2024/03/28

 

ISTORIJA PAREINA, KAI ESAME TAM PASIRENGĘ

Kupiškio gimnazistai suvaidino įtaigią literatūrinę kompoziciją „Kupiškis knygų puslapiuose“.

Ada DVARIONAITĖ

Kupiškio viešoji biblioteka šiemet parengė projektą „Kupiškis amžininkų liudijimuose“. Trečiadienio popietę projektas pristatytas Kupiškio kultūros centro vitražų salėje. Kadangi projektas skirtas jaunimui (bibliotekininkų partneriai buvo Kupiškio L. Stuokos-Gucevičiaus gimnazija ir Povilo Matulionio progimnazija), tad ir į salę daugiau susirinko jaunimo nei vyresnės kartos kupiškėnų. Projektą pristatyti padėjo Kupiškio kultūros centro vaikų ir jaunimo teatro studijos aktoriai, vadovaujami Vilijos Morkūnaitės. Jie suvaidino literatūrinę kompoziciją „Kupiškis knygų puslapiuose“.

Kas skirta jaunimui, turi būti patrauklu ir įdomu, susiję su šiuolaikinėmis technologijomis. Tokia informacija sudomina, ilgiau išlieka, skatina gilinti žinias. Taip kalbėjo projektą pristatydamas Kupiškio viešosios bibliotekos direktorius Algirdas Venckus.

Apie projektą papasakojo jo sumanytoja Janina Širvinskienė.

Projekto sumanytoja, bibliotekos Lankytojų aptarnavimo skyriaus vedėja Janina Širvinskienė, papasakojo apie kruopštų jos ir talkinusių kolegų parengiamąjį darbą, kurio reikėjo, kad rastųsi interaktyvus žemėlapis bibliotekos interneto svetainėje, būtų sukurti Kupiškio miesto ir rajono žemėlapiai su QR kodais iššifruoti informacijai, ir ją būtų galima atkurti ir perskaityti išmaniaisiais telefonais ar planšetėmis.

Projekto dalyviams reikėjo stropiai paplušėti sudarant kupiškėnų autorių citatų žemėlapius. Apie 200 citatų surinkta iš 50 knygų, šis rinkinys bus nuolat papildomas. Pasakojama apie 70 įvairių objektų, 30 iš miesto ir 40 iš rajono.

Salėje praktiškai buvo išmėginti abu žemėlapiai, gimnazistės Viktorija ir Urtė savo telefonais pasirinko žemėlapių objektus su kodais ir telefonuose perskaitė citatas iš Vidmanto Jankausko, Algirdo Vilučio knygų. Pademonstruotas interaktyvus „pasivaikščiojimas“ kompiuteriu bibliotekos svetainėje po žemėlapius. Atšilus orams, bus galima ir gyvai aplankyti žemėlapio objektus, ten išmaniosiomis programėlėmis atkurti literatūros tekstus, surinkti kuo daugiau taškų ir laimėti prizų. Kupiškio miesto pradinukai su projekto organizatoriais tokią galimybę mieste jau išbandė. Biblioteka už projekto lėšas dar įsigijo 12 planšetinių kompiuterių, surengė keliose rajono mokyklose 6 viktorinas.

Po gimnazistų įtaigiai suvaidintos literatūrinės kompozicijos, kai papasakoti fragmentiški siužetai nukėlė net į XVI amžių ir paskui priartėjo iki šių dienų, organizatoriai ir žiūrovai vieningai sutarė, kad teatrinis veiksmas žodžio galią neįsivaizduojamai sustiprina, literatūra tampa spalvinga ir daugiasluoksnė. Kilo sumanymas jauniesiems teatralams parodyti savo programą rajono mokyklose. Jaunieji aktoriai už įtaigią kelionę į praeitį buvo apdovanoti knygomis, kad nepritrūktų įkvėpimo ir naujų sumanymų.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video