2024/03/29

 

KOKIĄ EGLUTĘ PUOŠIME?

Pirmos kalėdinės eglutės kai kurių žmonių namuose suspindo lapkričio pabaigoje. Artėjant šv. Kalėdoms žaliaskarių puošimas intensyvėja. Miškininkai kaip ir kasmet informuoja, kur galima įsigyti natūralių eglių arba jų bei pušų šakų, įspėja, kad savavališkai šių medžių miškuose kirsti negalima, primena, kokios baudos gresia to draudimo nepaisantiems žmonėms.

Pasidomėjome, kokias eglutes mėgsta puošti kupiškėnai, kur jie galės įsigyti tikrą žaliaskarę.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Yra naujovių

Valstybinių miškų urėdijos išplatintame informaciniame pranešime rašoma, kad kirstas paprastąsias eglutes siūlo visi be išimties Valstybinių miškų urėdijos regioniniai padaliniai – dalis girininkijų nedideliuose sklypuose augina eglutes specialiai Kalėdoms. Kitur, jeigu kalėdinių eglučių plantacijų nėra įveista, miškininkai jas kerta miške – ne bet kur, o tik ten, kur reikia retinti jaunuolynus, kur būtina pašalinti perteklines egles, kad kitos augtų ir stiprėtų.

„Nemažai žmonių namus šventėms nori papuošti gyva mišku kvepiančia eglute. Viliuosi, kad gražiausios tradicijos neprasilenks su atsakingumu ir šiais metais miške nebus savavališkai nukirsta nė viena eglutė. Daug paprasčiau kreiptis į miškininkus – eglutės yra specialiai auginamos Kalėdoms arba kertamos tik ten, kur galima“, – pranešimo spaudai sako VĮ Valstybinių miškų urėdijos direktorius Marius Pulkauninkas.

Dėl eglučių gyventojai į Valstybinių miškų urėdijos regioninius padalinius gali kreiptis darbo metu.
Kupiškio regioniniame padalinyje, Vilniaus g. 33, eglutėmis planuojama prekiauti nuo gruodžio 17 dienos darbo laiku. Šiemet eglučių nebepardavinės girininkijos. Naujovė ir tai, kad nebegalėsime atsiskaityti grynaisiais pinigais. Mat visuose Valstybinių miškų urėdijos padaliniuose nebėra grynųjų pinigų kasų. Eidami pirkti eglutės turėkime bankinę atsiskaitymo kortelę.

Nukirsta paprastoji eglė, atsižvelgiant į dydį, Valstybinių miškų urėdijoje kainuoja nuo 2 iki 40 eurų. Pavyzdžiui, iki 1 metro paprastosios eglės arba pušies medelis – 2 eurai, 1–1,5 metro – 3 eurai, 1,5–2 metrų – 7,01 euro, per 4 metrus – 40 eurų.

Kupiškėnai miškininkai ir šiemet įsijungs į tradicinę akciją „Parsinešk Kalėdas į savo namus“, kai bus nemokamai dalijamos eglės šakos. Akcijos vieta nesikeičia. Tai aikštelė prie „Kupiškėnų turgaus“ paviljono. Šakos bus dalijamos gruodžio 20 dieną nuo 12 val. iki tol, kol pasibaigs, arba ne ilgiau kaip iki 15 valandos.

Pasak miškininkų, savivaliaujant miške padaroma didelė žala gamtai, nes iškertami gražiausi, o tai reiškia genetiškai stipriausi, palankioje miško vietoje augantys medeliai, iš kurių galėtų užaugti stiprios šimtametės eglės ar pušys.

Miškininkai primena, kad savavališkas eglių kirtimas yra Lankymosi miške taisyklių pažeidimas, kuris užtraukia ir administracinę baudą. Privataus miško savininkas savame miške gali nusikirsti eglutę, tačiau su savimi privalo turėti nuosavybę įrodančius dokumentus.

Eglučių puošimo tradicijos

Ankstesniais metais kupiškėnai iš miškininkų įsigydavo apie 230–240 kirstų eglučių. Panašios tendencijos yra ir pastaruoju metu. Pardavimas truputį mažėja, bet tam įtakos, matyt, turi ir gyventojų mažėjimo rajone tendencija. Pasidomėjome, kada ir kokias eglutes puošia kupiškėnai.

Lina Matekonienė tikrą eglutę žada įsigyti gruodžio viduryje, prieš pat savo gimtadienį. „Anksčiau, kai gyvenau su tėvais, visada puošdavome mišku kvepiančią tikrą eglutę. Vėliau buvo tarpsnis, kai puošiau dirbtinę eglę. Šiuo metu vėl grįžtu prie tradicinės kirstinės eglutės. Mažajai šeimos atžalai norisi suteikti tikroviškumo, be kurio sunku būtų sukurti kalėdinę nuotaiką“, – kalbėjo pašnekovė.

Virginijus Paliulis sakė, kad kol vaikai buvo maži, visuomet puošdavo gyvą eglutę prieš pat Kalėdas. Bute greitai pradeda byrėti jos spygliai ir anksčiau ją puošti neracionalu. „Kaip bus šiemet, nežinau. Vaikai jau ūgtelėjo. Kokią eglutę puošime, o gal tik šaką, dar visi tarsimės“, – teigė pašnekovas.

Alfreda Žiūkienė sakė puošianti dirbtinę eglutę. Mažiau rūpesčių.

Audronės Matuzevičienės namuose visuomet puošiama tikra eglutė prieš Kūčių vakarienę. Eglę puošia vyras su sūnumi, o ji ruošia valgius.

„Tęsiame iš senelių paveldėtas tradicijas. Mums tai svarbu. Eglutę laikome iki Trijų karalių“, – sakė pašnekovė.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video