2024/04/18

 

ŽEMDIRBIŲ KASDIENYBĖ IŠ ARTI IR IŠ TOLIAU

Kas nežino, kad kaime reikia daug dirbti, ypač norint gražiai, tvarkingai gyventi, užsidirbti padoriai ar bent normaliai kasdienei buičiai. Vasara yra lauko darbų metas, tokį ritmą diktuoja gamta, tad jeigu žemdirbiai tokį metą skiria kalboms, vadinasi, reikalai to verti.

Birželio 22 dieną Raseinių rajone, „Karpynės“ kaimo turizmo sodyboje, vyko 30-asis Lietuvos ūkininkų sąjungos suvažiavimas. Kupiškėnų čia dalyvavo nedidelis būrelis, vasariški rūpesčiai aktyvą išblaškė, bet Kupiškio rajono ūkininkų balsas ir jų pasiūlytos temos buvo tarp karščiausiai diskutuojamų, įrašytos į suvažiavimo rezoliuciją.

Ada DVARIONAITĖ

Nauji keliai – blogi keliai

Keliai tiesiami žmonių susisiekimo patogumui, ten turi sutilpti ir automobiliai, ir krovinių vežėjai, ir dviratininkai, ir motociklininkai. Ir žemdirbiai, kurie su savo technika, padargais iš sodybų ar technikos kiemų keliauja į dirbamus laukus.
Tie laukai dabar neužmatomi, pro trobų langus nebeapžvelgiami, plyti už dešimčių kilometrų. Iki laukų reikia nusigauti su galingais traktoriais, javų kombainais, su didelių gabaritų žemės dirbimo ir pasėlių priežiūros padargais, sudėtingomis kombinuotomis sistemomis.

Kaip prasilenkti, kaip įveikti kelininkų paliktas kliūtis? Laukus reikia pasiekti ne tik per javapjūtę, bet ir tręšiant, naudojant augalų apsaugos priemones. Kelionės dažnos ir tik įsivaizduoti galima vargus, jeigu nuolat reikia sukinėtis per apvažiavimo, apsisukimo vietas, apylankas, ieškoti platesnių kelių.

Laikini kelių remonto darbai nėra didžiausia problema, rimtesnė bėda yra naujai tiesiami, rekonstruojami keliai.
Apie šias bėdas savo skyriaus tarybos posėdyje diskutavo kupiškėnai ūkininkai prieš kelias savaites, ši tema skyriaus pirmininko Zigmanto Aleksandravičiaus dėka sulaukė dėmesio ir ūkininkų suvažiavime.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video