2024/04/23

NESTANDARTINĖS PUOKŠTĖS: ERNESTA KURIA VALGOMĄ GROŽĮ

Rodos, gėlių puokštės yra nepakeičiamas gimtadienių ar kitų švenčių atributas.

Šiandien jų vietą pamažu užkariauja vaisiai ir daržovės. Ir netgi ne lėkštėse, o minėti ingredientai tampa pagrindinėmis puokščių dalimis. Tą gali patvirtinti vaisių ir daržovių puokštes kurianti kupiškietė Ernesta Espenkaitė.

Audinga SATKŪNAITĖ

Vaisiai ir daržovės panaudojami

Ernestos rankomis sukurtų ir daug kam dar neįprastų akiai puokščių nuotraukų galima pamatyti vis daugiau. Intensyviau jas daryti kupiškietė pradėjo nuo sausio, kai socialinėje erdvėje „Facebook“ įkūrė savo pomėgiui viešinti sukurtą paskyrą. Du vaikus auginanti E. Espenkaitė sakė, kad daug jos laiko užima motinystė, todėl šiai savo veiklai laisvą valandėlę gali skirti tik savaitgaliais, užmigus vaikams. Nors dažniausiai jos kuriamų vaisių ir daržovių puokščių pageidauja artimiausi žmonės, tačiau žinia apie jos kūrinius sparčiai plinta iš lūpų į lūpas.

Ernesta miklinti savo ranką ir komponuoti puokštes iš vaisių ir daržovių pradėjo anksčiau nei šįmet.

„Vis pasidomėdavau. Kartkartėmis pasižiūrėdavau „Youtube“, kaip tai daroma, ir vieną kartą draugė, kuri ruošėsi į gimtadienio šventę, paklausė, ar nenorėčiau padaryti tokios puokštės. Pabandžiau vieną kartą, visiems labai patiko. Vėliau sulaukiau ir daugiau pageidavimų. Taip viskas po truputį ir prasidėjo“, – kalbėjo E. Espenkaitė.

Po pirmų teigiamų įvertinimų Ernesta sakė supratusi, kad gėlių puokščių kitiems nebedovanos, o stebins tik vaisių arba daržovių kompozicijomis. Šiuo metu motinystės atostogų išėjusi pašnekovė pabrėžė, kad jų darymas kol kas tėra tik mielas širdžiai pomėgis.

Kupiškietės sukurtos vaisių ar daržovių puokštės gali stovėti dieną ar porą tris, todėl jų „kolekcionuoti“ ir laukti norinčių jas įsigyti negali. Ji puokštę kuria tik tuomet, kai gauna užsakymą.

„Puokštę stengiuosi daryti tą pačią dieną, nes ingredientai gali greitai nuvysti. Kadangi į vaisių ir daržovių puokštes komponuoju gėles, o jos nemerkiamos, tai mano puokštė ilgai džiuginti negali“, – tvirtino E. Espenkaitė.

Anot jos, vaisiai ir daržovės, kurie tampa puokščių elementais, apsukami maistine plėvele, kad greitai neapdžiūtų ir išlaikytų savo sultis. Dėl tokio „burto“ jie gali išsilaikyti šiek tiek ilgiau ir neaplimpa dulkėmis.

„Daug kas sako, kad tų vaisių ir daržovių nevalgys, nes nekyla ranka ardyti puokščių, nes jos per daug gražiai atrodo. Nežinau, ar ilgai taip kalbantys žmonės išlaiko mano puokštes. Tik girdėjau iš pažįstamų žmonių, kad jie dažniausiai jas įamžina ir ingredientus panaudoja pagal paskirtį. Tiesiog suvartoja. Vaisius ir daržoves, sudėtus į puokštes, tikrai galima valgyti, nes jie veriami ant bambukinių iešmelių, kurie produktams nepakenkia“, – kalbėjo Ernesta.

Fantazijai ribų nėra

Kupiškietė patikino, kad savo padarytos vienos ar kitos puokštės niekada nebekartotų.

„Žmonės, pamatę puokščių nuotraukas, dažnai prašo, kad padaryčiau tokią pačią. Aš galiu atkartoti kompoziciją, panaudoti tas pačias daržoves ar vaisius, bet identiškos niekuomet nepadarysiu. Iš tiesų net neįdomu daryti vieną į kitą panašias puokštes, nes norisi sukurti kitokią kompoziciją ir panaudoti kitus ingredientus“, – šypsojosi E. Espenkaitė.

Ernesta visus puokštėms reikiamus vaisius ar daržoves įsigyja prekybos centruose. Ji eidama į parduotuvę visada įsivaizduoja, kaip turėtų atrodyti puokštė, tačiau, kaip pati juokauja, dažniausiai vaisių ir daržovių pirkimas tuo neapsiriboja.

„Atrodo, kad vaisiai vis kartojasi, o noriu rasti įdomesnių. Bandau jų ieškoti nuvažiavus į Panevėžį ar kitą miestą, bet sunku rasti. Ir iš parduodamų prekybos centre rinkimasis gana ilgai užtrunka, nes reikia kiekvieną vaisių apžiūrėti, kad nebūtų supuvęs ar nuspaustas“, – pasakojo Ernesta.

Ji tvirtino, kad nėra tokių vaisių ar daržovių, kurie netiktų į puokštę, tačiau ne visi lengvai pasiduoda kūrėjos sumanymams.

„Pavyzdžiui, kokosas labai gražiai atrodo, bet jį sunkoka įkomponuoti. Taip pat sudėtinga įdėti braškes, nes jos labai minkštos“, – savo kūrybos užkulisius atvėrė E. Espenkaitė.

Ji savo puokštėms naudojamų daržovių niekada nepjausto, bet tai negalioja vaisiams, ypač jei jie didesni ir prapjovus atsiveria vidaus raštai.

Ernesta pabrėžė, kad darant daržovių ir vaisių puokštes fantazijai nėra ribų. Į vienas jų, klientų pageidavimu, ji įkomponuoja įvairius gėrimus. Pasak jos, dėl to puokštė pasidaro daug sunkesnė. Ernesta nevengia puokštes paįvairinti ir maistu – sūriais, mėsiškais produktais ar vytinta žuvimi, tačiau stengiasi, kad visa tai neužgožtų puokštės spalvingumo ir gyvumo.

Kupiškietės pastebėjimu, klientai labiau pageidauja puokščių iš daržovių. Nors kompozicijos iš vaisių dėl savo pastelinių spalvų gamos labiau traukia jos akį. Pašnekovė tikino, kad dažniausiai prisiperka tiek vaisių, kad jų visų vienai puokštei net nepanaudoja. Ji juokavo, kad likusius produktus suvartoja šeimos nariai.

„Galbūt vyresnio amžiaus žmonėms patinka puokštės iš daržovių. Aš visuomet paklausiu, ką įdėti į puokštę, ar ji bus dovanojama vyrui ar moteriai, kokių spalvų norėtų ir pan. Jei tiesiog įvardija ingredientus, bet juos sudėjus į puokštę atrodo negražiai, tuomet viską šiek tiek pakoreguoju savo nuožiūra“, – sakė Ernesta.

Ji prasitarė, kad Kupiškyje nelengva įsigyti puokštėms žalumos, kuri pagyvina kompozicijas.

„Kol kas tai gana brangiai kainuoja ir žmonės nenoriai jos parduoda. Gal kai įsibėgės pavasaris, bus paprasčiau“, – svarstė pašnekovė.

Naujovė ne tik Kupiškyje

E. Espenkaitė tikino, kad apie uždarbį iš jos kuriamų puokščių šiandien negali būti nė kalbos. Ji apie tai nė nemąsto, nes svarbiausia, kad turi pomėgį, kuris šiuo metu yra atgaiva nuo buities darbų.

„Kai vaikai užmiega, tuomet aš galiu krapštytis“, – šypsojosi jauna mama E. Espenkaitė.

Kad Kupiškyje jos daromos puokštės yra naujovė, turėtų būti akivaizdu, tačiau Ernesta stebėjosi, jog yra žmonių, kurie, pavyzdžiui, gyvena sostinėje ir apie tai dar nėra nieko girdėję.

„Vieną kartą dariau puokštę draugei, kuri norėjo pasveikinti savo direktorių. Taigi puokštė iš Kupiškio keliavo į Vilnių. Net ir ten žmonės stebėjosi, jog yra valgomų puokščių“, – sakė pašnekovė.

E. Espenkaitė dažniausiai stengiasi daryti tokias puokštes, kurios kainuotų nuo 15 eurų. Visuomet atsižvelgia ir į užsakančių žmonių norus, todėl ji nėra nustačiusi konkrečios kainos.

Ernesta vieną puokštę kuria maždaug dvi valandas. O ją padariusi visada pasilieka laiko puokštės nufografavimui.

Naują pomėgį atradusi kupiškietė sakė, jog gailisi, kad puokščių kūrimo nepradėjo plėtoti anksčiau, nes vasarą, tikėtina, jam turės dar mažiau laiko. Ernesta tik džiaugėsi, kad malonu, kai žmonės domisi jos kūriniais, parašo gerą žodį ir tiesiog padėkoja už puokštę.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video