2024/04/24

 

PREZIDENTINĖS BIBLIOTEKOS IDĖJA ATKELIAVO IŠ UŽJŪRIO

Valdo Adamkaus prezidentinės bibliotekos-muziejaus direktorius Arūnas Antanaitis papasakojo apie čia veikiančias ekspozicijas. Autorės nuotrauka

Su regioninės žiniasklaidos kolegomis ir Užsienio reikalų ministerijos atstovais (pastarieji buvo šios ekskursijos iniciatoriai) teko apsilankyti Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje. Jis veikia Kaune, S. Daukanto gatvės pastate, kur prieškario metais buvo Užsienio reikalų ministerija.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Ekspozicija kuriama

Su Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekos-muziejaus ekspozicija supažindino šios įstaigos vadovas Arūnas Antanaitis.

Pasak jo, tai pirma Lietuvoje prezidentinė biblioteka, įsteigta Vytauto Didžiojo universiteto, Kauno savivaldybės ir paties V. Adamkaus. Ją steigiant svarbi detalė buvo tokia, kad V. Adamkus yra daug metų gyvenęs Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV), kur gimė ir iki šiol plėtojama tokių bibliotekų tradicija. Be to, jis labai atviras ir nuoširdus žmogus, nebijantis kitiems atverti netgi asmeniškų savo archyvų. Šiuo požiūriu sunkiau žmonai Almai, bet ir ji supranta viso to prasmę. Prezidentinė biblioteka bus skirta mokslininkams, doktorantams, magistrantams, užsienio lietuvių jaunajai kartai gilinant specialias Lietuvos istorijos, lietuvių išeivijos žinias.

Kaip atrodys V. Adamkaus bibliotekos-muziejaus ekspozicija?

Ją sudarys V. Adamkaus meno kolekcija, Prezidento darbo kambarys. Ekspozicija atskleis V. Adamkaus jaunystės, karjeros, veiklos išeivijoje, asmeninio gyvenimo ir prezidentavimo metų detales.

Dalis ekspozicijos bus skirta pasaulio lietuviams. Čia atsiskleis lietuvių emigracijos kryptys, politinė ir kultūrinė veikla išeivijoje. Mat tame pačiame pastate veikia ir Lietuvių išeivijos institutas, prezidentinės bibliotekos-muziejaus partneris. Ekspozicijoje bus naudojamas daiktinis paveldas, meno kūriniai, dokumentai, baldai ir kiti aplinkos daiktai, politinės relikvijos, reprezentacijos drabužiai, rašomoji mašinėlė, užrašų knygelės, indai. Bus muzikos kolekcija, knygos, žurnalai ir informacinės technologijos (terminalai, kino salė, kalbų išklausymo garsas, vaizdo ir garso efektai). Šiuo metu ta ekspozicija pamažu pildoma.

Ką dabar galima pamatyti

Trečias aukštas skirtas parodoms, diskusijoms, o antras labiau panašus į muziejų. Čia šiuo metu parengtos nuotraukų, dokumentų ekspozicijos iš V. Adamkaus gyvenimo JAV periodo, kai jo žmona Alma vadovavo judviejų vasarvietei „Tabor Farm“, kuri buvo ir lietuvių išeivių susibūrimo vieta. Eksponuojamos autentiškos golfo lazdos. Ten buvo ir liberalios jaunimo organizacijos „Santara-Šviesa“ pradžia. Ši organizacija turėjo didelę įtaką V. Adamkaus, politiko humanisto, pažiūroms.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video