2024/03/28

 

ASTRAVO AE SAUGUMO ASPEKTAI IR GRĖSMĖ LIETUVAI

Darius Degutis, ambasadorius ypatingiems pavedimams, kalbėjo apie Astravo AE saugumo aspektus ir santykius su Rusija. Autorės nuotrauka

Kaimyninėje Baltarusijoje baigiama statyti Astravo atominė elektrinė (AE) kelia nerimą visiems Lietuvos žmonėms. Šios elektrinės bokštai, sako, net iš Vilniaus matyti. Taigi yra visai netoli Lietuvos sienos. Ar dar yra galimybių sustabdyti Astravo AE veiklą?

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Kaip paveikti procesą

Kad dėl Astravo AE dar pakovosime, kalbėjo Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis per susitikimą su Adomynės bendruomenės atstovais, kai neseniai lankėsi Kupiškio rajone. Kokia situacija yra šiuo metu?

Apie Astravo AE reikalus regioninės žiniasklaidos atstovams lapkričio 15 dieną Užsienio reikalų ministerijoje papasakojo ambasadorius ypatingiems pavedimams Darius Degutis.

Pasak jo, džiugina tai, kad elektrinė dar iki galo nepastatyta. Jos statybos terminai vėluoja ir vėluos. Šioje situacijoje laikas vaidina svarbų vaidmenį.

Lietuva laikosi savo nuomonės, kad šios elektrinės statyba privalo būti sustabdyta. To bus siekiama, vaizdžiai sakant, iki pat paskutinio varžybų teisėjo švilpuko. Lygiagrečiai Lietuva pradėjo rengtis ir galimoms jos avarijoms. Kadangi AE statyba visgi artėja į pabaigą, Lietuvai labai reali užterštumo grėsmė. Pasienyje statomi davikliai radiacijos lygiui nustatyti. Yra taršos rizika Neries upei ir kitiems vandens telkiniams.

„Tai „Rosatom“ produktas. Baltarusija yra tik įrankis. Tai Rusijos projektas, nukreiptas prieš Lietuvą ir kitas Baltijos šalis. Tai ne kartą akcentavo ir Prezidentė. Visą laiką pabrėžiame, kad šį projektą privalome sustabdyti. Daryti kietesnį spaudimą šiuo klausimu Baltarusijai negalime, nes ji ne Europos Sąjungos valstybė. Baltarusija ir Rusija šį klausimą gali spręsti savaip.

Kaip mes galime paveikti tą procesą? Pirmiausia visiems, tarp jų ir Baltarusijos žmonėms, skelbiame apie tikrąją padėtį Astravo AE. Visi turi žinoti, kad šiai elektrinei parinkta netinkama vieta dėl artumo Vilniui, Lietuvos sostinei. Po Fukušimos atominės elektrinės avarijos „Tatena“ (Tarptautinė atominės energijos agentūra) priėmė naujas rekomendacijas, kuriose yra nuostata, kad AE neturi būti statomos 100 km spinduliu, jei yra aplinkui dideli žmonių telkiniai.

Vilnius kaip tik ir yra toks telkinys. Be to, Baltarusijoje prieš porą dešimtmečių, kai valdžioje buvo atominės energijos šalininkas Stanislavas Šuškevičius, vietiniai mokslininkai išanalizavo, kur Baltarusijoje būtų galima statyti AE.

Buvo parinktos vietos netoli Vitebsko ir Mogiliovo. Astravas 1993 metais buvo įvardytas, kaip netinkama tokios statybos vieta dėl geologinės žemės sandaros ir seisminio aktyvumo. Be abejo, šioje vietoje žemės drebėjimai negali būti tokie, kaip Turkijoje, Egipte ar Meksikoje, bet juntamų yra buvę. Lietuva į tai apeliuoja ir vertina, kaip saugos pažeidimą, dėl kurio kyla grėsmė saugiai jėgainės veiklai. Deja, „Rosatom“ netaiko reikiamų seisminio aktyvumo normų, kurios turėtų būti taikomos statyboms seisminio aktyvumo zonoje.

Europos ekspertai lankosi statomoje Astravo AE ir primena, kaip būdavo tarybiniais laikais, kai vidaus rinkai gaminami žiguliukai gerokai skirdavosi nuo geresnių šios markės automobilių variantų, parduodamų užsieniui. Yra signalų, kad galbūt toks gali būti ir „Rosatom“ statomų elektrinių stilius.

Antai Suomijoje, Vengrijoje jie tokius objektus stato laikydamiesi ES standartų, o kažkur Egipte, Nigerijoje ar Bangladeše kitaip. Tikriausiai ir Baltarusijoje gali statyti panašiai. Apie tai mes garsiai sakome. Espo ir Orhuso konvencijos yra labai svarbūs instrumentai, kurie padėjo atskleisti tarptautinei bendruomenei Astravo atominės elektrinės aplinkosaugos ir branduolinės saugos problemas. Kol kas pripažinta tik dalis pažeidimų.

Tikimės, kad kitų metų vasarį bus pripažinti ir kiti pažeidimai Astravo AE. Baltarusija pažeidė Jungtinių Tautų konvencijos taisykles, kuriose numatyta žmonių teisė į informaciją. Ši šalis neinformavo, kada statys AE, koks bus jos poveikis aplinkai. Deja, Baltarusija yra nedemokratinė šalis, todėl labai svarbu fiksuoti visus pažeidimus ir kelti juos į viešumą“, – kalbėjo ambasadorius ypatingiems pavedimams.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Nevarykit propogandos, viskas ten gerai. Jei Lietuva atsisakys elektrą pirkti tiesiogiai iš Baltarusų, tai kaip visada praloš ir visa tai guls ant mūsų pačių, bet pirks Latviai, Estai, Švedai, o mes tą pačią Baltarusišką elektrą pirksime iš tų pačių Švedų, ar kitų, tik daug brangiau.
    Lietuva pati galėlo turėti atominę elektrinę,bet pasielgė kitaip, tai dabar nereikia pykti ir kiršinti kitų,o kaip tik palaikyti draugiškus santykius su kaimynais ir viskas bus gerai ir visiems tik bus geriau.

Rekomenduojami video