2024/04/19

 

DEFORMACIJOS

Simono Dariaus nuotrauka

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Apie tamsoje skendinčias kai kurias Kupiškio gatves prirašyta ir prikalbėta tiek, kad nors ir vežimu vežk. O viskas prasidėjo, rodos, prieš kokius aštuonerius ar devynerius metus, siaučiant pasaulinei ekonominei krizei. Taupumo sumetimais Kupiškyje buvo labai sumažintas gatvių apšvietimas naktį. Degė gal tik kas trečia lemputė ir labai ribotą laiką arba išvis kai kurios gatvės sutemus skendėjo tamsoje, ypač kaimuose.

Tuo metu buvo galima suprasti tokį valdžios taupymą, netgi palaikyti. Juk visi kviesti susiveržti diržus ir pakentėti, kol krizė praeis.

Kai kas tuos diržus pats susiveržė, kai kam valdžia taip veržtelėjo, kad jie tik neseniai pradėjo šiek tiek atkusti, pavyzdžiui, pensininkai.

Įdomu, kiek rajono valdžia sutaupė elektros energijai, apšvietimo tinklų priežiūrai skirtų lėšų per visą tą laikotarpį nuo ekonominės krizės pradžios iki šių dienų. Mat iki apšvietimo pertvarkymo mieste pastaruoju metu tas apšvietimas buvo išlikęs krizinio lygio. Ar šis taupymas padėjo užlopyti kitas finansines problemas, apskritai, kam tos lėšos atiteko, ar yra visa tai suskaičiuota?

Taupumas šiaip nėra yda, jei neperauga į paranoją. Tamsių gatvių problema Kupiškyje turėjo ir kitą pusę. Kas pasvers tą diskomfortą, kurį patyrė miestelėnai ir kiti žmonės, per pastaruosius metus užsukantys į miestą. Buvo ir apiplėštų, apvogtų, tikriausiai, ir susižeidusių vaikštant tamsybėje.
Nukentėjo ir miesto įvaizdis. Skeptikas, ko gero, šyptelėtų, koks čia gali būti gilios provincijos įvaizdis. Esate sparčiai nykstantis runkelynas ir sėdėkite po lapais. Mat užsigeidė šviesos.

Tuose žodžiuose esama tiesos. Yra pristatyta beveik negyvenamose šalies vietovėse brangių apšvietimo stulpų. Esu girdėjusi tokį argumentą – ten irgi reikia infrastruktūros. Gal kada nors tos vietovės atgis. Idėja graži, bet ir vėl kvepia socialinio gyvenimo deformacijomis. Kodėl pamirštama labiau pasirūpinti dar gyvais žmonėmis?

Kyla ereziška mintis. Kas gali paneigti, kad šiek tiek dirbtinokai užsitęsęs tamsos periodas yra naudingas dabartinei rajono valdžiai. Artėja rinkimai. Kupiškėnams Savivaldybės administracija yra pažadėjusi, kad miesto gatvės nušvis, kad bus naujas, šiuolaikiškas ir taupus apšvietimas, ir šie pažadai baigia virsti tikrove. O tai didžiulis pliusas siekiant rinkėjų palankumo.

Antra vertus, bala nematė tų politikų ir jų strategijų. Svarbu tik, kad deformacijų, visokių perlenkimų įgyvendinant visuomenės gerovei tarnaujančius įstatymus būtų kuo mažiau. Juk būti bandomaisiais triušiais niekas nenori. Deja, kartais tenka. Kauniečių šeimos, iš kurios žaibiškai atimti vaikai, ne visai įsigilinus į situaciją, pavyzdys rodo, kad gerų intencijų katilą gali pagadinti ir deguto lašelis.

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video