2024/03/28

 

ĮSIGALIOJO GRIEŽTESNI KET PAKEITIMAI

Nuo ketvirtadienio įsigaliojo Kelių eismo taisyklių (KET) pakeitimai, kurie, kaip teigia Susisiekimo ministerija, užtikrins didesnį pėsčiųjų ir dviratininkų saugumą. Taip pat nustatyti griežtesni reikalavimai vairuotojams.

KET pakeitimuose nustatyta prievolė vairuotojams nereguliuojamoje pėsčiųjų perėjoje praleisti ne tik į ją įžengusį, kaip reikalauta iki šiol, bet ir žengiantį arba prie važiuojamosios dalies krašto stovintį ir laukiantį galimybės įžengti pėsčiąjį.

Taip pat nustatyta, kad vairuotojui draudžiama įvažiuoti į pėsčiųjų perėją tol, kol pėstieji neišėjo iš jo užimamos eismo juostos. Kaip anksčiau išplatintame pranešime nurodė Susisiekimo ministerija, eismo saugos požiūriu nepriimtina situacija, kai artėjančios transporto priemonės vairuotojas siekia paskubinti pėsčiųjų perėja einantį žmogų ir pravažiuoti pro pat jį, nesilaikydamas saugaus šoninio atstumo.
Tuo metu pėstiesiems nuo šiol draudžiama įžengus į važiuojamą dalį naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis, kurios atitrauktų dėmesį nuo aplinkos ir eismo situacijos kelyje stebėjimo.

Dviratininkų saugai gerinti KET nustatyta rekomendacija, kad motorinių transporto priemonių vairuotojai, apvažiuodami arba lenkdami dviratininkus, iki jų paliktų pakankamą šoninį atstumą – ne mažiau kaip 1 metrą, važiuodami iki 50 km/val. greičiu, ir ne mažiau kaip 1,5 metro, jei važiuoja greičiau.

Statistikos duomenimis, Lietuvoje eismo įvykiuose pėstieji nukenčia dažniau nei vidutiniškai ES šalyse, kur pėsčiųjų žūtys vidutiniškai sudaro apie 20 proc. visų žuvusiųjų eismo įvykiuose. Lietuvoje šiais metais iki rugsėjo 1 dienos žuvo 42 pėstieji (38 proc. visų žuvusiųjų keliuose), iš jų pėsčiųjų perėjose – 11 (26 proc. visų žuvusių pėsčiųjų).

ELTA

Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Šiaip tai nei vienoje kultūringoje šalyje vairuotojai netraiško žmonių perėjose. Jei tik pėstysis trepsi ant šaligatvio netoliese perėjos-tuoj pat automobiliai stoja. Pėstysis ir perėja-šventas reikalas. Taip pat, kaip praleisti iš šalutinės gatvės į pagrindinę įvažiuoti ketinančius – tiesiog garbės reikalas ! Ir dėkoti vieni kitiems rankos pakėlimu 😉 Kiek pozityvumo ! Nors pietiečiai tikrai nevažinėja su 0,00 promilių, jokie žandarų „reidai” nevyksta – ne tas mentalitetas , matomai.

Rekomenduojami video