2024/03/28

 

ADRENALINO MĖGĖJA AUTOMECHANIKĖ MODESTA

Susitvarkyti automobilį Modestai Nartinovai vieni niekai. Pašnekovė yra diplomuota automechanikė. Nuotrauka iš asmeninio Modestos Nartinovos albumo
Bakšėnietė Modesta Nartinova – neeilinė asmenybė. Mergina yra įgijusi apskaitininkės-kasininkės, automechanikės profesijas, turi buhalterinės apskaitos bakalauro diplomą ir vairavimo instruktorės pažymėjimą.

Bakšėnietė Modesta Nartinova, gyvenanti Panevėžyje, tikrai ne iš kelmo spirta mergina. Dienomis ji dirba pardavimo automatų aptarnavimo specialiste, vakarais – vairavimo instruktore, o laisvalaikiu nepraleidžia progos dalyvauti automobilių sporto varžybose. Be to, remontuojant savą transporto priemonę jai pagalbos nereikia – automechaniką baigusi pašnekovė geba ją susiremontuoti pati. Nors jos užsiėmimai visuomenėje daugelio dar vertinami kaip vyriški, pašnekovė teigė, kad savęs, kaip moters, nepamiršta. Modesta mėgsta ir suknele pasipuošti, ir grožio procedūromis pasilepinti.

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Nuolat investuoja į žinias

„Teoriškai turiu keturias specialybes“, – džiaugėsi Modesta.
Ji, baigusi dešimt klasių, nusprendė išvykti mokytis į Panevėžį pirmos apskaitininkės-kasininkės specialybės. Vėliau žingeidi mergina įstojo į Panevėžio kolegiją studijuoti buhalterinės apskaitos, mat viename šio miesto prekybos centre pradėjo dirbti apskaitininke. Mokydamasi kolegijoje, Modesta išlaikė egzaminus, gavo B kategorijos vairuotojo pažymėjimą ir nuo to laiko ėmė intensyviai domėtis automobiliais. „Prie to prisidėjo ir tuometinis buvęs draugas, nes jis mėgdavo pasikuisti garaže. Tai sužadino mano smalsumą. Baigusi studijas kolegijoje aš supratau, kad noriu pamėginti priešingą buhalterijai sferą ir tapti automechanike“, – sakė M. Nartinova.

Mokytis sekėsi neblogai, nors mokslus reikėjo derinti su darbu. Juk Modesta ten neatėjo visiškai žalia, o su žiniomis, įgytomis talkinant draugui.

Nors mergina yra diplomuota automechanikė, kol kas taiso tik savo automobilį. „Kai įgijau šią specialybę, supratau, kad su visais galimais gedimais neįmanoma susipažinti per kelis mėnesius atliekant praktiką automobilių servise. Kartais net daug metų ten dirbantiems žmonėms reikia galvą pasukti, o ką čia kalbėti apie mane, tik ką mokslus pabaigusią“, – atsiduso   Modesta.

Ji tvirtino, kad kuo daugiau gilinasi į šią profesiją, tuo įdomesnių dalykų sužino. „O jei ko nežinau, pasiklausiu draugų automechanikų arba bendraminčių internete“, – šypsojosi pašnekovė.

Tokią, žmonių akimis, nemoterišką veiklą, lydi ne tik komplimentai, bet ir neigiami komentarai. „Kai žmonėms pasakau, kad baigiau automechaniką, tai jie nustemba ir sulaukiu komplimentų, sako „šaunuolė“, „mažai pažįstu merginų, kurios tuo domisi“ ir išgirstu daug kitų panašių pasisakymų. Bet būna ir žmonių, kurie replikuoja: „ką čia vaidini“, „geriau užsiimk moteriškais dalykais“, „tai ne moterims“. Tokie negatyvūs žmonių atsiliepimai mane motyvuoja stengtis, nepasiduoti ir įrodyti, kad tai nė kiek ne prasčiau geba ir moterys“, – įsitikinusi Modesta.

Modesta Nartinova – adrenalino mėgėja. Pati susiremontuoja automobilį ir lekia į varžybas.
Nuotraukos iš asmeninio Modestos Nartinovos albumo

Moko vairavimo meno

M. Nartinova yra vienos Panevėžio vairavimo mokyklos B kategorijos instruktorė. Ypač tai pradžiugina kitas moteris, kurios ateina mokytis vairuoti. Vyrai į merginą instruktorę žiūri skeptiškai, bet su laiku įpranta.

Dažniausiai iš mokinių įvertinimų sulaukiu tada, kai jie išlaiko egzaminus „Regitroje“. Tuomet dėkoja man už kantrybę ir pamokymus. Ir man pačiai labai malonu būna, kai galiu pasveikinti naujus vairuotojus. Tas jausmas viską atperka“, – teigė būsimų vairuotojų mokytoja.

Vairuoti kitus Modesta moko vakarais, o dienomis ji dirba pardavimo automatų aptarnavimo specialiste, bet mylimiausia jai vis dėlto instruktorės duona. „Labai pamilau instruktorės darbą ir sieksiu, kad pragyvenčiau vien tik iš šio darbo“, – svajoja mergina.

Į ateities planus įtrauktas ir tikslas išlaikyti visų vairavimo kategorijų egzaminus. „Laikui bėgant tikrai planuoju išlaikyti CE ir DE (sunkvežimio su priekaba ir autobuso) kategorijų egzaminus. Manau, investicija į save ir papildomos kategorijos, liaudiškai kalbant, valgyti neprašo. Negaliu žinoti, kur gyvenimas nublokš: gal netgi sėsiu prie sunkvežimio ar autobuso vairo, o įgijusi patirties, galėčiau šių kategorijų mokyti ir kitus“, – planavo vairavimo instruktorė.

Dar viena M. Nartinovos svajonė – automobilių sportas ir geri šios srities rezultatai. „Šią žiemą dalyvavau Krekenavos auto-moto sporto klubo rengtose lenktynėse ant ledo ir greitajame slalome Jonavoje. Adrenalinas mane įtraukė dalyvauti tolimesnėse varžybose. Be to, tam tikrą patirtį panaudoju ir mokydama būsimus vairuotojus. Pavyzdžiui, kaip suvaldyti automobilį ant ledo“, – pasakojo adrenalino mėgėja.

Vaikinams laiko nebelieka

Nors visos pašnekovės dienos užimtos, ji tikino, kad savęs neužmiršta. Namuose pasilepina grožio procedūromis ar nulekia į grožio saloną. „Jei lieka laiko sau, tai stengiuosi namie pasidaryti maitinamąją plaukų kaukę ar susitvarkau nagus. O jei reikia kur po darbo išeiti, mieliau velkuosi suknelę, o ne maunuosi sijoną. Tik aukštakulnius dėviu labai retai. Duok Dieve, jei aš juos apsiaunu du kartus per metus“, – prisipažino mergina.

Veiklios merginos širdis kol kas laisva. Pašnekovė sakė, kad vaikinams laiko nebelieka dėl įtemptos darbotvarkės.

„Apie vaikinus negalvoju, visą laiką skiriu darbui ir pomėgiams. Jei turėčiau vaikiną ar vyrą, nenorėčiau, kad jis, kol aš dirbsiu, sėdėtų namuose ir šluostytų dulkes. Mano nuomone, nesvarbu, kokius darbus dirbame ar kokie vyro ar moters pomėgiai, bet aš už tai, kad namie būtų abipusis sutarimas, kas ką namie darys. Galbūt vieną dieną vyras kažką daro namie, kitą dieną aš. Tai visiškai nesvarbu. Svarbiausia būtų sutarimas. O aš ir pati kartais mėgstu tvarkytis namie ar sukiotis virtuvėje“, – atvirai kalbėjo M. Nartinova.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video