2024/03/28

 

PRISIMINIMAI APIE LAIKĄ IR ŽMONES SU MUZIKOS SKAMBESIU

Renginį vedė Lina Matiukaitė (iš kairės), apie knygas papasakojo Vidmantas Jankauskas ir redaktorė Vida Žilinskienė. Autorės nuotrauka

Sausis yra labai derlingas – gausu Kupiškio kultūrinio ir istorinio paveldo rašto darbų.

Viešosios bibliotekos pilnutėlėje salėje penktadienio pavakarę pristatytos dvi „Kupiškėnų bibliotekos“ serijos knygos: Balio Kašponio, mokytojo ir vargonininko, atsiminimai ir Vidmanto Jankausko parašyta „Ką tyli akmenys“, Viksvų giminės istorija.

Ada DVARIONAITĖ

Renginio vedėja Lina Matiukaitė priminė, kad praeitą sausį buvo pristatytas „Kupiškėnų enciklopedijos“ trečias tomas. Dabar jau išleista net 17-oji kupiškėniškos serijos knyga. Pradėta serija spausdinti 2005 metais. Į ją dar įsilies ir Vilniaus kupiškėnų klubo ką tik išleista knyga „Mes – Vilniaus kupiškėnai“, šį leidinį viešai ketinama pristatyti artimiausiu metu, tai pažadėjo renginyje viešėjęs klubo prezidentas Vilius Bartulis.

Gausiu literatūriniu derliumi pasidžiaugė ir visus renginio pradžioje pasveikinęs rajono meras Dainius Bardauskas.

Mokytoją prisiminė ir mokiniai

Balys Kašponis kupiškėnams yra mažiau žinomas negu jo sūnus Rimtautas Karolis Kašponis, aktyvus visuomenininkas, semiotiko Algirdo Juliaus Greimo palikimo populiarintojas, tad ši knyga apie tėvą, mokytoją ir vargoninką, yra netikėta ir, anot V. Jankausko, truputį atsitiktinė.

B. Kašponio parašytus atsiminimus planavo išleisti Kupiškio etnografijos muziejus, bet nepavykus gauti finansavimo, sumanymas įstrigo. „Gelbėk“, – pasakiusi muziejaus direktorė Violeta Aleknienė, tad Vidmantui nuo vasaros teko pasiraitoti rankoves ir kibti į darbą. Toks atsitiktinumas davė progą pažinti ryškią asmenybę, panarstyti įdomaus gyvenimo vingius.

B. Kašponis tarnavo caro kariuomenėje, pakliuvo į nelaisvę, kalėjo Austrijoje. Pažinojo Juozą Naujalį, Maironį, dirbo vargonininku ir Latvijoje, ir Lietuvoje, sovietiniais laikais mokytojavo. Per 20 metų gyveno Kupiškyje, turėjo namelį S. Dariaus ir S. Girėno gatvėje, dirbo vidurinėje mokykloje rusų kalbos mokytoju.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video