2024/03/29

 

KAI MIESTAS VIRSTA MIESTU

Audinga Satkūnaitė
Žurnalistė

Audinga SATKŪNAITĖ

Šiais metais tapau dviejų renginių Kupiškyje debiutante ir dėl to visai nesigailiu. Nors suvokimas, kad minios dalimi mieste vėl galėsiu pasijusti tik maždaug po metų, šiek tiek liūdina. Visuomet vengiau valstybinių švenčių minėjimų, nes nemėgstu, kai patriotizmas yra prikišamai nusaldinamas, o renginiai tampa kultūrine „pornografija“.

Po ilgo laiko Valstybės dienos minėjime nutariau apsilankyti Kupiškyje ir buvau maloniai nustebinta, nes (nepaisant menkų paburnojimų prie įėjimo į Uošvės Liežuvį ir kai kurių garsinių nesklandumų) viskas atrodė gana skoningai. Labai sveikintinas sprendimas į šventę pasikviesti dainų ir šokių ansamblį „Lietuva“, nes, man atrodo, kad per tokius renginius, kuriems gyventojai skiria daugiau dėmesio, laikas išaugti iš vaikiškų kelnyčių.

Džiugu ir tai, kad šių metų Valstybės dienos minėjimo pagrindinis akcentas buvo būtent himno giedojimas, o ne, kaip dažnai pasitaiko, tuščios, bet neva iškilmingos kalbos. Iš šalies girdėdama masės kupiškėnų giedamus himno žodžius susimąsčiau, kad galbūt lietuvių tauta pamažu gali išaugti iki to, kad pilietiškumo dvasia natūraliai eis iš tautiečių vidaus, o ne per prievartą turės būti kišama iš išorės.

Apie festivalį „Stichijos“, įsikūrus Kupiškyje, teko girdėti daug, tačiau neslėpsiu, kad šiais metais eidama į jį buvau kupina skepsio. Iš kitų patirties žinau, kad suorganizuoti masinį renginį, kuris būtų įdomus ir rūpėtų ne tik patiems organizatoriams, bet ir jame apsilankiusiems žiūrovams, yra nemažai iššūkių ir išmonės reikalaujantis užmojis. Liaudies išmintis byloja: geriau vieną kartą pamatyti nei šimtą kartų išgirsti. Labai patiko tai, kad kiekvienas, kuris buvo nusiteikęs ne tik pabūti šventėje, bet joje ir dalyvauti, galėjo rasti sau tinkamos veiklos ar pasiklausyti jo ausiai priimtinos muzikos. Todėl festivalį „Stichijos“ galima tituluoti kiekvieno skonio renginiu.

Tikėtina, kad gerokai reikėjo pakratyti kišenes, norint į Kupiškio sceną pasikviesti bene populiariausias Lietuvos grupes, o vieną jų atsigabenti iš užsienio, todėl kai kuriems dalykams finansų galėjo ir pritrūkti. Manau, kad galėjo būti kiek pataupyta kuriant kai kurių zonų vizualizaciją. Bet dėl skonio nesiginčijama – ar ne?

Pastebiu, kad Kupiškyje renginių organizatoriai yra linkę nesilaikyti šventės programos, o tai vieną dieną ne juokais gali suerzinti žiūrovą. Jeigu festivalyje „Stichijos“ žiūrovas dalyvauja nuo jo pradžios, tikiu, kad laukimas fejerverkų, kurie šį kartą buvo numatyti vidurnaktį, tačiau valanda nukelti, gali tapti kankinantis. Tikėtina, kad šventę sustyguoti minutė į minutę, ypač kai jos dalyvių yra ne vienas, nėra lengva užduotis. Tačiau tokia renginių organizavimo tendencija vieną dieną gali tapti jų yda.

Jei miestas nors keletą dienų per metus gali virsti miestu, nes jo gatvėmis praeina tiek žmonių, kiek maždaug per pusę metų, yra vilties, kad Kupiškio šaligatvių dar nereikėtų užsėti žole. Ar prisimenate sostinės reklamą, sulaukusią kontroversiškų vertinimų, tačiau labai daug dėmesio, kuria Vilnius buvo pristatytas užsienio rinkai. Joje nuskambėjo tokie žodžiai, kaip „Vilnius yra Europos G taškas“. Kupiškiui siūlyčiau užsienio turistus ir miesto svečius pasitikti su tokiu šūkiu: „Čia ne Niujorkas, čia daug „šustriau“.

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Bilietus pirkau ne mero kabinete, o kultūros centre. Ten turbūt ir reikia išsiaiškinti. Gal tik Kupiškyje nesilaikoma numatytos programos. Ir ne pirmas kartas kultūros renginiuose.

  • Viskas gerai organizuota, grazi svente. Nesuprantu, kodel reikia priekaistauti, kad ne ta muzikine grupe buvo pakviesta. Bix daugelio mylimi ir laukiami.

  • Labai teisingos mintys. Žmonės kalbėjo apie labai abejotiną grupių parinkimą. Biržiečiai savo šventėn pasikvietė populiarujį Justiną Jarutį su grupe.Jis kupiškėnas, ir būtų grojęs iš visos širdies savo miestui. Bet ne – imkit Bixus. Ir visos kitos grupės kėlė daug klausimų. Būtų užtekę trijų grupių, o vietoj to galėjo padaryti 5 eur simbolinį įėjimo mokestį. Bilietų prekyba prie tilto nemušant grynųjų į kasos aparatą arba nerašant pinigų priėmimo kvito taip pat atrodė neskaidriai. Ką apie tai mano meras? Ar pasidomėjo kiek pinigų surinkta? Ar paskelbs renginio biudžetą? Tokiu savo elgesiu remėjų nebesulauks.

    • Pinigai buvo imamai be aiškaus atsiskaitymo? Netikiu nė už ką. Taip neteisėta.

      • Prekiavo lengvajame automobilyje. Renginio isvakarese ir renginio metu. Man rodos turizmo ir vrrslo centras. Jokiu popieriu. Duodi pinigus, gauni apyranke

    • Gediminui. Justinas Jarutis jau koncertavo pirmose organizuotuose stichijose.Reikėjo apsilankyt 2016 metais ir jo pasiklausyt.

      • Buvau visose Stichijose. 2016 metai:Arina, Fancy, Meskela, Beissoul&Einius. Tai kuris cia Jarutis??

Rekomenduojami video