2024/04/18

 

LIUDO MAŽYLIO ISTORIJOS PAMOKA

Pasodinus ąžuoliuką parkelyje šalia Adomo Petrausko muziejaus. Iš kairės: Kupiškio rajono mero pavaduotojas Aurimas Martinka, profesorius Liudas Mažylis, miškininkas Vidmantas Markevičius ir Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Irena Mockuvienė.

Susitikti su Kupiškio rajono bendrojo lavinimo mokyklų atstovais Uoginių amatų centre muziejininkai pakvietė Vasario 16-osios akto suradėją Vokietijoje, profesorių Liudą Mažylį. Vakare svečias bendravo su kupiškėnais Meno mokyklos salėje.

Aušra JONUŠYTĖ

Giminės šaknys iš Šileikiškio

Renginio „Jaunoji karta Jono Basanavičiaus šviesoje“ pradžioje parkelyje šalia Adomo Petrausko muziejaus ąžuoliukus sodino ne tik mokiniai su mokytojais, bet ir atvykęs svečias profesorius L. Mažylis. Ąžuoliukų sodinimo akcija buvo skirta Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti ir muziejaus įkūrėjui Adomui Petrauskui prisiminti.

„Protmūšėlį“ laimėjusi „Mažylių“ komanda.

Uoginių amatų centro salėje Kupiškio etnografijos muziejaus direktorė Violeta Aleknienė pristatė profesorių L. Mažylį kaip kuklų ir paprastą žmogų, Laisvės alėja Kaune važinėjantį dviračiu, bet Lietuvai suradusį neįkainojamą dovaną – Lietuvos nepriklausomybės aktą. Kupiškėnai gali pasidžiaugti, kad žymiojo atradėjo šaknys yra iš mūsų rajono, kuriame gimė senelis Pranas Mažylis.

L. Mažylis jaunai auditorijai priminė istorinius laikus, papasakojo apie jo asmeniniame archyve saugomą 1838 metų dokumentą, kuriame minima Mažylienės pavardė su įrašytu sūnaus Jurgio vardu ir Šileikiškio kaime turėjusių turto: pastatų, gyvulių, ūkio reikmenų. Svečias teiravosi, ar kas nors iš susirinkusių renginio dalyvių turi Mažylio pavardę, o nesulaukęs teigiamo atsakymo apgailestavo, nes minėta pavardė yra kilusi iš Kupiškio krašto.

Su giminėmis. Iš kairės: Zita Mankūnienė, Liudas Mažylis, Rūta Mažylienė ir Jonas Mažylis.
Aušros Jonušytės nuotraukos

Pasakodamas apie senelį Praną Mažylį, gimusį Šileikiškio kaime, užsiminė, kad jis buvęs kairiųjų pažiūrų, maištininkas, agituodavęs prieš carą. Dažniausiai po Mišių sekmadieniais raitas jodinėdavęs po įvairiais vietas. Per 1905 metų revoliuciją patekęs į Ukmergės kalėjimą. Už didelį užstatą, kurį surinko senelio bendražygiai, buvo paleistas, išvyko į tuometinei Austrijai-Vengrijai priklausiusią Krokuvą ir mokėsi medicinos. Pirmasis pasaulinis karas Praną Mažylį užklupo Lenkijoje. Per jį žuvo tūkstančiai ir milijonai žmonių, o Lietuvai, kaip sakė L. Mažylis, „atsivėrė galimybių langelis ir ji sugebėjo išlaviruoti taip, kad atkūrė savo nepriklausomybę“.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video