2024/03/29

 

KELIAUJANTI PARODA KUPIŠKIO KONSULTACINĖJE POLIKLINIKOJE

Kupiškio ligoninės medicinos seserys. 1936 m. J. Karazijos nuotrauka

Vilė LEŠČINSKIENĖ

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos ir Lietuvos centrinio valstybės archyvo darbuotojų pastangomis surengta paroda „Medicinos pagalbos Lietuvoje fragmentai“ keliauja po visas šalies gydymo įstaigas ir nuo vasario pradžios puošia Kupiškio konsultacinės poliklinikos pirmo aukšto koridorių. Dar nematę šios parodos turėtų suskubti – paroda iškeliaus kitos savaitės pradžioje.

Kaip teigia Kupiškio ligoninės slaugos administratorė Rasa Šaltenienė, tai nuostabi akcija. „Paroda estafetės būdu atkeliavo iš Anykščių. Nuotraukos autentiškos, atspindi to meto realų gyvenimą, medicinos technologijas. Džiaugiamės, kad yra ir Kupiškio krašto medikų nuotraukų. Būtų gerai identifikuoti jose vaizduojamus gydytojus, slauges, pacientus, tačiau nuotraukos per senos, net vyriausieji mūsų personalo darbuotojai neatpažįsta“, – apgailestavo pašnekovė.

Kupiškio ligoninės gydytojai ir medicinos seserys. 1934 m. J. Karazijos nuotrauka

Paroda unikali, kadangi perteikiama ne tik 1918–1940 metų medikų kasdienybė, bet ir pacientų savijauta. Parodą verta pamatyti tiems, kurie domisi praeities istorija. Visiems laukiantiems prie medikų kabinetų žmonėms laikas tikrai neprailgs – čia tikrai yra kur paganyti akis.

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Kokie gražūs ir šviesūs žmonės.

  • Antrojoje nuotraukoje iš kairės: antroji sėdi akušerė Paulina Aleknaitė-Krapavickienė, ketvirtas sėdi daktaras Stasys Ankudavičius, penktas sėdi daktaras Ipolitas Franckevičius, šešta sėdi akušerė Stefanija Glemžaitė, septinta sėdi daktarė-ginekologė Sofija Balčikonytė-Jankauskienė. Tik nuotraukos data yra klaidingą. Tikrai ne 1934m., nes akušerė Paulina Aleknaitė-Krapavickienė mokėsi Kaune Prano Mažylio akušerių mokykloje, o atgavus Vilnių 1939m. persikėlė toliau mokytis į Vilnių ir ten mokslą baigė 1940m.ir tada tik pradėjo dirbti Kupiškyje. Taigi nuotrauka galėjo būti padaryta ne anksčiau kaip 1940m. Ir dar reikia pasitikslinti, kada Kupiškio ligoninė buvo perkelta į buvusias kareivines, nes čia ir pirma nuotrauka ir antra nuotrauka nufotografuota būtent prie kareivinių pastato. Manau kad nuotrukos data turėtų būti 1941m.

Rekomenduojami video