2024/03/28

 

KEISTAS PALINKĖJIMAS: KAD JUS RENOVACIJA IŠTIKTŲ

Ada DVARIONAITĖ

„Aš sutikau Naujus metus neužsivilkęs palto, kai lijo Anglijoj lietus ir buvo baisiai šalta…“ – dainuoja sau Algirdas Kaušpėdas ir jo „Antis“. Smagu klausytis, linksma. Su paltu ar be palto, šalta ar nelabai, dainos emocija graži, artėja šventės. Tikrovėje irgi grožio daug.

„Kaip jūsų namas gražiai atnaujinamas, pastelinės sienų spalvos, balkonai bus visų tvarkingi“, – šypsosi gatvėje sutiktas pažįstamas.

Taigi atnaujina namą. Tai vyksta per šventinio šurmulio įkarštį: žmonės rengiasi dviejų savaičių kalėdinėms atostogoms, keliaus, skris, riedės kur nors toli. Mūsų namas atnaujinamas, negalime niekur išskristi. Daugiabutis namas pyška, bilda nuo grąžtų zirzimo, dalbų, kūjų smūgių, spjaudosi dulkėmis ir degėsių tvaiku. Atnaujinamas jau pusmetį, bet darbų įkarštis pakilo tik dabar. Nes metai baigiasi, terminai spaudžia.

Neseniai pakeitė buto langus, medinukai dar buvo. Išmušė su visomis palangėmis, kaip dera, tinką padaužė, atlaisvindami vietą plastikiniams. Nebeateina darbininkai, kiaurymė virtuvėje žioji. „Naujo lango nėra“, – droviai prisipažįsta po valandėlės sugrįžę jaunuoliai. Netilpo į autobusėlį, liko firmos sandėlyje Vilniuje. Tai ką dabar darysime?

Nieko, sako, įdėsime senąjį, laikys, kol po savaitgalio atveš naują. O jeigu audra, šalčiai užklups, ar tas vienas varžtelis išlaikys? Nėra ko baimintis, ponia, sako. Reikia pasitikėti.

Darbininkai kruopščiai išvalė ventiliacijos angas. Kvapų puokštės dabar skleidžiasi vonioje, tualete, virtuvėje. Ne tik kvapai, bet ir arktinis šaltis (tada kaip tik atšalo orai) plūsta. Nauji radiatoriai bute sukabinti ir deramai kaista, langai sandarūs, o šalta – nors tu ką. Ir būtent tokiose vietose, kur su paltu ir pirštinėmis neinama.

„Negali būti, per ventiliacijos angas ištraukiamas oras“, – sako maloniai besišypsantis darbininkas. Ir patikrina, prikišęs uždegtą žiebtuvėlį – liepsnelė tiesi kaip styga. Atvirauju: pakaušis šalo ir kai kurios kitos vietos. Jis netiki.

„Gal vėjas ne iš tos pusės pūtė“, – mąsto mielas pašnekovas. Geraširdis žmogus, pasisiūlė uždengti angą kartonu ir stipria lipnia juosta priklijuoti. Sako, laikys, kol žiema baigsis ir orai atšils.

Keičiami namo vandentiekio ir kanalizacijos vamzdžiai. Ardomos sienos, mušamos skylės grindyse, lubose, sienose. Lūžta, dūžta lentynėlės, spintelės, tualeto bakeliai. Reikės keisti klozetą. Būtina naują nusipirkti kuo skubiau, kol darbininkai vietoje, o ne kur kitur. Nėra šeimininkei laiko, trūksta pagalbininkų? „Jūsų problemos“, – liudija šypsenos atsakingųjų veiduose.

Išjungiamas vanduo, nebešyla vonioje gyvatukas. Dingsta elektra. Kažkur avarija, ne taip sujungė, ne ten nukirto. Renovacija, nieko nepadarysi, būkime supratingi. Kaip žemės ūkyje sakoma, force majeure (nenugalima jėga) toji renovacija, reikia pakentėti. Be to, pasninkas, adventas, susilaikyti nuo kasdienių įpročių sveika. Tiesa, ne nuo visų, naktipuodį verta turėti, jeigu kur nors kas nors užsikimštų. Name gyvena senjorų, kurie nedirba, į darbą visai dienai neišeina, nepailsi nuo triukšmo, dulkių, neturi kito buto ar sodybos. Išeina tik ilgai pasivaikščioti, pasėdiniuoja parduotuvėse. Yra slaugomų ligonių ir slaugytojų, kurie iš namų pasitraukti negali. Nebent trumpam, nes telefonu bus parkviesti sugrįžti, mat reikia darbininkams patekti į butą, į sandėliuką, prie vamzdžių, nes kažkur laša, pratrūko, pakilo. Keikiasi vyrai, kai nesiseka, kai kažkas iš jų suserga ir nėra kam dirbti, ir dar kiti Kupiškio namai atnaujinami.

Betgi bus gražu pažiūrėti iš lauko kada nors, kitais metais. O ką, Kalėdos ateis ir praeis. Palinkėjimas nepatyrusiems: kad prieš šventes Jus renovacija ištiktų. Prašom – į sveikatą! Prireiks jos, ir fizinės, ir psichinės.

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Po kokių 15 m dar sulauksime „pakartotinės “ renovacijos, man atrodo, nes šitie putoplastai jau bus nusilupioję 🙂 Ir ką ? Ir nieko – ar garntijos buvo išduodamos …? neteko girdėti ….Pas mane putoplastinis slenkstis į balkoną jau įlūžo (ir sugalvok šitaip padaryt), o bakono milžiniški langai nenori darinėtis, kaip turėtų … 🙁 Bet juos atidarius pačiam nebelieka vietos tam balkone…

  • nesuprantu rasinio esmes. Juk renovacija – tai kapitalinis remontas. Dar nesurastas budas kaip atremontuoti be dulkiu, grastu, virinimo darbu. Lydekai paliepus – man panorejus buna tik pasakose. Jei jau taip blogai, tai palik buta ir vaziuok baliavoti. O dar geriau – parduok buta renovuojamame name ir nusipirk kurio nerenovuos. Dar ir piningu uzsidibsi. Nesuprasi kartais ko tie zmones nori.

    • Skaitei? Sudaužė klozeto bakelį ir neatpirko, nesutaisė. Ir dar turint omeny, kad renovacijų kainos netoli nuo vagystės apibrėžimo. Pats irgi bile kokius meistrus samdai ar pasižiūri tokių, kurie tvarkingai dirba?

Rekomenduojami video