2024/04/26

 

PARTIJŲ ALTERNATYVOS SKERSPJŪVIS

Į savivaldos rinkimus šįkart žingsniuos du visuomeniniai rinkimų komitetai. Metanojos Žilėnaitės nuotrauka

Į savivaldos rinkimus šįkart žingsniuos du visuomeniniai rinkimų komitetai.
Metanojos Žilėnaitės nuotrauka

Ateinančių metų pavasarį Lietuvoje vyks savivaldos rinkimai. Vyriausioji rinkimų komisija praneša, kad juose dalyvauti registruoti 97 visuomeniniai rinkimų komitetai. Daugiausiai visuomeninių rinkimų komitetų registruota Vilniaus, Klaipėdos, Šiaulių miestuose bei Zarasų ir Klaipėdos rajonuose.

Kupiškio rajone rinkimuose dalyvaus du visuomeniniai rinkimų komitetai.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Panašumai ir skirtumai

Praėjusiuose savivaldos rinkimuose dalyvavęs Visuomeninis rinkimų komitetas „Kupiškio kraštą keiskime kartu“ į rinkimus eina šiek tiek pakeitęs savo pavadinimą ir dabar vadinasi „Kartu keiskime Kupiškio kraštą“.

Kodėl jau prasidėjus rinkimų kampanijai prireikė koreguoti pavadinimą? Šio komiteto lyderis Zigmantas Aleksandravičius paaiškino, kad po praėjusių savivaldos rinkimų pavadinimu „Kupiškio kraštą keiskime kartu“ jie yra įregistravę ir asociaciją. Vyriausioji rinkimų komisija šiemet neleido registruoti jų komiteto tokiu pat pavadinimu kaip asociacijos. Dėl to ir prireikė pervardyti.

Pagal įstatymą visuomeninių rinkimų komitetų narių privalo būti ne mažiau kaip dvigubas skaičius į rajono tarybas renkamų narių. Nuo 2019 metų Kupiškio rajono taryboje bus nebe 25, o 21 narys. Šis skaičius pakoreguotas sumažėjus gyventojų rajone. Taigi Kupiškyje registruoti visuomeniniai rinkimų komitetai privalo turėti ne mažiau kaip 42 narius. Šį skaičių abu komitetai viršija.

Į komiteto „Kartu kurkime Kupiškio kraštą“ sąrašą, registruotą Vyriausiojoje rinkimų komisijoje, įtrauktos 54 pavardės, o „Už Kupiškio kraštą“ sąrašą – 56 žmonės. Kol kas jos pateiktos abėcėlės tvarka, nereitinguotos. Oficialiai nepaskelbti ir jų kandidatai į merus.

Abu visuomeniniai rinkimų komitetai panašūs tuo, kad tarp jų narių yra daug vienos šeimos, giminės atstovų, bendradarbių. Pastarasis bruožas, ko gero, labiau būdingas visuomeniniam komitetui „Už Kupiškio kraštą“. Pasak vieno iš to komiteto narių, šeimos nariai geriau supranta reikalo esmę ir nieko daug aiškinti nereikia. Be to, nedraudžiama giminaičiams kartu dalyvauti visuomeniniuose komitetuose ar kitokiuose visuomeniniuose dariniuose.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Ar klouno nepakeis machinatorius va čia yra problema nes valdžia bando imti buvę kolūkių pirmininkai ir etatiniai partorgai

  • Ar neperdaug rajono biudzetui kainuos socdemu rokiruote keiciant vicemerus?

    • O kiek kainuoja biudžetui kai valdo nekompetetingi arba jau nukvakę?

  • Geriau darni šeima, nei degradavusi partija.

Rekomenduojami video