2024/04/23

 

GAL KUPIŠKĖNAI PIENĄ PARDUOS KAIMYNAMS LATVIAMS?

Susitikimo organizatorė Renata Vilimienė ir svečiai iš SIA „Latvijas piens“ (iš dešinės) Darius Seilius ir Edgars Karklis. Autorės nuotrauka

Susitikimo organizatorė Renata Vilimienė ir svečiai iš SIA „Latvijas piens“ (iš dešinės) Darius Seilius ir Edgars Karklis.
Autorės nuotrauka

Neseniai Kupiškyje lankęsis žemės ūkio ministras Giedrius Surplys, kalbėdamas apie keblią pieno gamintojų situaciją, ūkininkams patarė: „Būkite drąsesni ir vieningesni, neparduokite pieno bent kelias dienas perdirbėjams, kurie su jumis nesiskaito.“

Ada DVARIONAITĖ

Atrodo, patarimą kupiškėnai išgirdo – praeitą trečiadienį su pienininkais susitikti atvyko pieno supirkėjai iš Latvijos. Šį susitikimą organizavo Lietuvos vidutinių pieno gamintojų asociacija. Savivaldybės Žemės ūkio ir bendruomenių skyriaus salė buvo pilnutėlė atidžių klausytojų ne tik iš Kupiškio, bet ir iš gretimų rajonų.

Svečiai, SIA „Latvijas piens“ atstovai, žemaitis iš Mažeikių Darius Seilius ir latvis Edgars Karklis, gerą valandėlę maloniai bendravo su auditorija lietuviškai ir rusiškai, ne viską suprantantiems vertėjais pabuvo kalbą geriau mokantys kaimynai.

Latvių įmonė yra įsikūrusi Jelgavoje, priklauso Vokietijos kompanijai, kuri Vokietijoje turi dar devynias siauros specializacijos gamyklas. Latvijoje veikianti gamykla pastatyta prieš 5 metus, gamina sūrius, kurių 90 proc. eksportuojami į Vokietiją ir Italiją. Jelgavoje kartu su administracija yra 70 darbuotojų, dirbama kiaurą parą. Per dieną perdirbama 300 tonų pieno, planuojama šį kiekį padidinti iki 400 tonų. Pieną įmonė superka iš kooperatyvų ne tik Latvijoje, bet ir Estijoje, taip pat ir Lietuvoje. Svečiai patikino, kad optimizuojant gamybą, nuspręsta plėsti supirkimo zoną maždaug iki 150 kilometrų, čia patenka Lietuvos pasienio su Latvija rajonai (Mažeikiai, Kretinga, Skuodas, Plateliai, Telšiai, Joniškis, taip pat rytų pakraštys su Biržais, Kupiškiu), ketinama pieną supirkti ir iš pavienių ūkininkų, todėl šis vizitas yra pažintinis, įžanginis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video