2024/03/29

 

FOTOGRAFIJŲ ALBUMAS LIETUVOS VALSTYBĖS ATKŪRIMO ŠIMTMEČIUI

Kunigas Ignas Šaučiūnas (sėdi automobilyje) prie Aičionių mokyklos. 1937 m. liepos 11 d. Iš Emilijos Kirstukaitės albumo

Kupiškio etnografijos muziejaus muziejininkė istorikė Aušra Jonušytė ką tik iš spaustuvės parsivežė naują solidų savo leidinį, fotografijų albumą „Kupiškio krašto vaizdai“, kuris atskleidžia įdomų krašto įvykių, žmonių ir pastatų kaleidoskopą.

Rasa SKAISGIRYTĖ

Kunigas Ignas Šaučiūnas (sėdi automobilyje) prie Aičionių mokyklos.
1937 m. liepos 11 d.
Iš Emilijos Kirstukaitės albumo

Leidinio pagalbininkų būrys

Per pastaruosius dvidešimt metų A. Jonušytė, dažnai lankydamasi įvairiose Kupiškio rajono vietose, iš jų parsivežė po keletą nuotraukų, sodiečių laikinai paskolintų, o kartais ir atneštų į muziejų parodyti ar pasididžiuoti.

Fotografijų albumas

Leidinio sudarytoja džiaugėsi, kad jai talkino Elena Šimonytė. Surinkusi Juodpėnų kaimo gyventojų įdomesnes fotografijas ir užrašiusi jų metriką, jas veždavo į Kupiškį kopijuoti.

Šią pagalbininkę su draugėmis matome per Žolinės atlaidus Šimonyse 1962 m.

Daug savo turimų albumų nuotraukų, atrinktų įvairių leidinių apie Kupiškį iliustracijoms, muziejui yra perdavusi Eleonora Giedrytė-Keršulienė, kurią ir pačią išvystame ant Kerelių piliakalnio 1957 m.

Leidinyje taip pat rasime Jono Povilo Vaitiekūno, Tautvilio Muntrimo, Lino Balčiūno, Stanislavos Mažeikytės, Janinos Meiluvienės, Onos Starkutės, Ričardo Kalyčio, Bronislavos Stukaitės-Bugailiškienės, Julijos Indilaitės-Grigienės, Nijolės Peslytės-Kregždienės, Aldonos Ramanauskienės, Stanislavos Žilinskaitės ir kitų pateikėjų brangintas ir saugotas nuotraukas su Kupiškio karšto vaizdais ir žmonėmis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Kupiškis iš Nochemo Šmidto malūno. Kupiškio etnografijos muziejus.
Dalintis
Vėliausias komentaras
  • o kur galima Įsigyti albumą ?

Rekomenduojami video