuos būtina užpildyti teisingai (jei įvelsite klaidų ar sąmoningai pateiksite melagingą informaciją, jūsų prašymas paprasčiausiai bus atmestas). Norintys gauti ESTA leidimą taip pat turi sumokėti standartinį 14 dolerių mokestį, kuris yra taikomas visiems keliautojams (mokėjimo atlikimui bus reikalinga kredito kortelė). Nauja ESTA paraiška dažniausiai yra išnagrinėjama 72 valandų laikotarpiu – praėjus šiam laiko tarpui įprastai jau galima matyti, koks sprendimas buvo priimtas. Jei paraiška buvo atmesta, keliautojai vis dar gali kreiptis dėl įprastos JAV vizos.

Kaip gauti Amerikos vizą?

Jei siekiate gauti nuolatinį leidimą gyventi Jungtinėse Amerikos Valstijose, jums reikės gauti imigracinę vizą, kitaip dar vadinamą „žaliąją korta“. Pirmiausia turėsite užpildyti peticiją gauti imigracinę vizą, o tuomet, jei sėkmingai įvažiuosite į Ameriką, pirmųjų imigracijos metų eigoje gausite nuolatinio gyventojo kortelę. Svarbu žinoti, kad įprastai imigracijos viza yra gaunama tada, kai peticiją užpildo kitas asmuo (sau jos pildyti negalėsite). Jei į JAV ketinate vykti mokytis, prieš pildydami vizos paraišką jau turite būti gavę patvirtinimą, kad esate kviečiami mokytis. Nors JAV viza yra gaunama gerokai sudėtingesnėmis sąlygomis nei ESTA viza į Ameriką, tačiau tam tikrose situacijose tai gali būti kur kas palankesne išeitimi, tad tikrai verta šiek tiek pasistengti.

Svarbi informacija keliautojams

Nei JAV viza, nei ESTA leidimas negali suteikti šimtaprocentinės garantijos, kad jums pavyks patekti į šalį – galutinis sprendimas yra priimamas pasienyje. ESTA leidimas yra suteikiamas gana paprastomis sąlygomis ir galioja ganėtinai ilgą laiką, tačiau labai svarbu juo nepiktnaudžiauti, nes priešingu atveju tam tikrą laikotarpį gali būti uždrausta atvykti į šalį.

Nors gali atrodyti, kad patvirtinta ESTA paraiška ir JAV viza yra visiškai tas pats, tačiau taip nėra. Jei planuojate šalyje išbūti ne ilgiau nei 90 dienų, pasirūpinkite nauja ESTA paraiška, o tuomet, jei į Ameriką vyksite ilgesniam laikotarpiui arba planuojate čia dirbti ar studijuoti, jums bus reikalinga JAV viza.

USA ESTA inf.

Užs. Nr.1275

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Pas Borisą (Džonsoną UK) jau nebėra ką veikti, taigi pirmyn į USA:)

Rekomenduojami video