2024/03/28

 

PIROTECHNIKA: PAVOJUS VISADA ŠALIA GROŽIO

Kiekvienais metais artėjant žiemos šventėms, vis didesnį nerimą kelia pirotechnikos priemonių prekyba ir netinkami jų naudojimo būdai. Metanojos Žilėnaitės nuotrauka

Kiekvienais metais artėjant žiemos šventėms, vis didesnį nerimą kelia pirotechnikos priemonių prekyba ir netinkami jų naudojimo būdai.
Metanojos Žilėnaitės nuotrauka

Kasmet artėjant didžiosioms metų šventėms – Kalėdoms ir Naujiesiems metams – suaktyvėja pirotechnikos gaminių prekyba.
Fejerverkai ir kitos švenčių puošmenos gali ne tik padėti sukurti ypatingą nuotaiką, bet ir apkartinti gyvenimą.

Audinga SATKŪNAITĖ

Reikia būti atidiems

Panevėžio apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Kupiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros poskyrio inspektorius Vaidas Juknevičius sakė, kad pirotechnikos gaminiais prekiaujama tiek laikinose, tiek pastoviose prekybos vietose. Jos skiriasi pagal laikomą pirotechninio mišinio kiekį.

Pasak V. Juknevičiaus, pagal sprogstamo mišinio kiekį pramoginės pirotechnikos priemonės yra skirstomos į keturias kategorijas. Būtent tai lemia, kokio amžiaus asmenims jos gali būti parduodamos: nuo 14, 16 ar tik sulaukus 18 metų.

„Kai kurių pirotechnikos priemonių gali įsigyti ir jas naudoti tik licencijuoti specialistai, kurie užsiima pirotechnikos paleidimu“, – pabrėžė pašnekovas.

V. Juknevičiaus tikinimu, naudojant pirotechnikos priemones visuomet reikia elgtis atsargiai. Kadangi kiekvienas gaminys parduodamas su tiekėjo parengta saugaus naudojimosi instrukcija lietuvių kalba, todėl jį reikia sprogdinti tik griežtai laikantis saugaus naudojimosi gaminiu instrukcijos reikalavimų. Pašnekovas pabrėžė, kad pirotechnikos priemones draudžiama naudoti masinėse žmonių susibūrimo vietose, apsvaigusiems asmenims, arčiau kaip 75 m nuo mokyklų, vaikų darželių, gydymo ir reabilitacijos įstaigų, kulto ir šarvojimo patalpų. Jų negalima sprogdinti nuo 22 iki 8 valandos, išskyrus švenčių dienas, ir naudoti ne pagal paskirtį. Už netinkamą pirotechnikos naudojimą ir pardavimą gresia baudos.
„Kiekvienas žmogus pirmiausia turi stengtis saugotis pats, ypač dalyvaudamas kalėdinės eglutės įžiebimo šventėse, kalėdiniuose vakarėliuose, Naujųjų metų sutiktuvėse“, – kalbėjo V. Juknevičius.
Anot jo, tuo laikotarpiu, kai intensyviai naudojamos pirotechninės priemonės, reikia pasirūpinti, kad balkone, jeigu jis neįstiklintas, nebūtų degių medžiagų.

„Kartais petarda pataiko į balkoną ir uždega ten sudėtas degias medžiagas. Jeigu tuo metu namuose nėra žmonių, pasekmės gali būti labai skaudžios“, – pabrėžė pašnekovas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video