2024/04/20

 

SĄJŪDŽIO IŠVADOS: NEPRIKLAUSOMYBĘ ATGAVĘ, TAUTĄ IR VALSTYBĘ APLEIDOME

Renginio svečiai ir šeimininkai. Autorės nuotrauka

Ada DVARIONAITĖ

Apie renginį

Šeštadienį, spalio 6 d., palaidoję partizanų vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą, sekmadienį rinkomės į Kupiškio sąjūdžio 30-mečio minėjimo renginį.
Iš ryto vyko šv. Mišios bažnyčioje, vidurdienį susirinkta į gyvosios istorijos refleksiją Kupiškio kultūros centre.

„Kaip mažai žmonių susirinko?“ – kažkas pasakė. Povilas Gurklys, Sąjūdžio rajono iniciatyvinės grupės narys, netrukus pakalbintas scenoje pakartos tą patį: „Mažai čia mūsų. Nėra ir rajono valdžios. Tada didžiajame mitinge prie Pyragių ji buvo, kritikavome ją, rezoliuciją iš daugelio punktų priėmėme. Tiktų ji ir dabar, problemos ir bėdos tos pačios, niekur toli nenuėjome.“

Gal ir taip, bet pajudėjome. Žmonės eina, kai kada netgi masiškai, pavyzdžiui, į turgų. Ten galima pirkti, parduoti, o paskui suvartoti. O kur ir kaip suvartoti „refleksiją“, ir kas tai yra? Žodynas aiškina, kad šis lotynų kilmės žodis reiškia gilų susimąstymą, analize pagrįstus samprotavimus.

Mąstančių žmonių yra daug ir Kupiškyje tokių yra. Mąstantieji kai kada savo mintis išsako garsiai. Kai kurie sugeba kitų klausytis ir išgirsti. Kiti kalbėdami apsidairo, kas gali juos girdėti. Gal jie ko nors bijo? „Baikit, nemanau“, – pasakytų viena persona, kuri trumpam buvo tapusi ministre.

Ne apie baimę kalbama. Poelgius nulemia interesai. Ar verta eiti į tokį sukakties renginį, kuris gręžiasi į praeitį ir kai kam ištraukia graudulio ašarą?

Globalios Lietuvos piliečiui, kuris gal greitai turės dvi ar daug pilietybių, kuris geba susikalbėti angliškai, kuris gyvena bet kur pasaulyje, nes ten gerai moka ir ten visko yra, gaila laiko menkniekiams. Jis gali pasirinkti, o ši galimybė ar ne iš emocingų Sąjūdžio dienų atėjo į šiandieną? Pagaliau turime daržus, sodus, kaimo sodybas, rudens darbus ar tik norą pasižiūrėti į gražiai gelstančius medžius. Mąstymas yra nelengvas darbas, prastai už jį mokama, o kam norisi šiandien būti juodadarbiu?

Apie Sąjūdį

Kupiškio kultūros centre rajono bibliotekininkai surengė 1988–1989 metų Sąjūdžio renginių nuotraukų parodą.

Eksponuojamos Juliaus Vaupšo, Juozo Kraujūno, Valdemaro Šimkaus nuotraukos. Atėję kupiškėnai įniko ieškoti ten savęs, kai kurie surado. Surado ir Sąjūdžio Kupiškio iniciatyvinės grupės nariai Kazys Stančikas, Povilas Gurklys, Vidas Zulonas, Eugenija Katauskienė, grupės pirmininkas Algis Graužinis.

Juos renginio vedėja Vilija Morkūnaitė pakvietė į sceną kartu su svečiais, filosofijos profesoriumi Vytautu Radžvilu, politologu Dovilu Petkumi. Kalbino juos apie labiausiai rūpimus dalykus, ne apie praeitį, o apie tai, kas atlydėjo mus į šiandieną.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video