2024/04/19

 

MEDŽIŲ GYDYTOJAI – ARBORISTAI

Medžiai žmogų lydi nuo gimimo iki mirties. Kaip ir visiems gyviems sutvėrimams, o medis tikrai yra gyvas, nes auga, kvėpuoja, žaliuoja ir džiūsta, pūsta, kol numiršta, reikia daktaro, prižiūrinčio jo sveikatą per visą gyvavimo laiką. Tokiais jų daktarais yra laikomi arboristai (lot. arbor – medis).

Apie medžius ir jų priežiūros specifiką pasikalbėjome su arboristu Kęstučiu Danausku.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Kaip tapti arboristu?

Taigi kas yra tie arboristai? Kur galima įgyti tokią specialybę. Pasak Kęstučio, trumpai sakant, arboristai – tai kvalifikuoti medžių priežiūros specialistai. Lietuvoje nėra galimybių studijuojant universitete ar kolegijoje įgyti tokią specialybę. Užsienyje arboristai rengiami. Pavyzdžiui, tokius specialistus rengia Latvija.

„Mes turime įsteigę Lietuvos arboristų asociaciją. Ši organizacija rengia arboristų kvalifikacijos kėlimo kursus, kviečia lektorius iš kitų šalių. Glaudžiai bendradarbiaujame šioje srityje su kolegomis iš Latvijos. Esame baigę specialią mokymo programą, išlaikę egzaminus ir gavę Lietuvos arboristų asociacijos sertifikatus“, – apie arboristų rengimą mūsų šalyje ir jų profesinį mokymą kalbėjo pašnekovas.
Aukštaitijoje šiuo metu, be Kęstučio, yra dar du arboristai. Visi trys yra baigę universitetines miškininkystės studijas. Taigi turi gilesnį supratimą apie gamtą, medžius. Arboristika jiems malonus darbas ir hobis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video