2024/04/16

 

PALĖVENĖS VIENUOLYNO SVIRNAS RENGIAMAS NAUJAI VEIKLAI

Palėvenėje į pabaigą eina buvusio vienuolyno svirno antro etapo remonto darbai. Restauruojant šį pastatą stengtasi išsaugoti jo autentiškumą ir pritaikyti visuomenės poreikiams.
Kas padaryta, kaip šiandien atrodo tas pastatas, pasikalbėjome Palėvenėje su šio kaimo bendruomenės pirmininke Laimute Juknevičiene ir Savivaldybės specialistais.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Po svirną pasižvalgius

Tik įsukus į buvusio Palėvenės dominikonų vienuolyno kiemą į akis krinta pokyčiai – atnaujinta akmeninė tvora, naujas svirno stogas su dviem kaminais, nutinkuotos jo sienos, priestatukas, palei akmenų tvorą kyšantis vietinės kanalizacijos šulinys.

Čia sutikta L. Juknevičienė aprodė, kaip baigiantis remontui atrodo svirno, kur pastaraisiais metais šeimininkauja „Palėvenio“ bendruomenė, patalpos ir rūsys.

Pirma naujiena laukė niekur toliau iš pagrindinės salės neinant. Viename jos kampe atsirado durys į balkoną, kurio dabarties laikais nebuvo. L. Juknevičienė papasakojo, kad visgi tos durys ir svirno medinis balkonas senais laikas egzistavo ir šiuo metu pagal išlikusią informaciją atkurtas. Planuota į balkoną padaryti laiptus iš lauko, bet, atrodo, kad to atsisakyta, ir telieka tą balkono aptvaro vietą uždengti mediniais skersiniais.

Iš balkono atsiveria nuostabus vaizdas į Lėvens slėnį. Bendruomenės pirmininkė pasidžiaugė, kad Kupiškio komunalininkai sutvarkė šlaitą palei vienuolyną. Nebeliko šabakštyno. Šlaite ties vienuolynu ir palei upę bus pjaunama žolė.

Iš balkono vėl traukiame per pagrindinę salę į kitą svirno galą, kur įrengta virtuvėlė su vandens čiaupais, du tualetai. Iš virtuvėlės toliau judame į patalpą, juosiamą vidinio balkono. Iš ten laipteliais nusileidžiame žemyn į gana erdvų kambarį, iš kurio durys veda į svirno rūsį. Jis padalytas į keletą skliautuotų patalpėlių. Jose įrengta ventiliacija, elektra. Pagalvota ir apie šildymą. Pasak L. Juknevičienės, čia turėtų atsirasti ir bent dvi dušo kabinos, vieta persirengti aktoriams ir kitų kultūros renginių dalyviams.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • nebejuokinkite.Renginiai vyksta jau seniai: jubiliejai baliai, gedulingi pietus, metines.Asmenines priziūrincių asmenų šventes.Va kokiems renginiams europiniai pinigai.Normaliai….????netikiu, kad uz nyoma neima pinigų, o jeigu ir ima – apskaita turi būti.kol kas jos nera.Nejaugi savivaldybe investavo pinigelius baliams….nejaugi meras tai toleruos.seksim….

  • Kokių renginių…? Aš manau, kad tradiciniam sakralinio meno festivaliui „Sielos ilgesys”, ar kiems koncertams. Pamenu, kai tam svirne koncertavo Aistė Smilgevičiūtė su grupe.

  • Kokių kultūros renginių dalyviams?

Rekomenduojami video