2024/03/28

 

SKAITYKIME VAIŽGANTĄ

Labiausiai visus sudomino Vilniaus universiteto bibliotekoje saugomų su Kupiškio kraštu susijusių dokumentų paroda.

Labiausiai visus sudomino Vilniaus universiteto bibliotekoje saugomų su Kupiškio kraštu susijusių dokumentų paroda.

Kupiškyje surengtos tarptautinės konferencijos dalyviai ragino iš naujo skaityti Juozo Tumo-Vaižganto kūrinius.

Ada DVARIONAITĖ

Praėjusį trečiadienį Kupiškio muziejininkų iniciatyva surengta tarptautinė konferencija „Vaižgantas – vaikščiojanti ir spinduliuojanti Aukštaitija“ yra bene pirmas šiam kūrėjui skirto didelio ciklo renginys Lietuvoje. Šie metai paskelbti Vaižganto metais, minimos 150-osios jo gimimo metinės.

Kupiškio kultūros centre susirinkę mokslininkai, istorikai ir muziejininkai, lituanistai iš Jelgavos (Latvija) istorijos ir meno muziejaus, Vilniaus universiteto bibliotekos, Svėdasų krašto muziejaus, J. Tumo-Vaižganto memorialinio buto-muziejaus, taip pat artimi kaimynai panevėžiečiai literatūros tyrinėtojai Lionė Lapinskienė, Juozas Brazauskas gilinosi į spalvingą Vaižganto kūrybinę biografiją ir asmenybę, sąsajas su kitais to meto (XIX a. pabaigos ir XX a. pradžios) kultūros ir visuomenės veikėjais, literatūros kūrėjais, į lietuvių paliktus pėdsakus Mintaujos gimnazijoje.

Konferencijos tema sudomino nemažai kupiškėnų, Trečiojo amžiaus universiteto klausytojų. Pasinaudota ypač reta dingstimi pamatyti Vilniaus universiteto bibliotekoje saugomus retus dokumentus, susijusius su Kupiškio kraštu, būtent tokią parodą pristatė universiteto mokslo darbuotojas Paulius Bagočiūnas.

Įstiklintuose stenduose renginio dalyviai pamatė įvairius istorinius XIX a. ir vėlesnio laikotarpio dokumentus – Kupiškio bažnyčios ir parapijos kroniką, Skapiškio parapijos krikšto metrikų knygas, Maironio ir Valančiaus kūrinių rankraščius, rašytus laiškus, Vaižganto laiškus Povilui Matulioniui, seserų Glemžaičių etnografinius užrašus.

Pasak muziejininko Alfonso Pakėno, šiemet tikrai verta visiems iš naujo skaityti Vaižgantą, jo „Pragiedrulius“, jo publicistiką, nes nebuvo už jį aistringesnio ir spalvingesnio lietuvybės mylėtojo. Kaune Vaižganto memorialinį butą-muziejų per metus aplanko apie 5 tūkst. žmonių, tai įrodo šios asmenybės palikimo svarbą. Per šiuos metus Lietuvoje suplanuota daugiau kaip 40 Vaižgantui skirtų įvairių renginių.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video