2024/03/29

 

VERIASI AIKŠTĖS ISTORINĖS PASLAPTYS

Tvarkant aikštę rasta keramikos, stiklo, puodynių, koklių šukių. Aptikta ir monetų, gyvulių kaulų. Autorės nuotrauka

Tvarkant aikštę rasta keramikos, stiklo, puodynių, koklių šukių. Aptikta ir monetų, gyvulių kaulų.
Autorės nuotrauka

Centrinės Lauryno Stuokos-Gucevičiaus aikštės rekonstrukcija sparčiai juda į priekį, netrukus ji turės visiškai naują pavidalą. Atliekant darbus ėmė vertis ir jos istorijos paslaptys – mūsų krašto muziejininkai džiaugiasi radiniais, kuriuos į Kupiškio etnografijos muziejų praėjusią savaitę atgabeno darbus vykdančios UAB „Dailista“ darbuotojai.

Jurga BANIONIENĖ

Radiniai – labai vertingi

Į muziejų atnešta įvairių rastų keramikos, stiklo, puodynių ir koklių šukių, taip pat monetų. Vietinių istorikų teigimu, tai labai vertingi radiniai.

„Rasta galbūt XVII amžiaus moneta, būtent šiuo laikotarpiu žydai įsikūrė Kupiškyje, gal jie turėjo ją iš kažkur atsivežę, gal kažkas atvyko pas juos kažko įsigyti. Iš tiesų, žydų bendruomenė ir kūrėsi apie aikštę. Darbininkai monetas rado maždaug toje vietoje, kur po karo nugriauti žydų namai, rastos ir kai kurios žydų namų detalės – kokliai. Radiniai išties labai vertingi, kiekviena šukė atspindi tam tikrą laikotarpį. Perduodant juos archeologams tikrai atsivertų labai daug Kupiškio paslapčių. Man net sunku patikėti, kad aikštėje kažkas buvo likę, tad dabar galėsime sužinoti daug daugiau nei žinojome anksčiau, radiniai atskleistų žydų istoriją“, – sakė istorikė Aušra Jonušytė.

Viliamasi, kad radinių gali būti ir daugiau. Kol kas jie saugomi muziejuje, ar jais domėsis archeologai, dar neaišku.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • TAI BLOGAI SU TOM RADYBOM.DARBAI SUSTOS,PUSĘ METŲ ŠUKES RANKIOS,O MES RATAIS VAIKŠČIOSIM.

  • Birželio 22d. Pasvalyje kupiškėnų „Barbora“. Kaina – 3eur. O Kupiškyje buvo 7, 9 eur. Kaip suprasti? Saviems brangiau?

    • :O 🙂

  • o kodel rengiant aikste pries 50-60 metu neatliko kasinejimu? ne plyname lauke irengiama aikste, keista kad anksciau nieko nebuvo rade.

  • Kodėl nebuvo numatyti jokie darbai dėl aikštės praeities tyrimo, rengiant projektą? Ką atsitiktinai rado, neužkasė- tuo ir patenkinti. Juk tai buvo miesto ekonominio gyvenimo centras. Tuo labiau, kad vienas iš vadovų istorikas.

  • Čia buvo turgaus aikštė. Natūralu, kad yra visokių šukių ar pinigėlių. Juk mieste gana greitai formuodavosi kultūrinis sluoksnis. Per 100 metų- apie metrą. Tad nėra ko čia aikčioti. Žmonės gyveno tai ir šiukšles paliko.

  • Na,tos radybos dažnai sureikšminamos.Kiekvienam kieme giliau pakasinėjus randama šukių,koklių.O prie ruso jau aikštė buvo perkasta pora kartų,tai gal nebelaikoma istorine vieta?

  • Klausimas kodėl istorinėje vietoje buvo vykdomi darbai be archeologų priežiūros? Kiek radinių nepasiekė visuomenės ir kiek dar be specialisto pagalba neatrasta galim tik paspelioti.

Rekomenduojami video