2024/04/24

 

REFLEKSIJOS GYVENIMO IR AMŽINYBĖS TEMA

Kupiškio etnografijos muziejus bendradarbiaudamas su Panevėžio miesto dailės galerija lapkričio 23 d. atidarė neeilinę parodą „Aukštaitijos dailė 2018. Memento mori“. Čia eksponuojami 14 dailininkų darbai, sukurti per pastaruosius dvejus metus. Susirinkusius į parodos atidarymą svečius gitaros garsais pasveikino Kupiškio meno mokyklos mokiniai Povilas Uckus ir Gabrielė Būgaitė (vadovas Kęstutis Stankevičius).

Dailininkai buvo kviesti kurti natiurmortus su įvairiais „memento mori“ (atmink, kad mirsi) motyvais. Vienuose paveiksluose atsispindi medžioklės, žūklės, derliaus gėrybėmis nukrauti stalai, kurie simbolizuoja žmogiškojo gyvenimo gerovę. Žvelgiant į kitus paveikslus, galima pastebėti, kad visa tai yra tik elementai. Galima pastebėti mintį, kad viskas yra laikina. Pasaulyje užgyventas turtas nėra svarbus. Kažkam tai tuštybė, puikybė. O didžiausią dėmesį reikia skirti dvasiai, žmogiškiesiems ištekliams ir ruoštis tikrajam dangiškam gyvenimui.

Kupiškio etnografijos muziejuje surengtoje parodoje savo kūrinius pristato autoriai, gyvenantys Aukštaitijoje ar siejantys save su šiuo regionu. Tai Arvydas Gudas, Vidmantas Jažauskas, Osvaldas Juška, Juozas Lebednykas, Darius Misiūnas, Irina Nosova, Nojus Petrauskas, Rūta Povilaitytė, Egidijus Radvenskas, Diana Rudokienė, Girmantas Rudokas, Jolanta Rudokienė, Antanas Šeronas, Vytautas Tallat-Kelpša.

Panevėžio miesto dailės galerijos direktorius Egidijus Žukauskas teigė, kad atrinkti darbus, kurie bus eksponuojami jų galerijoje, buvo labai sunku. Vertinimai šiais metais dar griežtesni ir tikslingesni. Dailininkų prašyta kuriant darbus atsižvelgti į šiandieninį pasaulį, perteikti savo požiūrį į visuomenę, į besaikį vartojimą bėgant, nemąstant, nematant, nevertinant. O sustoti ir pamąstyti.

„Vieni dailininkai į užduotį pažiūrėjo standartiškiau, antri – novatoriškiau. Šiųmetės parodos išskirtinumas – mažesnė žanrų įvairovė nei įprastai. Ekspozicijoje vyrauja tapyba, bet šalia jos matome ir kitas dailės šakas, iš kurių savo įtaigumu išsiskiria instaliacijos.“

„Džiugu, kad parodoje yra ir naujų, jaunų autorių, kurie dar tik žengia pirmus žingsnius meno pasaulyje“, – kalbėjo parodos kuratorė Aurelija Seilienė.

Kupiškio etnografijos muziejuje eksponuojami 14 skirtingų autorių darbai. „Kadangi jūsų muziejaus parodų salė mažesnė negu Panevėžio dailės galerijos, mes labai kruopščiai atrinkome tuos darbus, kuriuose dailininkai perteikia šiuolaikinį paprasto žmogaus gyvenimą ir jo svarbą. Taip pat svarbu niekada nepamiršti, kad visa tai yra laikina“, – kalbėjo A. Seilienė.

Kupiškio etnografijos muziejaus direktorė Violeta Aleknienė nuoširdžiai padėkojo Panevėžio miesto dailės galerijos direktoriui E. Žukauskui už suteiktą progą kupiškėnams pamatyti profesionalią parodą, kuri bus eksponuojama iki šių metų gruodžio 18 dienos.

Muziejininkė Jurgita Malevičiūtė

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video