2024/04/25

 

PROTĖVIŲ DVASIŲ APSĖSTI

Audickų giminės genealoginis medis. Ados Dvarionaitės nuotrauka

Praėjusį savaitgalį Audickų giminės palikuonys, kurių atšakos driekiasi nuo pirmo dokumentuose atsekto Kristupo Audicko, gimusio apie 1650 metus, rinkosi Kupiškio krašte. Į neeilinį gausios giminės suvažiavimą atvyko arti 200 žmonių. Kas ir kodėl juos čia atvedė?

Ada DVARIONAITĖ,
Vilė LEŠČINSKIENĖ

Bajoriškų šaknų paieškos

Pagrindinis renginio organizatorius – Vladimiras Audickas. Imtynių treneriu dirbantis vyras leidosi į protėvių paieškas. Gimęs ir augęs Ukrainoje, Audickų giminės šaknimis Vladimiras pradėjo domėtis būdamas 29 metų.

„Atvažiavo pusbrolis iš Lietuvos į Donecką pirkti automobilio. Seniai matėmės, nebeprisiminiau jo vardo ir man pasidarė gėda“, – prisiminė V. Audickas.

Nuo tada pašnekovas ėmėsi fiksuoti, braižyti giminės medį, rašyti vardus. Vėliau, su šeima atsikraustęs gyventi į Vilnių, platesnių giminės ištakų pradėjo ieškoti dar giliau: rinko medžiagą valstybiniame archyve, ieškojo giminaičių socialiniuose tinkluose.

Pasak V. Audicko, klaidžioti archyvų labirintuose nėra labai paprasta ir pigu. „Tarkim, XX a. pradžios dokumentuose ieškoti gana lengva, o nuo XIX a. pradžios iki to paties amžiaus vidurio dokumentai surašyti senąja lenkų kalba, kurios aš nesuprantu. Dar senesni parašyti lotyniškai. Turėjau samdyti vertėjus, mokančius man svetimas kalbas“, – pasakojo į protėvių paieškas pasinėręs Vladimiras.

Anot Audickų giminės subūrėjo, pagal vyrišką liniją rasti giminaičius lengviau, nes pavardė lieka nepakitusi, o palei moterišką – sunkiau, nes moteris išteka ir pasikeičia pavardę.

Plačiau skaitykite rugpjūčio 20 d. „Kupiškėnų mintyse“

Audickų genealoginio medžio šaknys siekia XVII amžių, kai Zasinyčių dvaras priklausė bajorui Kristupui Audickui. Į susitikimą sugužėjusių giminės palikuonių būrys buvo itin gausus, vos tilpo į bendrą nuotrauką.
Nuotrauka iš Audickų giminės albumo

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Pagarba Audickų giminei. Gulbė – populiarus herbas, po kuriuo šimtai pavardžių – Abraomas Kulvietis, vidurio Lietuvos Jagelavičiai, Dzūkijos Jegelevičiai, Urbanavičiai ir t.t. Svarbiausias ir gražiausias dalykas – ieškojimas savo tapatybės, giminės šaknų ir pagarba protėviams

Rekomenduojami video