2024/04/23

 

PATENTŲ NETEKTIS: DAUGIAU KLAUSIMŲ NEI ATSAKYMŲ

Statybos baigimo apdailos ir valymo darbus rajone įsigiję verslo liudijimus atlieka 64 žmonės. Kas jų laukia kitais metais – nežinia. Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Statybos baigimo apdailos ir valymo darbus rajone įsigiję verslo liudijimus atlieka 64 žmonės. Kas jų laukia kitais metais – nežinia.
Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Finansų ministerija parengė ir pateikė visuomenei derinti Vyriausybės nutarimo pataisas, kuriomis siaurinamas darbų, atliekamų įsigijus verslo liudijimą, sąrašas. Permainos netrukus gali paliesti tris sritis – pastatų, automobilių remonto ir vaikų priežiūros paslaugų teikėjus.

Kupiškio rajone yra 125 šių sričių atstovai. Nors dauguma apie galimus pasikeitimus yra girdėję, tačiau kaip reikės dirbti pagal individualią veiklą kol kas sunkiai įsivaizduoja.

Audinga SATKŪNAITĖ

Pokyčiai jau greitai

Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Mokestinių prievolių departamento direktorė Rasita Žilinskienė sakė, kad apie pokyčius, kurie laukia kai kurių darbuotojų, turinčių verslo liudijimus, kalbėti bus galima tuomet, kai bus priimtas Vyriausybės nutarimas.

Mokesčių administratoriaus duomenimis, šiuo metu Kupiškio rajone įsigiję minėtų sričių verslo liudijimus iš viso dirba 125 gyventojai. Žemės ir miškų ūkio traktorių ir kitų žemės ir miškų ūkio mašinų remontą atlieka šeši žmonės, variklinių transporto priemonių techninę priežiūrą ir remontą – 53, ateinančių auklių, neįgalių ir kitų asmenų priežiūros veiklą vykdo du rajono gyventojai, o statybos baigimo apdailos ir valymo darbus atlieka 64 žmonės.

Iš viso Lietuvoje pastatų remonto, automobilių remonto ir vaikų priežiūros paslaugų teikėjų yra apie 23 tūkst., kurie kol kas yra žinomi. Jei Finansų ministerijai pritars Vyriausybė, visi minėti asmenys savo veiklą įsigiję verslo liudijimą galės vykdyti iki kitų metų liepos 1 dienos.

Darbų, įsigijus verslo liudijimą, sąrašas siaurinamas veidrodiniu principu – iš sąrašo išbraukiami tie darbai, kurių atžvilgiu nuo sausio 1 dienos bus taikoma gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvata: teisė gyventojui susimažinti apmokestinamąsias pajamas – susigrąžinant dalį sumokėto GPM už pastatų remonto, lengvųjų automobilių remonto ir vaikų priežiūros paslaugų išlaidas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video