2024/03/29

 

NAIVIEČIAI ĮAMŽINO PULKININKO ATMINIMĄ

Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šimtmečio metais organizuojama daug įvairių renginių, švenčių, projektų ir Lietuvoje, ir Kupiškio rajone. Šiai progai skirta šventė surengta šeštadienį Naiviuose. Kaimo gyventojai, svečiai iš Kupiškio, Skapiškio ir iš toliau atvykę žmonės prisiminė Lietuvos kariuomenės generalinio štabo pulkininką Konstantiną Dulksnį, jo indėlį kuriant ir stiprinant Lietuvą.

Aušra JONUŠYTĖ

Sužinojo iš kaimo gyventojų

Naivių kaime, prie garbaus kraštiečio, Lietuvos kariuomenės generalinio štabo pulkininko Konstantino Dulksnio, gimtųjų namų, jo atminimas įamžintas atidengiant atminimo lentą.

Medžiagą apie jį Kupiškio viešosios bibliotekos Naivių padalinio vyresnioji bibliotekininkė Milda Levickienė pradėjo rinkti 1999 metais. Tada Ona Kaulakienė iš Naivių atnešė pluoštą nuotraukų, kuriose įamžintas K. Dulksnys. Jos Kupiškio viešojoje bibliotekoje buvo nuskenuotos ir sudėtos į aplanką.

Apie karininką bibliotekininkei papasakojo Antanas Šilinis. 2006 metais Kupiškio viešajai bibliotekai paskelbus konkursą apie žymius žmones, bibliotekininkei buvo aišku, apie ką rašyti. Laikui bėgant susikaupė medžiaga, kurioje atsispindi karininko Konstantino Dulksnio veikla ir gyvenimo kelias.

Iš surinktos medžiagos išleistuose lankstinukuose apie K. Dulksnį sužinome, kad pirmosios vokiečių okupacijos metais jis mokėsi Kupiškio progimnazijoje, o sulaukęs aštuoniolikos metų įstojo į partizanų būrį, veikusį Puožo ir jo apylinkės miškuose, buvo Lietuvos kariuomenės savanoris, mokėsi karo mokykloje Kaune. Ją baigė 1919 m. dar neturėdamas nė devyniolikos metų. Iki 1921 m. dalyvavo nepriklausomybės kovose su lenkais, 1923 m. jaunesnysis leitenantas kovėsi su lenkų partizanais Širvintų apylinkėse.

Už sumanumą ir pasižymėjimą apdovanotas, o kaip gabus karininkas Lietuvos kariuomenės vadovybės buvo vertinamas ir kasmet skiriamas į vis atsakingesnes pareigas. 1936 metais paskirtas Lietuvos kariuomenės generalinio štabo pulkininku, 1940 m. liepos 19 d. suimtas, tardomas ir įkalintas, o 1941 m. liepos 30 d. sušaudytas Butyrkų kalėjime Maskvoje.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video